FONTOS


 

Vácott nyugodt légkörben folyik a munka
"A nagy létszámok miatt túl sok versenyző jut egy-egy edzőre"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.10.26
--------------------------------------------------------------------------------

Az olimpián indult evezősök a bajnokság befejeztével kis pihenőt kaptak, s utána klubjaikban megkezdik a következő idényre való felkészülést. Vannak olyan klubok, amelyek nyugodtan nézhetnek az elkövetkező év elé, mert helyzetük stabil, nyugodt. Ezek közé tartozik a Vác Városi Evezős Club, olimpiai ötödik helyezet kétpárevezősünk, Pető Tibor egyesülete.

A város sportszerető lakossága tavaly ünnepelte a váci evezősélet századik évfordulóját. A VVEC 1993-ban alakult meg, elődje a Váci Hajó SE volt. Jelenleg összesen százas tagságot számlál a klub a serdülő-, ifjúsági, felnőtt- és a veteránkorosztályban. Három edző, Rapcsák Károly, Ribáriné Pál Katalin és Nagy Gábor foglalkozik a korosztályok versenyzőivel. Az egyesület anyagi helyzete megfelelő, a költségvetés évekre előre tervezhető és kivitelezhető. A bevételek ötven százalékát a polgármesteri hivatal biztosítja, a másik ötven százalék a sportversenyek rendezéséből jön össze. Az egyesület rendezi minden évben az országos diákolimpia versenyeit, melyre hetvenöt-nyolcvan támogatót sikerül megnyerni a vállalkozói szférából. Segítség a klubnak a Gerevich-alapítvány és a város polgáraitól kapott szja egy százalékának befizetése is. Utóbbiból félmillió forint folyt be az elmúlt évben az egyesület számlájára.

"Az utánpótlás toborzása megy nehezen - mondta Rapcsák Károly vezetőedző. - A mi sportágunkban a gyerekek tizenhárom-tizennégy éves korukban kezdik el a versenyzést. Sok iskolában ekkor már kiválasztják a tanulókat más sportágakra. A korábbi években sportiskolákban készültek a gyerekek. Most Vácott mi, edzők nézünk szét az iskolákban, és próbáljuk az evezésre legrátermettebbeket megnyerni a sportágunk számára. Fontos az egyesületünkben a veterán-, a túraevezés és a tömegsport is. A hajóparkunk műszaki állapota elfogadható. Egyetlen gondunk az edzők kérdése. A nagy létszámok miatt túl sok versenyző jut egy-egy edzőre. Én például foglalkozom a fiatalokkal is, de az olimpikon Pető Tibor is velem edz. Nem kell mondanom, hogy más-más felkészülés kell minden korosztálynak, és ezt egy időben csinálni igen nehéz. Az edzői fizetés alacsony, de a klub vezetősége ígéretet tett arra, hogy ha megfelelőek az eredmények, akkor ez az edzők jutalmában is meglátszik majd. Azért van gondunk is, kicsi a telephelyünk, nem tudunk újabb hajókat befogadni, tárolni, és szeretnénk további edzőket is foglalkoztatni, de ezt már az egyesület pénztárcája nem bírja el. Pedig nálunk az utánpótlás-nevelése fontos feladat, és ehhez nemcsak fiatal evezősökre, hanem velük foglalkozó edzőkre is szükség lenne" - összegzett a szakember.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK