FONTOS


 

Haller Ákos és Pető Tibor a döntőben rákapcsolt
A problémák ellenére a csúcson

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.09.24
--------------------------------------------------------------------------------

Egy vb-címet megvédeni nehezebb, mint megszerezni - tartja a mondás. Az evezős Haller Ákos-Pető Tibor duó azonban minden nehézség ellenére, 2001 után újra világbajnok lett.

- Az elmúlt évhez hasonlóan 2002-ben is begyűjtötték a világkupa- és a vb-elsőséget. Mégis, valahogy úgy tűnt, idén ez egy kicsivel nehezebben jött össze. Így látta a kétpárevezős duó is? - kérdeztük még a sevillai, kora reggeli indulás előtt az egyik versenyzőt, Haller Ákost, a Démász-Szegedi VE immár kétszeres világbajnokát.

- Az olasz, az angol és a német kettős kicserélődött, több probléma is közbeszólt a vb előtt és alatt, de ennek ellenére is azt mondom: nem volt komplikáltabb újra a legjobbnak lenni. A mezőny már tavaly is kiegyensúlyozott volt, ráadásul a 2001-es világbajnokságon kisebb különbséggel győztünk, mint most. Az apróbb vereségek beleférnek, ám a lényeges eseményeken mi voltunk a legjobbak.

- Fertőzés, hajótörés, időjárás. Mind a hátráltató tényezők közé tartozott. Hogyan sikerült túltenni ezeken az apróbb-nagyobb csapásokon magukat?

- Napról napra feldolgozva, de borzasztó lassan. Óriási szerencsénk volt, hogy nem Dunavarsányban készültünk, így nem ettünk abból az ételből, amely a fertőzést okozta. A válogatott többi tagja, közte a klubtárs Kónya Gábor is, végigdolgozta az évet, aztán két nappal a start előtt minden romba dőlt. Ami velük történt, azt hívják drámának; szörnyű, hogy ilyen megeshet. Kónyával a négyes biztató időket ment, talán meglepetést szerezhettek volna. Kevés magyar volt Sevillában, így a nyomás és az eredménykényszer is fokozottabb volt azon a pár evezősön, aki kijutott.

- Jól jött, hogy megnyerték az előfutamot, hiszen ez négy nap stresszmentes készülést jelentett. Mégsem így alakult.

- Azt előre megterveztük, hogy igyekszünk győzni, mert sokkal nyugodtabban teltek volna a középfutamig a napok. Ám a szél, és ezt érthetjük szó szerint is, mindent felborított. Például a hajónkat, amelyen az irányításért felelős rész, a swert eltört. Az első korrekció után még önmagától kanyarodott a hajó, de az edzőnk, Dani Zsolt, valamint az eszközgyártó Filippi-cég jóvoltából rendesen beállítottuk.

- A középfutamban mintha tartalékoltak volna a későbbi, döntő csatára. Szándékos volt a visszafogottság?

- Öt, azonos produkcióra képes egység volt ebben a selejtezőben, így figyelnünk kellett. Végül a vártnál nagyobb különbségek alakultak ki, és való igaz, a végén már csak a biztos befutást érő harmadik helyre koncentráltunk. Nem adtunk ki magunkból mindent.

- Ez a szereplés viszont csak az egyik szélső rajthelyet jelentette a fináléban. Mennyire volt befolyásoló, hogy nem a sokak szerint legjobb pozícióban, középen startolhattak?

- Egy másodpercig sem éreztük úgy, hogy gond lenne a hatos pálya. A középfutam magabiztosságot adott, mert tudtuk, annál a teljesítménynél képesek vagyunk még egy fokozattal feljebb kapcsolni.

- Hogyan emlékezik vissza a döntőre?

- Jó volt a rajtunk, majd relatív egyenletes evezéssel értünk a verseny igazi kezdéséhez, ezer méterhez. A csehek a jobb kezünknél már korábban lemaradtak, és a három vezető hajó féltávnál elment a mezőnytől. Az erősödő szél hatására hullámos volt a víz, de ötszáznál mindent beleadva, még bírtunk erősíteni is. A győzelmet egy fél hajóval szereztük meg, mégpedig mindössze egyetlen másodperccel elmaradva a világ legjobbjától. Persze, ehhez az időeredményhez kellett a szél. Végiggondolva az évet, csak egyféleképpen lehet értékelni a produkciónkat: kiváló.

- Sevillában megünnepelték a sikert?

- Szombaton spontán bulit tartottunk, majd vasárnap a hivatalos bankett jött. Egyik nap sem kellett este tízkor lefeküdnünk... Persze, az igazi dáridó majd otthon következik, a barátok társaságában. Aztán pedig valószínűleg Törökországba utazom a barátnőmmel. A társsal, a váci Pető Tibivel együtt ránk fér a kikapcsolódás.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK