FONTOS


 

Cambridge nyerte a presztízscsatát
Kétszer rajtoltak el az egyetemi nyolcasok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.03.25
--------------------------------------------------------------------------------

Az Oxford-Cambridge egyetemek közötti evezősverseny igazi presztízscsatává nőtte ki magát az évek során. Már régen nem csupán a nyolcasok viadaláról szól ez az esemény, hanem a két óriási hagyományokkal rendelkező iskola versengéséről.

Tavaly az oxfordiak örülhettek a díszes kupának, és ezzel valamelyest javítani tudtak a statisztikájukon, ami a szombati, 147. összecsapás előtt 76:69-et - az 1877-es év ugyanis kimaradt - mutatott a cambridge-iek javára. A nagy verseny előtt mindenesetre mindkét csapatkapitány - az oxfordi Daniel Snow és a cambride-i Kieran West - optimistán nyilatkozott az esélyeket illetően.

A viadal meglepően indult, ugyanis nem sokkal a rajt után a két hajót követő motorcsónak leállította a futamot. Történt, hogy a cambridge-i nyolcas egyik evezősének kiugrott a lapátja a tartóvillából, feltehetően azért, mert összeakadt a vetélytárs egyik sportolójáéval. Az oxfordi vezetés így semmivé foszlott, jöhetett a második "nekifutás". Egy darabig fej fej mellett haladt a két egység, majd a cambridge-iek fokozatosan elhúztak, és megtartva 7 másodperces (közel két hajóhossznyi) előnyüket, végül elsőként értek célba, megakadályozva ezzel az ellenfelüket a tavalyi bravúr megismétlésében.

147. Oxford-Cambridge egyetemi nyolcas verseny

Végeredmény: 1. Cambridge 19:59, 2. Oxford 20:06

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK