FONTOS


 

Pénzfeldobás döntött, kihez kerüljön a Vk kristálykupája
Haller és Pető az ob-n egymással mérkőzik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.07.18
--------------------------------------------------------------------------------

Lassan már megszokottá válik, hogy Haller Ákos és Pető Tibor nevének említésekor a "magyar evezés történetében először" kifejezés is előbukkan. Így volt ez, amikor Sevillában, a honi evezősök közül elsőként megnyerték a Világkupát, majd Bécsben, miután mindezt megismételték. Münchenben aztán kétszer is le lehetett volna írni a hangzatos mondatot, hiszen amellett, hogy a kétpárevezős egység begyűjtötte harmadik Vk-elsőségét, a sorozat összetett címét is elhódította, amire természetesen ugyancsak nem volt példa korábban a hazai vízeken.

Most már csak azért kell szorítani, hogy az augusztusi luzerni világbajnokság döntői után ismét így lehessen kezdeni a tudósítást.

- Münchenben gyakorlatilag mindenki vízre szállt férfi kétpárevezősben, aki számításba jöhet a világbajnokságon, ám duójuk ugyanolyan biztosan nyerte a döntőt, mint korábban Sevillában vagy Bécsben. Megnyugtató a tudat, hogy jelenleg a legjobb párost alkotják?

- Nem tagadom, jó érzés. Különösen így a vébé előtt - mondta Haller Ákos. - Azt azért hozzá kell tenni, hogy koránt sem lejátszott a luzerni verseny.

-Mégis kik állhatnak az útjukba?

-A sydneyi aranyérmes szlovénok közül Cop egypárban próbálkozott az idén, így a párja, Spik új társ után nézett. Az új formáció Münchenben már döntős volt, vagyis nem is olyan rossz. Az olimpiai második norvégok viszont, úgy tetszik, ebben a szezonban nem szállnak együtt vízre. Az olaszok, a németek és a franciák ezzel szemben teljesen erre a számra koncentrálnak, még a válogatójukat is úgy írták ki, hogy a legjobbak kerüljenek a hajóba.

-Viszont legalább egyszer már valamennyiüket legyőzték...

- És augusztusban újra meg kell tennünk, ha nyerni akarunk. Márpedig mi nyerni akarunk! Persze akkor sem dőlünk majd a kardunkba, ha netán a dobogó második vagy harmadik fokára állhatunk fel. A lényeg, hogy éremmel térjünk haza a vébéről. Nem szeretnénk ugyanis úgy járni, mint Dani Zsolt és Mitring Gábor kilencvennégyben. Ők is végignyerték az évet, aztán a legfontosabb versenyen negyedikek lettek.

- Az edzésekre lelkesebben járnak le, mióta sikert sikerre halmoznak?

- Kétségtelen, hogy könnyebben megy a munka, amióta eredményeink igazolják, jó irányba haladunk.

- Az összetett Világkupa-győzelemre számítottak?

- A bécsi elsőség után már eszünkbe jutott...

- Milyen díjat kaptak?

- Egy nagy kristálykupát, és pénzfeldobással döntöttük el, hogy melyikünkhöz kerüljön. Nyertem, így én fogom őrizgetni, de egyelőre még Tibinél van, mert meg akarta mutatni a családjának.

- A hét végi országos bajnokságon együtt indulnak, vagy mindketten egy-egy klubtárs mellé ülnek be?

- Nem evezünk együtt, én Kónya Gáborral lapátolok majd, Tibi meg egy váci versenyzővel. Kíváncsi leszek a végeredményre.

- Egypárban is nagy csata várható kettejük között.

- Igen, hiszen a győztes elmondhatja: íme a bizonyíték, tőlem megy ilyen jól a hajó. Nem, ilyesmiről szó sincs, megmérkőzünk, ott a vízen mindketten nyerni akarunk, de a befutó után már el is felejtjük az egészet, hiszen mi egy egység vagyunk, együtt készülünk a luzerni világbajnokságra.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK