FONTOS


 

Haller Ákosék vk-címvédése
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.08.05
--------------------------------------------------------------------------------

A müncheni evezős világkupán kétpárban második helyen végzett a szegedi Haller Ákos, valamint a váci Pető Tibor és így az összetett versenyben megvédték a címüket.

Tavaly június óta először maradt aranyérem nélkül világkupa-versenyen a magyar evezősválogatott két kitűnősége: a kétpárevezősök között favoritnak számító Haller Ákos (Démász-Szegedi VE), Pető Tibor (Vác) világbajnok pár - amely több mint egy éve „menetrendszerűen" szállította a sikereket - az idei sorozat záró viadalán, Münchenben a második helyen végzett. A már-már verhetetlennek tartott párost ezúttal mindössze öt századmásodperc választotta el az elsőségtől, de cseh riválisaik ezen a napon gyorsabbak voltak. A magyar duó azonban így is megismételte 2001-es diadalát, s az összetett pontversenyben újra az élen végzett.

Dani Zsolt, a Haller, Pető kettős edzője a verseny után a következőket nyilatkozta: - A fiúk nagyon erős mezőnyben becsülettel, keményen eveztek, ám annyira kiegyensúlyozott a mezőny - a döntő elsője és utolsója között például csak tíz másodperc különbség volt -, hogy egyszerűen lehetetlen megjósolni előre, ki nyerhet. Úgy néz ki, a taktikánk kialakult, a rajttól a célig történő lapátolásban már csak nüansznyi dolgokon kell javítani a szeptember 15. és 21. közötti, sevillai vb-ig. Az ausztrálokkal eddig csak egyszer találkoztunk, a franciák tavaly is a vb-re összpontosítottak, a csehek szintén jók, és a németekről sem szabad megfeledkezni annak ellenére, hogy hatodikok lettek.

- Másfél alatt hat versenyt nyertünk, a hetedik volt ez a világkupa, de ezt is simán nyerhettük volna - emlékezett vissza Münchenre a Démász-Szeged világbajnoka, Haller Ákos. - Inkább most kapjunk ki, mint a vb-n. Az összetett siker azért volt fontos, mert az első pár csak egy díszes jutalmat kap, és amíg tavaly én nyertem Tibivel szemben a kettőnk közötti sorsolást, most nem volt kérdéses, kié lesz az ajándék. Augusztus közepén Szegeden rendezik az országos bajnokságot, azt lendületből vesszük, utána kezdjük meg az egyenes felkészülést a világbajnokságra.

A müncheni vk végeredménye: 1. Csehország 6:15,74, 2. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:15,79, 3. Ausztrália 6:18,16 perc.

A világkupa-sorozat végeredménye kétpárban
: 1. Magyarország (Haller, Pető) 22, 2. Csehország 20 ponttal. A futamgyőzelemért nyolc, a második helyért hat pont járt.

Pető Tibor kevéssel a vége előtt kiejtette a kezéből a lapátot
Két ezüst Münchenből

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.08.04
--------------------------------------------------------------------------------

Micsoda izgalmak! A müncheni Világkupa zárónapján, a férfi kétpárevezősök döntőjében a világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor kettős a taktikai utasítás szerint az első ezer méteren még "utazótempóban" haladt, hogy aztán a táv második felére igazi gyilkos iramot diktáljon. Előbb az ausztrálok maradtak le a mieinktől, majd a csehek következtek, ám ekkor, mindöszsze 100 méterrel a cél előtt Pető Tibor egy pillanatra kiejtette a kezéből a lapátot, és ez elég is volt ahhoz, hogy a néhány tizedes előnyből 5 századmásodperces hátrány legyen.

A Haller, Pető duó ezzel a Vk-sorozat harmadik állomásán a második helyet szerezte meg, összesítésben viszont - két arany- és egy ezüstéremmel - toronymagasan nyerte a Világkupát.
A nap másik magyar érmét Pető Mercédesz és Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettese szerezte, amely ha kis mezőnyben is, de becsülettel helytállt a vb-programban nem szereplő számban.
A Kulifai Krisztina, Barz Gitta páros ugyancsak az A-döntőben húzhatta a lapátokat, igaz, ezúttal korántsem volt olyan meggyőző, mint a reményfutam során, így végül hatodikként búcsúzott.
A B-döntősök közül Varga Tamás simán tudott nyerni, míg férfi négypárevezősünk a második (azaz összesítésben a 8.) helyen futott be.
"A Pető Mercédesz, Pető Tímea kettős ezüstje kellemes meglepetés számunkra, még akkor is, ha elég kis mezőny gyűlt össze ebben a számban. Hallerékkal is elégedett vagyok, hiszen nem most kell a legjobb formában lenniük, hanem majd a szeptember végi világbajnokságon. Különben is, az idei teljesítményüknél, vagyis a két Világkupa-győzelemnél és a mostani második helynél sose legyen roszszabb mérlegük! Kulifaiék kissé elfáradtak a döntőre, de azért ott voltak a legjobbhat között, míg Varga Tamás miután "elaludt" a középdöntőben, a B-fináléban már megmutatta, mire is képes. A négyes új összeállításban indult, s a fiatal csapattól a tapasztalt Kokas Gergellyel a hajóban valójában még korai lett volna A-döntős teljesítményt várni" - összegzett röviden Melis Zoltán szövetségi kapitány.
A válogatottaknak egyébként nem sok idejük marad a pihenésre, hiszen alig két hét múlva következik az országos bajnokság.

Világkupa, München
A-döntők (1-6. hely). Férfiak. Kétpárevezős: 1. Csehország (Milan Dolecek, Ondrej Synek) 6:15.74, 2. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:15.79, 3. Ausztrália (Jones, Hardcastle) 6:18.16
Nők. Kétpárevezős: 1. Új-Zéland (Georgina Emma Evers-Swindell, Caroline Frances Evers-Swindell) 6:55.91, 2. Litvánia (Poplavszkaja, Szakickiene) 6:57.48, 3. Oroszország (Merk, Fedotova) 6:57.81, ... 6. Magyarország (Kulifai Krisztina, Barz Gitta) 7:08.32. Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: 1. Nagy-Britannia (Naomi Ashcroft, Leoni Barron) 7:31.41, 2. Magyarország (Pető Mercédesz, Pető Tímea) 7:44.75, 3. Spanyolország (Almuedo-Castillo, Casanueva) 7:44.91
B-döntők (7-12. hely). Férfiak. Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Varga Tamás (magyar) 7:27.92. Négypárevezős: 1. Dánia (Claus Kjaerulff Jörgensen, Peter Sylvest Jensen, Bertil Gregers Samuelson, Mads Haubro Petersen) 5:56.34, 2. Magyarország (Lányi Péter, Kokas Gergely, Bencsik Gábor, Vajas Balázs)

Hallerék első helyen a müncheni Világkupa fináléjában
Kulifai, Barz: jöhet a döntő

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.08.03
--------------------------------------------------------------------------------

A müncheni Világkupa - amely a Vk-sorozat utolsó állomása, egyben a szeptemberi sevillai vb előtti utolsó nagy felmérő - második napján két egységünk a reményfutamban (női kétpár és férfi négypár), míg ugyancsak kettő a középdöntőben (férfi könnyűsúlyú egypár és férfi kétpár) húzhatta az evezőlapátokat.
A "reménykedők" közül a Kulifai Krisztina, Barz Gitta duó teljesített jobban, amelyet csupán az orosz Merk, Fedotova páros előzött meg. Ám ezzel együtt helyet követelt magának a legjobb hatban, vagyis a szombati A-döntőben. A Lányi Péter, Kokas Gergely, Bencsik Gábor, Vajas Balázs összeállítású négyes futamában harmadikként végzett, így a B-döntőbe (7-12. hely) kvalifikálta magát.


A Kulifai Krisztina (elöl), Barz Gitta kétpárevezős egység nagy csatában biztosította helyét a müncheni Világkupa-futam A-döntőjében
A magyar válogatottból a legnagyobb figyelem kétségtelenül a világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor produkcióját kísérte, s a két örökvidám fiatalember nem is okozott csalódást, hiszen meggyőző fölénnyel nyert, és a legjobb idővel került a fináléba. Varga Tamásnak ezúttal nem volt szerencséje, a legutóbb Vk-ezüstérmet szerző könnyűsúlyú egypárevezős ha csak 14 századmásodperccel is, de kiszorult az élbolyból, így aztán ő is a B-döntősök között bizonyíthat.
A Világkupa zárónapján egyébként a Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes is szerephez jut, s mivel mindössze négy indulót számlál ez a szám, várhatóan éremmel zár majd.

Hallerék a triplázás küszöbén
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.08.03
--------------------------------------------------------------------------------

A müncheni evezős világkupa második napján is remekelt a Haller Ákos (Démász-Szegedi VE), Pető Tibor (Vác) vb-első kétpárevezős duó.

Azok után, hogy a magyar egység az előfutamból győztesként került a középfutamba, a döntőhöz vezető utolsó feladatot is hibátlanul teljesítette. A hollandok és a litvánok egy kicsit lemaradtak az első négytől, a legjobbak azonban nagyon szoros csatát vívtak. Hallerék a cseheket két, az ukránokat és az angolokat négy másodperccel verték, a fináléba az első három jutott. A másik hat hajóból a nagy rivális franciák, az ausztrálok és a németek kvalifikálták magukat a döntőbe. A magyarok esélyeit növelheti, hogy az övék volt a legjobb idő. Ha Petőék megnyerik ezt a vk-t is, akkor, csakúgy, mint egy esztendővel ezelőtt, az összetettben is az élen végeznek, mégpedig három elsőséggel.

Remsei derékproblémái miatt visszalépett a könnyűsúlyú páros
Két egység középdöntős

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.08.02
--------------------------------------------------------------------------------


Varga Tamás remek rajtot vett a müncheni Vk-n, első helyről jutott a középdöntőbe
A Világkupa-sorozat utolsó állomására, Münchenbe hét magyar egység utazott el, ám végül csupán hat állt rajthoz a csütörtöki nyitónapon. A Remsei Mónika, Stift Edit alkotta könnyűsúlyú kétpárevezős ugyanis az előbbi versenyző derékproblémái miatt visszalépett a viadaltól.
Az előfutamok során kö- nnyűsúlyú egypárevezősünk, Varga Tamás, valamint a világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezős kettős egyaránt az első helyen végzett, így egyből a pénteki középdöntőbe kvalifikálta magát.
A könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben induló Ladvenszky Zsolt, Szabari Péter duó negyedik helyével reményfutamra kényszerült, amelyre délután került sor, ám ott sem sikerült javítania, így végül búcsúzott.

A Kulifai Krisztina, Barz Gitta páros, valamint a Lányi Péter, Kokas Gergely, Bencsik Gábor és Vajas Balázs összeállítású négypár ellenben pénteken "reménykedhet" a továbblépésben.
A legjobban Pető Mercédesz és Pető Tímea járt, a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes ugyanis a kevés résztvevő miatt - összesen hatan neveztek a számban - csupán a zárónapon jut szerephez, egyből a dötőben evez.

Világkupa, München
Előfutamok. Férfiak. Könnyűsúlyú egypárevezős. 1. futam: 1. Varga Tamás (magyar) 7:13.30, 2. Dufour (francia) 7:15.00, 3. Leal Atero (chilei) 7:17.71. Kétpárevezős. 1. futam: 1. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:23.48, 2. Ausztrália (Jones, Hardcastle) 6:27.70, 3. Ukrajna (Zaharcsenko, Prokopenko) 6:32.41. Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes. 1. futam: 1. Nagy-Britannia (Ned Kittoe, Nicholas English) 6:42.48, 2. Románia (Worniceanu, Truscan) 6:49.50, 3. Németország (Hasse, Borchardt) 6:51.78, 4. Magyarország (Ladvenszky Zsolt, Szabari Péter) 6:47.28. Négypárevezős. 2. futam: 1. Németország (Bertram, Völkert, Geisler, Sens) 5:54.00, 2. Fehéroroszország 5:56.56, 3. Oroszország 5:58.66, 4. Magyarország ( Lányi Péter, Kokas Gergely, Bencsik Gábor, Vajas Balázs) 6:04.57
Nők. Kétpárevezős. 2. futam: 1. Nagy-Britannia (Frances Houghton, Deborah Flood) 7:00.81, 2. Oroszország (Viktorovna, Fedotova) 7:03.15, 3. Litvánia (Poplavszkaja, Szakickiene) 7:06.09, 4. Magyarország (Kulifai Krisztina, Barz Gitta) 7:07.75
Reményfutamok. Férfiak. Könynyűsúlyú kormányos nélküli kettes. 1. futam: 1. Ausztrália (Matthew Russell, Shane-Thomas Broad) 6:56.93, 2. Oroszország (Ziuzine, Szavkin) 7:01.54, 3. Ausztrália (Sommeregger, Engl) 7:01.89, ... 5. Magyarország (Ladvenszky Zsolt, Szabari Péter) 7:10.58

A kapitány derűlátó
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.30
--------------------------------------------------------------------------------

Alig ért haza Genovából a Nemzetek Kupájáról - amely egyben nem hivatalos junior-vb is volt - Melis Zoltán szövetségi kapitány, máris indulhat Münchenbe, a Világkupára, amely a sorozat utolsó állomása lesz, és amelyen a magyar csapat igen jó esélyekkel állhat majd rajthoz. A Haller Ákos, Pető Tibor alkotta kétpárevezős egység például egyértelműen aranyesélyes, hiszen amellett, hogy ez a kettős a világbajnoki cím védője, az idén már két Vk-t sikerült megnyernie. A könnyűsúlyú egypárban induló Varga Tamást is dobogóra várja a kapitány, csakúgy, mint a Kulifai Krisztina, Barz Gitta párost. Remsei Mónika és Stift Edit könnyűsúlyú kétpárja ugyancsak jó lehet az A-döntőre, márpedig ha ez teljesül, akkor négy egységünk is ott lesz a legjobb hatban, amire korábban nem nagyon volt példa.

A Ladvenszky Zsolt, Szabari Péter és a Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes, valamint a Vajas Balázs, Bencsik Gábor, Kokas Gergely, Lányi Péter négypárevezős pedig a B-döntőbe (7-12.) várható, habár bármelyikük szerezhet kellemes meglepetést ... Székely Viktória, aki egypárban evezett volna, az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani az útról, ugyanis arcüreggyulladással bajlódik.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK