FONTOS


 

A világbajnok páros szerint nem nehezebb megtartani a címet, mint megszerezni
A népszerűségért küzdenek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.13
--------------------------------------------------------------------------------

A sevillai vb-pálya nem lesz idegen világbajnok kétpárevezősünk, Haller Ákos és Pető Tibor számára, hiszen tavaly ott is sikerült Világkupa-futamot nyernie. Mint ahogy a vetélytársak sem okozhatnak meglepetést, elvégre a szezon folyamán valamennyiükkel találkoztak már a mieink. S valamennyiüket legyőzték - legalább egyszer.


A Pető, Haller kettős megúszta a szalmonellamérgezést, így remélhetőleg lesz alkalma Sevillában is ilyen önfeledten ünnepelni
- Nagyon nehéz megszerezni a világbajnoki címet, tavaly igencsak kihajtottuk érte magunkat, így nem hiszem, hogy megvédeni keményebb feladat lenne. Aki eljut a döntőig, az természetesen esélyes a dobogóra, így tényleg csak az dönt, hogy aznap ki van jobb formában - mondta a páros rangidős tagja, Haller Ákos.
- Nagyon szerényen fogalmaz.
- Ez nem szerénység kérdése, ez a realitás. Annyit tehetünk, hogy egészséges önbizalommal állunk oda a rajthoz, és mindent beleadunk abba a kétezer méterbe. És ezt meg is fogjuk tenni.
- A felkészülésükkel elégedettek?
- Igen, kifejezetten jól sikerült. Két hétig Szegeden edzhettünk, ahol számunkra sokkal ideálisabbak voltak a körülmények, mint Dunavarsányban.
- Nem volt például ebéd után madártej ...
- Szerencsére, ugyanis igencsak szeretem, akárcsak Tibi, és lehet, hogy abban az esetben most mi is a kórházi ágyat nyomnánk, akárcsak a többiek. De ha már az ellátásról van szó, nekünk példáult volt csapolt sörünk, ami az edzőtáborban nincs.
- Ez mind rendben van, de még mindig nem értem, valójában miért különcködtek?
- Mert egyedül Szegeden van igazi versenypálya. Márpedig mi nem túraevezősök vagyunk, hogy mindegy, csak vízfelület legyen. Igyekeztünk tehát olyan körülmények között edzeni, amilyenek majd a világbajnokságon is várnak ránk, vagyis ténylegesen kétezer méteres kibójázott pályán. Arról nem is beszélve, hogy Sevillában sem leszünk burokban tartva, hanem emberek között, ingergazdag környezetben töltjük majd a csaknem tíz napot.
- Márpedig Szeged lényegesen életszerűbb, mint Dunavarsány - folytatta Pető Tibor. - Ami persze nem azt jelenti, hogy minden este a Sing Sing szórakozóhelyen mulattunk, de legalább nemcsak a csapattársakkal találkoztunk, hanem éltük a normális, mindennapi életünket.
- Ez ennyire fontos?
- Nekem például nagyon, mert míg az edzőtáborban már az első alkalommal úgy megyek le a vízhez, hogy na, kezdődhet a munka, hát hiányzott ez nekem, addig ez a külön készülés inkább feltöltött energiával.
- Amire az országos bajnokságon nyújtott gyengébb produkciója miatt gondolom különösen szüksége volt.
- Nincs ezen mit szépíteni, a bajnokságon nem ment jól az evezés. Pedig szerettem volna megnyerni az egyest, mert előre láttam, hogy klubszínekben egyedül ott van igazán esélyem. Ám nem tudtam rendesen felpörögni. Ami egyrészt az árvíz számlájára írható, hiszen a bajnokság előtt nem tudtam Vácott tréningezni. Igaz, nem tartott volna semeddig másik helyet választani, és ott készülni, de inkább úgy döntöttem, jól kipihenem magam otthon, úgy sincs rá sok lehetőségem szezon közben.
- Vagyis inkább pakolta a zsákokat a gátakra?
- Bevallom, egyetlen zsákot sem mozdítottam meg. Tényleg pihentem, mert a mi lakásunk szerencsére nem volt veszélyben. Bár, így utólag, legalábbis a bajnokság eredményét látva inkább hordtam volna a homokot ...
- Ha már itt tartunk, én is, főleg az árvíz elvonulta után. Nem tartom ugyanis helyes döntésnek, hogy a végén a földbe ásták a zsákokat. Na de ne menjünk ebbe bele ... - vette át a szót Haller.
- Rendben, váltsunk témát. Ha jól tudom, hamarosan már doktor Haller Ákosként konferálhatja fel a szpíker. A világbajnokságon már szerepelni fog a kis szócska a neve mellett?
- Még nem. Amennyiben én is eszem a szalmonella-fertőzött madártejből, akkor el tudok menni a szombati diplomaosztóra, viszont nem utazom a vébére. Így viszont utazom, és ugyan már gyakorlatilag orvos vagyok, még doktori cím nélkül.
- A sportban is használni fogja a megjelölést?
- Az igazolványomba mindenképpen beíratom. Hátha elnézőbbek lesznek velem a rendőrök ...
- Nocsak, rossz helyen szokott parkolni az autójával?
- Motorról van szó, és inkább a száguldozással van baj. Versenymotor lévén, amely egyáltalán nem utcai közlekedésre készült, nehéz is lenne nem agresszíven menni vele.
- Önnél mit jelent a "nem utcai közlekedésre készült" megfogalmazás?
- Egész egyszerűen azt, hogy nincs dudám, féklámpám, szinte semmim, ami egy normális, utcai motoron megszokott. Gondolhatja, milyen nehéz volt levizsgáztatni. Ennek tetejébe még hangos is, gyorsan is megyek vele, szóval nem vagyok a rendőrök álma.
- Lehet, hogy egy újabb világbajnoki cím sokat lendítene a népszerűségén ...
- Azon dolgozunk.
- Sevillában az A- vagy a B-csoportba kerültek?
- Az A-ba, így már vasárnap megkezdjük a versenyzést az előfutammal, ahonnan csak a győztes léphet tovább - tette hozzá Pető.
- Összekerülhetnek valamelyik nagy vetélytársukkal?
- Rajtunk kívül valószínűleg még egy kiemelt lesz a futamunkban. A Világkupa-sorozat alapján rangsoroltak a rendezők, így a mögöttünk végző cseheket nem valószínű, hogy rögtön nyitányként kifogjuk, de a negyedik, ötödik, vagy hatodik helyezettre van sansz.
- Mi a taktika? Azonnal továbblépni, vagy a reményfutamra várni?
- Azonnal, ha lehet. Ám akkor sincs még gond, ha elsőre nem jön össze, hiszen ott van a reményfutam. Márpedig tavaly Luzernben is ez utóbbi volt a forgatókönyv, és a végén mégis mi lettünk a világbajnokok.

Folyik a vizsgálat
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.09.13
--------------------------------------------------------------------------------

A dunavarsányi edzőtáborban szalmonellafertőzést kapott evezősök és atléták állapota továbbra is súlyos, s legkorábban a jövő hét elején hagyhatják el a budapesti Szent László Kórházat.

- Mindannyian négy-öt kilót fogytunk, fej- és gyomorfájással, lázzal és hasmenéssel küszködünk - mondta az MTI-nek az evezős válogatott szövetségi kapitánya, Melis Zoltán, aki szintén szenvedő alanya az esetnek. - Folynak a vizsgálatok, csak akkor mehetünk haza, ha teljesen panasz- és vírusmentessé válunk. Ez még több napot vehet igénybe.

A vizes sportág képviselőinek a lehető legrosszabbkor jött a szerencsétlen fertőzés - amely a gyanú szerint a hétfőn felszolgált madártejtől következett be -, hiszen így kilenc versenyzőnek (köztük a szegedi Kónya Gábornak) le kellett mondania a részvételt a vasárnap kezdődő sevillai világbajnokságon.

- A szerdai helyzethez képest nincs előrelépés arra vonatkozóan, hogy mi, illetve ki volt a szalmonellafertőzés forrása - mondta dr. Martos Éva, a Sportkórház élsportért felelős főigazgató-helyettes főorvosa. - Továbbra is csak annyi biztos, hogy az első vizsgálat az ételben és négy beteg székletmintájában is kimutatta a fertőzést.

Dr. Kelemen Erzsébet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei közegészségügyi osztályának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a végleges jelentés valószínűleg csak a jövő héten készül el.

Géczi Gábor, a Sportfólió Kht. kiemelt edzőtáborokért felelős igazgatója azt közölte, hogy majdnem biztos: nem emberi mulasztás okozta a fertőzést. „Erős a gyanú, hogy tojásból származik a vírus, s ezt, sajnos, nem lehet kivédeni" - magyarázta.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megállapította: a dunavarsányi vezetőket és a Sportfólió Kht.-t felelősség nem terheli, a konyha tisztaságával kapcsolatos kifogás nem merült fel. A GYISM a konyha üzemeltetőjével kötött szerződés felülvizsgálatát megkezdte.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK