FONTOS


 

Világbajnoknak kijáró ünneplés fogadta a Haller, Pető duót
Sevilla hősei hazatértek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.24
--------------------------------------------------------------------------------


Az immár kétszeres világbajnok Haller Ákos (balra), Petô Tibor kettôst az ismerôsökön kívül lelkes szurkolók is várták a repülôtéren
Ünneplő tömeg fogadta a a Malév madridi járatát a reptéren, amely többek között világbajnok férfi kétpárevezős párosunkat, Haller Ákost és Pető Tibort szállította haza. A két versenyző alig bukkant elő a fotocellás ajtó mögül, azonnal el is tűnt a rokonok, barátok, ismerősök és ismeretlenek gyűrűjében, hiszen mindenki szerette volna vállon veregetni Sevilla hőseit. Mert a tavalyi siker után idén még többen várták az ismétlést a két fiatal sportembertől - mindketten decemberben ünneplik a születésnapjukat, Haller a huszonhatodikat, Pető pedig a huszonnegyediket -, ők pedig nem okoztak csalódást a szurkolóknak, miután megnyerték a Világkupa-sorozatot a vb-n is minden vetélytársat legyőztek.
A hosszas sztorizás azonban ezúttal elmaradt, hiszen a gép csak este nyolc előtt pár perccel landolt Ferihegyen, így az evezősök - különösen a vasárnap esti bankett után ... - már leginkább az ágyuk után áhítoztak.
Az előzetes tervek szerint persze még több medáliának örülhettek volna a rajongók, ám a dunavarsányi edzőtáborban az utazás előtt "beütő" szalmonellafertőzés miatt a csapat zöme a repülőre szállás helyett a kórházi ágyba kényszerült. Illetve, a Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes - amely a leggyorsabban túljutott az ételmérgezésen - végül a Haller, Pető kettős és Székely Viktória (egypárevezős) alkotta csonka csapat után utazhatott, ám a pár napos kihagyás következtében a vágyott dobogó helyett csupán negyedikként ért célba. Vagyis a honi evezősszövetség vezetői méltán fontolgatják, hogy számonkérik a válogatottak "lenullázását" attól a cégtől, amely Dunavarsányban az éttermet üzemelteti.

Haller Ákos és Pető Tibor világbajnok kétpárevezős egységünk az idén már nem tervez több versenyt
Végre vakációzni mennének

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.25
--------------------------------------------------------------------------------

Boldogok és fáradtak. Az előbbit nem kell magyarázni, hiszen Haller Ákos és Pető Tibor szombaton a sevillai evezős-világbajnokságon megvédte címét. Talán az utóbbit sem, elvégre a két versenyző csaknem egy év után mehet újra szabadságra. Igaz, még egyikük sem tudja pontosan, hogy hová.


Haller Ákos (balról) és Petô Tibor a sevillai világbajnoki gyôzelem után már a vakációját tervezgeti, igaz, azt már nem együtt, hanem ki-ki a saját párjával (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Mindenképpen valami meleg helyre vágyom, de azért nemcsak tengerparti "punnyadásra" gondolok, legyen azért valami néznivaló is. Most elsőre Törökország ugrott be, mert ott el tudok képzelni egy ilyen komplex nyaralást, de az az igazság, hogy különösebben még nem volt időm tervezgetni. Sokat persze nem érdemes, és nem is fogok vacakolni, kinézünk valamit a barátnőmmel, összepakolunk és utazunk - mondja Haller Ákos.
- A társa is önökkel tart a párjával?
- Nem, nem szoktunk közösen nyaralni. Tavaly például mi Krétára mentünk, Tibiék meg a horvát tengerparton kötöttek ki. A napfény és a vízpart volt az egyedüli közös pont.
- Egyelőre azonban még itthon van feladatuk ...
- Igen, pár napig még biztosan tart majd az ünneplés.
- A helyszínen volt alkalmuk bulizni egy jót?
- Ilyesmire természetesen mindig szakítunk időt. Már az első döntős nap estéjén is volt egy kisebb összejövetel, hiszen a mezőny fele végzett akkorra. Egy ír kocsmában gyűltünk össze, és azt hiszem, fellendítettük egy kicsit a hely forgalmát ... Az igazi bankettre azonban vasárnap került sor, amiből szintén kivettük a részünket. Most pedig itthon folytatódik a sor, a budapesti kitérő után Tibinek Vácott vannak kötelezettségei, nekem meg előbb-utóbb Szegedre, a klubomhoz kell majd mennem.
- Azt tudja már, hogy az orvosi diplomáját mikor veheti át?
- Még nem, de gondolom, majd azokkal együtt, akik valamilyen oknál fogva lecsúsztak a szeptemberi időpontról. Ez persze már csak egy kisebb csoport lesz, így olyan nagy felhajtás, mint amilyen a Budapest Kongresszusi Központban volt, nem várható. De azt hiszem, bőven kárpótolt az aranyérem miatti rivaldafény ...
- Kicsit sem sajnálja, hogy nem parádézhat talárban?
- Higgye el, nem bántam meg, hogy kimentem a vébére. Persze az ember hajlamos úgy képzelni, hogy akkor teljes az orvosi egyetem elvégzése, ha a végén a többiekkel együtt kapja meg a jól megérdemelt diplomát, és veheti fel a doktori címet, de a spanyol szervezők nem igazán hajlottak rá, hogy miattam eltolják az evezősversenyt.
- Jól megérdemeltet mondott?
- A négyes osztályzat talán belefér a kategóriába ...

- Tavaly számos sztorival tértek haza a versenyről. Az idén milyen csínyeket követtek el, vagy követtek el mások önökkel?
- Az egyiptomiakkal ugyan megint egy szállodakomplexumban laktunk, de szerencsére jó távol egymástól, így a hajnali imádkozásaik ezúttal nem zavartak bennünket. Hogy mi milyen csínyt követtünk el? Á, most csak egymást zrikáltuk, a belső ügyeket meg nem szívesen beszélném ki ...
- A döntőjük rendkívül izgalmas volt - legalábbis kívülről. Belülről hogyan élték meg?
- Na végre, én is szóhoz jutok. Nem hagynak kérem érvényesülni! Ha ez így folytatódik, jövőre szétülök ... - veszi át a szót viccelődve a páros fiatalja, Pető Tibor.
- Szóval, kormányosként kire kellett figyelnie?
- Elsősorban a csehekre, az olaszokra és az ausztrálokra. Az előbbiekre, ugye, azért, mert a Világkupa-sorozatban egyedüliként tudtak legyőzni bennünket. Igaz, csak egyszer, Münchenben. A másik két egység meg nagyon jól húzott az elő- és középdöntőben. De hogy az előző kérdésére is válaszoljak, belülről is izgalmas volt a finálé, habár az utolsó ötszáz méteren már éreztük, hogy sikerül a címvédés.
- Az olaszoktól annak ellenére tartottak, hogy a külföldi szakemberek nem tippelték őket dobogóra?
- Azért Abbagnale olimpiai és világbajnokként elég sokszor bebizonyította már, hogy nem szabad félvállról venni. Most is nagy hajrát vágott ki a párjával, de szerencsére tartani tudtuk őket. Egyébként azt, hogy tartottunk volna tőlük, nem mondanám, inkább úgy fogalmaznék, hogy odafigyeltünk rájuk.
- És a csehek? Tőlük nem vártak többet?
- Egy világbajnoki ötödik hely nem olyan rossz eredmény. Öszszességében mégis kicsit csalódást okozott a produkciójuk, de még nagyon fiatal csapatról van szó, ráadásul teljesen más egy Világkupán, vagy a világbajnokságon evezni.
- Önök sem éppen öregek.
- Mindkettőnknek decemberben lesz a szülinapja, nekem a huszonkettedik, Ákosnak meg a huszonhatodik. Az athéni olimpia mindenképpen belefér még ...
- Visszatérve a vb-re. A víz fölött átívelő hidakon állók drukkolását érzékelték?
- Igen, nagyon jó volt hallani, valahogy különleges hangulatban teltek azok a szakaszok.
- Az edzőjük, Dani Zsolt hol állt?
- Az edzőket kisbusz vitte végig a pálya mellett.
- Mennyire hajtották ki magukat a végén? Nem látszottak olyan fáradtnak, mint a tavalyi győzelem után.
- Pedig rendesen elfáradtunk. Igaz, az eredményhirdetésre ezúttal tényleg jobban összekaptuk magunkat. Viszont a tribün előtt megint nem sikerült tiszteletkört mennünk a borulás miatt. Na, majd jövőre az is összejön ...
- Az idén nincs már semmilyen meghívásuk? A szlovén Iztok Cop ezúttal nem tervez versenyt a legjobbaknak?
- Nem, most nem szólt, hogy lenne ilyen versenye. Viszont Svájcba mehetnénk. Ám azt hiszem, örülünk, ha végre pihenhetünk. Ez a szezon különösen hosszúra nyúlt.

Gyűjtőszenvedély
Pető, Haller: a sevillai ismétlők

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Pataki Nóra, A színes Sport 2002.09.25
--------------------------------------------------------------------------------

Megirigyelték a rokonsportág sikereit az evezősök. A kajakozók éremgyűjtő-szenvedélyét követendő példának tartja a Pető Tibor, Haller Ákos magyar evezős kettős. Ráadásul a tavalyi luzerni vb-elsőségüket a múlt héten Sevillában is megőrizték.

- Egyik világbajnokságon sem volt könnyű nyerni - mondta Haller. - Idén, Sevillában is nagyon kiegyenlített volt a mezőny, az előfutamok alapján nem lehetett megjósolni, ki nyer.

A magyar kettős azért bízott saját erejében, nem kevés pénzt hozva ezzel egy osztrák szurkolónak, aki fogadásokat szokott kötni Petőék győzelmére. Persze előtte kikéri a véleményüket. Igaz, most nem a legjobb előjelekkel készültek a döntőre.


Nagyon aranyosak

- Az előfutam után elfelejtettük az állványra kötni a hajót és a viharos szél ledöntötte. Szerencsére, sikerült a rajtra megfelelő állapotba hozni. A luzerni vb nyugodtabb volt. Nagyon jól esett, hogy most is rengetegen vártak a reptéren. Bízunk benne, hogy az athéni olimpia után is így lesz.

A tizennégy tagú evezős válogatottból szalmonella-fertőzés miatt mindössze öten utazhattak el a vb-re. Az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy a dunavarsányi edzőtáborban nem csak a madártejben, de szinte minden konyhai berendezésen nyoma volt a szalmonellának. Az ügyben a sportminisztérium is vizsgálatot rendelt el, míg a szövetség a mai rendkívüli elnökségi ülésen dönt az esetleges jogi lépésekről.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK