FONTOS


 

Csipes önköltségen gyötri magát
Sevillában készül a nagy visszatérésre

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2000.03.28
--------------------------------------------------------------------------------

Húsz kiló fölösleget szedett fel, noha már tizenöt éve sem volt szüksége úszógumira: a vízben mindig otthonosan mozgott, 1985-ben nyerte meg első világbajnokságát. Tíz százalék esélyt adott a sikeres újrakezdésre, manapság már az ezerméteres versenyszámokkal is kacérkodhat, holott a nulláról kezdte újra. Csipes Ferenc visszatérésében -- saját bevallása szerint -- még felesége, a volt válogatott úszó, Orosz Andrea sem hisz. A Honvéd-Westel 0660 kajak-szakosztály igazgatásának nyűgjével, valamint négy olimpiai és tizenhat világbajnoki éremmel a nyakában valójában neki sincs kedve bizonyítani: egyelőre csupán szeretné magát jól érezni...

-- Neje amondó volt, tényleg remekül van, ám árulja el, miért is olyan nagy ajándék harmincötödik születésnapja után néhány nappal, önköltségen kiutazni Sevillába, a magyar válogatott embert próbáló, vízi alapozására?

-- Azért, mert itt az edzőtáborban én kaptam a legtágasabb apartmant... -- kajánkodik Csipes.

-- A család azonban otthon maradt, s ön sem nyaralással múlatja az időt.

-- Persze, hogy nem. Három év alatt beletanultam a Honvédnál a szakosztály igazgatásába, ami kettős eredménnyel járt: viszonylag gyakorlott sportvezető vált belőlem, s ehhez illő, joviális külső társult, százöt kilós testsúllyal. Újra elkezdtem futni és evezni, s annyira megtetszett évtizedekig gyakorolt foglalkozásom, hogy nemsokára az egyik reggel feltettem magamnak a kérdést: miért ne próbálnád meg újra? Végigcsináltam a téli alapozást, s nem fáradtam bele, ezért jöttem el Sevillába is.

-- Mikor dönti el, hogy vállalja-e a válogatókon való indulást?

-- Hétfőn álltam be először a többiek közé időre lapátolni. Az eredményeim egyelőre titkosak, a következő napokban, hetekben kell annyit javulnom, hogy hosszabb távon is álljam a sarat. Amikor érzem majd, hogy a tőlem elvárható formához közelítek, kiállok egy "különmeccsre" a válogatottakkal. Amennyiben ezer méteren nem lesz négy-öt másodperces különbség közöttünk, s csak a hajó berúgása dönt, komolyan fontolóra veszem az olimpiai részvételt.

-- A játékokon leküzdhető öt szám közül melyikre lehet esélye?

-- A hosszabb távok kedveznek vénségemnek, továbbá a csapathajók. Ugyan friss világbajnok négyesünk van, egy kvartett esetében mégis több a hibalehetőség. Mindemellett az ezer egyestől sem ijedek meg, Vereckei és Storcz egyaránt jó, mindkét fiú körülbelül annyit tud, mint én fénykoromban.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csipes Ferenc