FONTOS


 

2. síkvízi Európa-bajnokság, Zágráb
Szeged 2002-ben síkvizi, Győr 2005-ben maraton Eb-t rendezhet
Kovács Katalin: öt szám -- öt döntő

A magyar válogatott tagjai kiválóan mutatkoztak be a kontinenstalálkozó nyitónapján, amikor az 1000 méteres és az 500 méteres előfutamokat rendezték. A 17 futam közül csak 15-ben rendeztek versenyt, hiszen a két kenu négyesben a kevés nevező (köztük vannak a magyarok is) miatt csak finálét rendeznek. A mieink 12 első helyet szereztek és csütörtökön már 14 alkalommal a döntőbe is bejutottak.

A férfi kajakosok százszázalékosan teljesítettek, hiszen Vereckei mindkét egyest, Kammererrel mindkét párost megnyerte és a két négyes is az első helyen végzett. Apró szépséghiba, hogy a két egyes szám mamutmezőnye miatt Vereckei a győzelmei ellenére pénteken az előfutamokban ismét vízre kell hogy szálljon.

A kenusok részéről Fürdök a hosszabbik távon szerzett második helyével döntős, viszont a rövidebbiken elért harmadik pozíciójával csak a pénteki középfutamba kvalifikálta magát. Az 1000 méteren induló Kozmann, Gajárszki és az 500-on szereplő Iván, Malomsoki kettős futamgyőzelemmel került a döntőbe.

A hölgyeknél Kovács Katalin iszonyatos terhelésnek volt kitéve, csütörtökön a maximális öt számban indult: 500 méteren egyesben, Szabóval párosban és a négyesben is győzött, 1000 méteren Barócsival lett első, egyesben a második helyet szerezte meg -- mindegyik számban finalista

A magyaroknak egészen csütörtökig kellett várniuk arra hogy megtudják, milyen erős ellenfelekkel kell felvenniük a versenyt, hiszen előzetesen semmiféle információt nem kaptak erről. Most már tudják, hogy a világot uraló európai menők nagy része is lapátol Zágrábban (a magyarok mellett csak a németek érkeztek B-válogatottal). A férfi kajakosoknál például Kolganov, Kotowicz, Rossi, Bonomi és Negri, a kenusoknál Opalev, Doktor és Buhalov, a hölgyeknél pedig Idem, Profanter, Pasztuska és Manchon is ott van a fedélzeten.

Angyal Zoltán kapitány versenyzőinek nemcsak a mezőny erőssége miatt lesz nehéz a feladata, hanem azért is, mert a csapat menői -- Vereckei, Kammerer, Kovács, Kőbán, Szabó, Barócsi -- nem készültek az Eb-re, számukra a jövő hétvégi hazai vb-válogató sokkal fontosabb. Eddig viszont meglepően jól helytálltak azok a fiatalok, akiknek a zágrábi regatta jelenti az év fő eseményét.

A nyitónapon egy, talán még az előfutamoknál is fontosabb, érdekesebb eseményre, az európai szövetség (ECF) kongresszusára került sor. Az ülésen megerősítették tisztségében az elnököt, az angol Albert Woods-t, aki egyébként tavaly a szegedi világbajnokságon alulmaradt a nemzetközi szövetség (ICF) elnöki posztjáért való versengésben. Minket ennél sokkal jobban érdekelt, hogy a magyar városok a közeljövőben rendezhetnek-e Európa-bajnokságot?

Igen.

Mindjárt kettőt is. A közgyűlés arról döntött, hogy a 2002-es síkvízi kontinenstalálkozóra Szegeden, a 2005-ös maratonira pedig Győrben kerül sor.

Nemzeti Sport 1999. július 9.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK