FONTOS


 

2. síkvízi Európa-bajnokság, Zágráb
Minden magyar döntős!

Hála a csütörtöki szereplésnek (a magyarok az 500 és az 1000 méter 17 futamából 14-ben kvalifikálták magukat a döntőbe) a csapat legnagyobb részének a pénteki középfutamok során nem kellett vízre szállnia. Az újpesti hölgyek például vásárolgattak, a szombaton 200 méteren szereplő versenyzők edzettek, mások pedig pihentek.

A többiek versenyeztek. Az 500 méteres egyesben tavaly világbajnoki címet szerzett kajakos Vereckei ákosnak a mamutmezőnyre való tekintettel az 500 és az 1000 méteren is lapátolnia kellett a középfutamban. Mindkettőt megnyerte, simán került be a döntőbe. A rövidebbik távon induló szegedi kenus, Fürdök Gábor szintén megnyerte a futamát, ő is finalista. Ezzel a magyarok százszázalékosan teljesítettek, mind a 17 számban a döntőbe kerültek -- ez más nemzetek versenyzőinek nem sikerült. Még a nagy vetélytárs németeknek sem, akik a mieinknek hasonlóan B-válogatottal szerepelnek Zágrábban.

Több nagy név elbúcsúzott az előfutamok során. A legnagyobb meglepetést az olimpiai bajnok olasz Rossi kiesése jelentette a férfi kajakosok 500 méteres számában. A hosszabbik távon tavaly vb-ezüstérmet szerző jugoszláv Janics-testvérek is búcsúra kényszerültek.

Kőbán Rit csak pénteken csatlakozott a csapathoz. Délben megérkezett, majd edzett, azaz gőzerővel készül egyetlen számára, a 200 méteres egyesre -- győzelmi esélyekkel.

Huszonegy nap múlva, Győrött megkezdődik a 7. Seat maratoni világbajnokság. A magyar válogatott egy csoportja már meg is érkezett a helyszínre. A 18 versenyző közül tizen már Győrött vannak és Borsodi Géza, a szakág vezetőedzője, valamint Barina József és Jancsár László edzők segítségével készülnek. A C I és C II-es számokban induló kenusok -- továbbá a női K II-es egységből Csay Renáta -- szakmai okokból egyelőre még Csepelen, Ludasi Róbert irányítása mellett dolgoznak, míg a K I-ben induló Fekete Gyula (építők) jelenleg a síkvízi négyes tagjaként a zágrábi Eb-n vesz részt.

-- A hátralévő három hetet két szakaszra bontottuk, július tizennyolcadikáig mindenki kemény edz, a továbbiakban pedig a technika finomítása kerül előtérbe -- mondta Borsodi Géza.

Nemzeti Sport 1999. július 10.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK