FONTOS


 

A Vereckei-féle kvartettnek nem akadt ellenfele
Novák az ellennégyesben térdel

Novák Ferenc (balra) éppen párostársa, Pulai Imre miatt bojkottálta a szövetség négyesét. Novák elérte azt, amit akart: többek között Pulaival az ellennégyesben térdel
Novák Ferencet mégsem zárták ki a négyesek versenyeiből, a kenus lehetőséget kap a bizonyításra. A csapathajók a hétvégi második vb-válogatón (Szolnok) vetélkednek először úgy, hogy az első verseny alapján a szövetség kijelölt egy négyest, a többiek pedig összeállhatnak ellene a vb-részvételért.

A kenusok 500 méterére a Malomsoki, Iván, Hoffmann, Novák kvartettnek szavaztak bizalmat. Novák kijelentette, mivel a vele a párost megnyerő Pulai nem kapott helyet az egységben, kiszáll belőle. A szabályok szerint kizárta magát a további küzdelmekből, de Angyal Zoltán szövetségi kapitány "felrúgta" a rendelkezést, mondván: azt a megoldást próbálják megtalálni, amely mindenkinek a legjobb.

Megtalálták.

A szövetség négyesében Novák helyett Kozmann térdel majd, előbbi pedig Buzál, Végh és Pulai mögé száll be, azaz honvédos ellennégyes alakul. Sőt, ott vannak még a tavaly világbajnoki címet szerzett, az első válogatón nem túl jól szereplő csepeliek, akik Horváth, Kolonics, Hüttner, Szuszkó összeállításban veszik fel a versenyt. A három nagyon erős kvartett küzdelme a válogató egyik csemegéje lesz.

érdekesség, hogy a csepeliek 1000 méteren sincsenek a szövetség négyesében, itt is összeül a vb-címvédő, a Horváth, Belicza, Hüttner, Szuszkó kvartett esélyesebbnek tűnik a főnégyesnél, amely Gajárszki, Kozmann, Zala, Ipacs sorrendben térdel a hajóban.

Ha már Kolonicsnál tartunk, meg kell említeni, hogy az első válogatón egyesben taroló sztár egymás után elvállalja az 1000 méteres egyest és Horváthtal a párost, az Ipacs, Zala duó ellen.

A nőknél 500 méteren és 200 méteren is a Kovács, Szabó, Viski, Kőbán négyest jelölték, nekik is kemény ellenfelük lesz, hiszen a Honvéd részéről Dékány, Dónusz, Mednyánszky és Laky próbálja legyőzni őket.

A férfi kajakosoknál a legegyértelműbb a helyzet. A két hosszabbik távon szereplő Kammerer, Vereckei, Storcz, Horváth G. négyest nem nagyon lehet legyőzni. Főleg akkor, ha nem szerepel ellenük igazán veszélyes kvartett. Az MTK két okból nem tudott ellenfelet állítani: az egyik, hogy nem állt rendelkezésére megfelelő minőségű hajó, a másik, hogy az Eb és a négyesek edzése miatt szétszórtan tréningeztek -- így nem lehet készülni.

A nevezési határidő csütörtökön jár le, nagyon valószínűnek tűnik, hogy az első válogatón visszatért, a párosban Bártfaival leszerepelt olimpiai és világbajnok, Gyulay Zsolt kihagyja a regattát. Az biztos, hogy nem indul Bártfaival. Gyulay a héten nem is készült a kék-fehérekkel, valószínűnek látszik, hogy nem száll vízre, de az is elképzelhető, hogy az egyesben próbálkozik.

Nemzeti Sport 1999. július 15.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK