FONTOS


 

Mol-kupa, 2. világbajnoki válogatóverseny, Szolnok
Storcz legyőzte Vereckeit

Novák és Pulai ezúttal nyugodtan készültek az idényre. Meg is lett az eredménye: szombaton az 1000 méteres párosban könnyedén győztek
AZ úJPESTI Kovács Katalin kvalifikálta magát először a magyar mezőnyből a milánói világbajnokságra (augusztus 26-30.). A szombati 1000 méteres döntőknek ugyanis az volt a tétje, hogy melyik egység lapátolhat majd az év legfontosabb regattáján. Az első szám a női egyes volt, ahol Kovács ismét lelépte (lelapátolta) a mezőnyt, ő nyerte az első válogatót is - övé ez a szám. Párosban a szintén újpesti Barócsi és Bóta nyert. Egy hónappal ezelőtt Barócsi Kováccsal győzött, de ez nem volt döntő fontosságú, hiszen a szabályok értelmében a szombaton nyerő egység utazhat Milánóba.

Kovács kiszállt a párosból, inkább az egyesre koncentrál.

AZ úJDONSüLT kajakkirály, Vereckei ákos igenis legyőzhető. Egy hónapja akkora különbséggel nyerte a két egyest, hogy a szakemberek egy része úgy tippelt, itthon egyhamar nem talál legyőzőre. ám nem kellett sokat várni erre: az 1997-es esztendő királya, a kopaszra borotvált fejjel induló Storcz Botond leckéztette meg az egy hete Eb-címet is szerző Vereckeit. Valószínűleg éppen a kontinenstalálkozó volt az egyik oka a Vereckei-vereségnek.

- Sokkal gyengébben lapátoltam, mint legutóbb. Az Európa-bajnokság nem múlt el nyomtalanul, rettenetesen fáradt vagyok. Storcz ugyanazt csinálta, mint múltkor, én azonban sokat lassultam. De nem keseredtem el, tudom, hogy nem ilyen az én igazi formám - vélekedett Vereckei.

A Storcz-győzelem másik oka az volt, hogy Botond ismét a régi hajójában lapátolt. Abban, amelyben 1997-ben a vb-n és az Eb-n is két-két egyéni győzelmet szerzett.

- Tavaly egy fahajóban versenyeztem, de nem tudtam igazán tesztelni, mert megsérültem. Idén az első válogatón is abban indultam, nem voltam sikeres. Változtattam, visszaültem a régibe és bejött. Lelkileg sokat számított, hogy abban a hajóban lapátoltam, amelyben verhetetlen voltam - nyilatkozta Storcz.

Ha ezen (is) múlik, akkor mindig ebben kell szerepelnie.

A KéT VETéLYTáRS alig valamivel később a négyesben (Kammerrerrel és Horváth Gáborral kiegészülve) már egymás oldalán munkálkodott, sikerrel. Mivel a négyesek esetében csak egy győzelem szükséges az üdvösséghez (a vb-indulási jog megszerzéséhez), így Storczék már Milánóra készülhetnek. Eredetileg úgy volt, hogy nem áll ki ellenük ütőképes egység, a Bártfai vezette MTK-s fiúk mégis megpróbálkoztak. Vesztükre. úgy 400 méter tájékán kormányozhatatlanná vált a hajójuk, fel kellett adniuk a küzdelmet.

KOLONICS éS HORVáTH nem indultak a kenusok 1000 méteres páros versenyében, megkönnyítve ezzel a korábbi győztes Zala, Ipacs duó dolgát, amelynek aztán mégsem sikerült nyernie. A honvédos Pulai és Novák nagyon megverte őket, így egy harmadik válogatón kell dönteni a vb-kiküldetésről. Pulai többször, Novák ritkábban bosszankodhatott az elmúlt években azon, hogy hajszállal maradt le a csapattagságról. Még nem biztos, hogy mennek Olaszországban, de ha így lapátolnak a szétlövésen is, nehéz lesz megverni őket.

Nemcsak a győzelemnek, hanem annak is nagyon örültek, hogy hosszú idő után végre nem hátráltatta őket a felkészülés során sérülés vagy betegség. Szerintük éppen azért nyertek, mert végre rendesen el tudták végezni az előírt edzésmunkát. Ha ezen múlik, akkor csak arra kell vigyázniuk, hogy egészségesek maradjanak. A válogatott tagjai az alapozás idején három hétig a világ különböző részein nyári melegben készültek. ők nem, nekik a hideg és a hullámzó Duna maradt. Megmutatták, így is lehet nyerni.

HA MáR AZ EGYEST választotta Kolonics, meg is nyerte gyorsan, méghozzá könnyedén, immár másodszor. Azaz, a tavalyi szegedi vb-n elért hetedik helye után ismét megpróbálkozhat a dobogóra kerüléssel. Mert mint mondja, már a bronznak is nagyon tudna örülni. Hogy ez nem szokványos vágy egy olimpiai és világbajnoktól? Most ez van. Párosban nem indultak, a négyesben nem térdelt bele (pedig ott győzelmi esélyük van a vébén). Kolonics nem akarta megbolygatni a már együtt készülő társaságot, pedig mint a legjobb egyes szereplőnek, ott lenne a helye a négyesben.

Mol-kupa, 2. világbajnoki válogatóverseny, Szolnok

Döntők. 1000 m

Férfiak. K I: 1. Storcz (MTK-Kenwood) 3:40.66, 2. Vereckei (Csepel-Pentaszerviz) 3:44.98, 3. Kökény (Csepel-Pentaszerviz) 3:45.60.

K IV: 1. GYVSE, MTK-Kenwood,Csepel-Pentaszerviz, Honvéd-Westel 0660 (Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth G.) 3:06.55, 2. Csepel-Pentaszerviz (Katyina, Babella, Gyetvai, Tóth T.) 3:11.53, 3. Honvéd-Westel 0660 (Lakatos, Varga A., Szabó A., Homoki) 3:13.59.

C I: 1. Kolonics (Csepel-Pentaszerviz) 4:10.53, 2. Fürdök (Szeged) 4:14.98, 3. Belicza (Csepel-Pentaszerviz) 4:21.46.

C II: 1. Pulai, Novák (Honvéd-Westel 0660) 3:48.55, 2. Kozmann, Gajárszki (Atomerőmű, Csepel-Pentaszerviz) 3:49.78, 3. Ipacs, Zala (UTE, BSE-ESMA) 3:52.40.

C IV: 1. Csepel-Pentaszerviz (Horváth Cs., Belicza, Hüttner, Szuszkó) 3:28.09, 2. Atomerőmű, Csepel-Pentaszerviz, UTE, BSE-ESMA (Kozmann, Gajárszki, Ipacs, Zala) 3:40.70, 3. UTE, Honvéd-Westel 0660 (Nagy Sz., Kovács Z., Baluka, Szántay) 3:58.58.

Nők. K I: 1. Kovács (UTE) 4:08.70, 2. Szabó (TV SE) 4:13.87, 3. Wohner (Csepel-Pentaszerviz) 4:17.72.

K II: 1. Barócsi, Bóta (UTE) 3:52.70, 2. Szádovszky, Szilágyi (Honvéd-Westel 0660, építők) 3:56.67, 3. Rasztóczky, Kálmán (UTE) 4:01.04.

* * *

Vb-szemmel

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan alakulnak az egyes számok a milánói vb szempontjából. A szombati 1000 méteres döntők során a kenus Kolonics, a női kajakos Kovács, valamint a férfi kajak (Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth G.) és a kenu (Horváth Cs., Belicza, Hüttner, Szuszkó) négyes milánói utazó, ugyanúgy, mint a Barócsi, Bóta női kettős. Vereckei és Storcz, illetve az Ipacs, Zala és a Pulai, Novák kettős között valószínűleg a harmadik válogató dönt. Azért valószínűleg, mert a válogatási elvekben akad egy olyan kitétel, hogy ha a kapitány úgy látja, maga dönthet, melyik egységnek szavaz bizalmat. (A szokásoktól eltérően a férfi kajak páros finálét csak vasárnap rendezik.)

válfi Nemzeti Sport 1999. július 18.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK