FONTOS


 

Világbajnoki pótválogató előtt
Vereckei-vicc: Storcz biztos nyer

Péntek délelőtt fél tíz.

Fontos időpont jó néhány kajak-kenus életében. Ugyanis ekkor kerül sor Szolnokon az úgynevezett pótválogatóra, abban a hét számban, amelyekben még nem dőlt el, melyik egység lapátolhat a milánói világbajnokságon (augusztus 26--29.).

Az egyik legérdekesebbnek ígérkező összecsapás az 1000 méteres egyesben lesz, Storcz Botond (MTK-Kenwood) és Vereckei ákos (Csepel-Pentaszerviz) között. Eddig mindkettőjüknek három-három számuk van. Tagjai az 500 és az 1000 méteres négyesnek, Vereckeié az 500 méteres egyes, Storczé pedig a páros, Horváth Gábor oldalán.

Pénteken eldől, melyikük javára lesz négy három, illetve, hogy Storcznak jut-e az idén egyes szám.

*

-- Nem készülök jobban a szétlövésre, mint bármelyik válogatóra. Jobb lenne, ha nem kellene lapátolnunk pénteken, és már csak a világbajnokságra összpontosíthatnánk, hiszen a pénteki program miatt például nem edzünk négyesben -- mondta Storcz.

+ Mennyire tekintik presztízsmeccsnek a Vereckei elleni csatát?

-- Semennyire. Egyszerűen csak nyerni szeretnék, mert zavarna, ha egyes nélkül maradnék a világbajnokságon. Nagyot fordult a kocka, mert az első válogató után senki sem gondolta, hogy legyőzhetem Vereckeit, a másodikon sikerült, ráadásul simán. Szeretném ismét azt a formámat hozni, mint legutóbb és akkor ismét nyerhetek.

+ év közben átértékelődött a célkitűzése egyesben?

-- Igen. Az év elején még nem az volt az egyik fő célom, hogy induljak egyesben. Most már az.

*

-- Egyáltalán nem készülök a pótválogatóra, nem jelent problémát, hogy pénteken versenyeznem kell. A második válogató óta nem is mentem időre, azóta résztávos edzéseket végzek -- nyilatkozta Vereckei.

+ Bántaná, lelkileg visszavetné egy esetleges vereség?

-- Bőven elég lenne az ötszáz méter, de az ezer újabb kihívást jelent, szeretnék ott is nyerni. Szép lenne, ha mindkét számot elvinném Storcz orra elől. Az csak utólag derülhet ki, de lehet, hogy fizikailag már a három szám is elég lenne a vébén.

+ Az Európa-bajnokságon a négy sok volt.

-- De akkor egyesben és párosban lapátoltam, most két négyesben is benne ülök, így valamivel könnyebb.

+ Szokott beszélgetni Storczcal a versenyről?

-- Inkább viccelődünk. Múltkor viszont az edzője odajött hozzám és érdeklődött, hány százalék esélyt adok Botondnak. Azt válaszoltam: százat.

(válfi)

Közel hatszáz induló

Három nap múlva, szombaton elkezdődik a 7. Seat maratoni kajak-kenu világbajnokság. Minden kész a rajtra, csupán csak apró csinosításokat végeznek. Lezárultak a nevezések, így végleges, hogy öt földrész 33 országának közel 600 versenyzője lapátol majd Győrött. A legnagyobb létszámmal Magyarország (99), Németország (56), Portugália (45) és Svédország (34) vesz részt a világversenyen. A számok azért ilyen magasak, mert a felnőtt vébé (a táv: 36.6) mellett ifjúsági Világkupát (20.7) és szenior versenyt (20.7) is rendeznek, utóbbi már csütörtökön elkezdődik.

A vébére nevezett három hongkongi (ázsiában is egyre népszerűbb a sportág) versenyző már a helyszínen készül. Sorra érkeznek a hajók és lassan a sportolók is. Szerdára várják az MKKSZ küldöttségét, dr. Baráth Etele elnök vezetésével, míg az ICF (Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség) delegációja -- így Ulrich Feldhoff elnök, Bonn Ottó főtitkár és John Kronverg, a maratonbizottság elnöke -- péntekre jelezte érkezését.

-- Az elmúlt héten alaposan ránk ijesztett a természet, hiszen a Mosoni-Dunán, ahol a versenyek zajlanak majd, két árhullám is levonult. De azóta szerencsére visszahúzódott -- újságolta Weisz Róbert, a szervezőbizottság titkára.

(havasréti), Nemzeti Sport 1999. július 28.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK