FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Alapvető problémák az ezer méteres négyesben
Horváth örül a folyamatosságnak

-- örülök, hogy itt lehetek, a hozzáállásommal nincs baj, remélem a formámmal sem lesz. Nagyon jó, hogy a sydneyi olimpia előtt megvan a folyamatosság, azaz nem kell kihagynom az év fő eseményét -- mondta Horváth a dunavarsányi edzőtáborban.

Az 500 és az 1000 m-es négyesben lapátol majd. Az előbbi -- Horváth, Kolonics, Pulai, Novák összetételű -- egységgel nincs is probléma, annak ellenére olajozottan működik a gépezet, hogy sokkal kevesebbet tudtak együtt készülni, mivel Pulai és Novák a pótválogató miatt csak később érkezett meg az edzőtáborba.

Ugyanez nem mondható el a hosszabbik távú négyesről, amelyben Horváth mellett Belicza, Gajárszki és Kozmann szerepel. A két tapasztaltabb versenyző, azaz Horváth és Belicza az egyik edzés után például hosszasan magyarázta a két újoncnak, Gajárszkinak és Kozmann-nak, hogyan is kellene lapátolni. ők még nem térdeltek világbajnoki négyesben, soha nem estek át az összecsiszolódás nehézségein -- és most nincsenek könnyű helyzetben. Olyannyira nem, hogy Horváth még fel is emelte a hangját, idegesen magyarázott, zavarta, hogy a fiatalok miatt a hajó nem mindig ment nyílegyenesen.

Nem egyszerű Gajárszki helyzete, aki a párosban vezérevezős volt, most pedig leghátul térdel. Még arra is gondoltak, hogy a javítás érdekében a világ legjobb vezérevezősei közé tartozó Horváth hátrébb megy a hajóban. Nem változtattak, mindenesetre a felkészülés hajrájában alapfeladatokat kell gyakorolniuk.

Horváth ezért is szerette volna, ha klubtársaival, Szuszkóval és Hüttnerrel indulhat, velük nem lenne hasonló probléma. De most ez van, a két fiatal nagyon akar, mindent megtesz, de még sokat kell gyakorolni. Kérdés, hogy a világbajnokságig hátralévő néhány nap elég lesz-e erre.

(válfi)


Fehérvári megpróbál nem törődni a jugoszláv kajakos jelenlétével

Fehérvári "rejtőzködik"

Fehérvári Vince 1997-ben a világ leggyorsabb kajakosa volt, világbajnoki címet szerzett 200 méteren, egyesben. Tavaly, a szegedi vb-n a neki csalódást jelentő 4. helyen végzett -- a harmadik a jugoszláv Filipovics lett. Ezért érdekes, hogy Filipovics történetesen Fehérváriékkal együtt, a Honvédban készült a versenyre.

Meg is előzte a magyart.

Pikáns helyzet.

Vagy mégse? Ha ugyanis Fehérvári jó formában van, ha "fut" alatta a hajó, akkor senki sem tudja legyőzni. Még akkor sem, ha vele készül. A történtek után Fehérvári mindenesetre jelezte edzőjének, jó lenne, ha Filipovics nem velük készülne. így is lett . A jugoszláv most az MTK csapatával edz, ugyanúgy Dunavarsányban, mint Fehérvári.

Azaz a vendég most is a magyar iskolát tanulja.

-- Filipovics kedves, rendes srác, kétszáz méteren azonban nem jelent sokat, hol készül az ember. Ezzel együtt mégsem egészséges, ha ugyanabban a csoportban. Most, Dunavarsányban igyekszem elkerülni őt, megpróbálok máskor edzeni, hogy ne lássa, hogyan lapátolok, milyen formában vagyok. Megpróbálok csak magamra figyelni és nem törődni a jelenlétével --nyilatkozta Fehérvári.

Nemzeti Sport 1999. augusztus 21.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK