FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Kolonics, Doktor: két meccs, egy beszélgetés

Válfi Tamás és Danis Barna helyszíni jelentése

MáR AZ ELSő lapátcsapás megtétele előtt biztos volt, hogy az 1000 méteren induló magyar kenu négyes döntős. Igaz, ehhez nem sokat kellett tenni. Csak be kellett nevezni. összesen nyolc nemzet tudott kiállítani négy kenust, ebben a számban csak döntőt rendeznek. így viszont a magyar négyes három tagja csütörtökön - Belicza, Gajárszki, Kozmann - munka nélkül maradt. Nekik csak ez az egy fellépésük lett volna. Azért jó lett volna gyakorolni, mert az egység még mindig nem csiszolódott össze tökéletesen.

Nem mondhatni, hogy a döntőbe jutás rendszerét kidolgozók túlságosan kedveztek volna az előfutamok győztes egységeinek. A délelőtti hét 1000 méteres szám közül csak kettőben lehetett azonnal kivívni a finálét. Női egyesben és párosban. Előbbiben Kovácsnak nem sikerült, mert rettentően erős futamba került, még a harmadik német Kieseler is jobb időt evezett a többi futamban lapátolóknál. A párosnak ellenben sikerült. Nem volt nehéz. Barócsi és Bóta számában mindössze 11 pár nevezett, így az első három továbblépett. Bótáék másodikok lettek.

A TOVáBBI öT magyar egység közül hiába végzett négy is az élen, ez nem volt, nem is lehetett elég a továbblépéshez. A döntőért még a pénteki középfutamokban is teljesíteni kell.

- Elég értelmetlen volt előfutamokat rendezni, hiszen ezekből hatan, vagy heten továbbléptek, csak egy, vagy két egység esett ki - vélekedett a futamgyőztes kajakos, Storcz. - A döntőbe jutásért aztán élethalálharcok lesznek, négy futamot rendeznek, csak kettő-kettő jut tovább biztosan. Innen ki is lehet pottyanni. Főleg, ha erős futamba kerül az ember. éppen ezért akartam első lenni, hogy némileg könnyítsek a helyzetemen.

Storcz nemcsak ezért füstölgött. Elmondta, borzasztóan hullámzott a víz.

A MAGYAROK tekintélyét jól jellemzi, hogy a hét előfutam közül hat esetben a négyes, vagy az ötös, azaz a legjobbaknak járó pályát kapták. Mint például a Pulai, Novák kenupáros, amelynek szintén meggyűlt a baja a vízzel.

- A mienk eléggé magas építésű fahajó, épphogy nem folyt be rajta a víz, ehhez jó technikára volt szükség - így Novák.

Mi volt azokkal, akiknek alacsonyabb volt a hajójuk, vagy kevésbé jó a techikájuk? Plusz kilókat cipeltek magukkal.

- Azért jöttünk gyorsan, hogy kipróbáljuk a pályát. Nem sok örömünk volt benne - mondta Pulai.

A férfi kajakosoknál a négyes (hihetetlen: ebben a számban 33 hajó indult), valamint az Almási, Bauer pár is nyert. Ez másra nemigen volt jó, mint esetleg az ellenfelek megijesztésére.

KOLONICS a délelőtti 1000 és a délutáni 500 méteres előfutamban is a cseh olimpiai és világbajnok Doktormögött végzett a második helyen. (Egyik sem ért döntőt.) A második összecsapás után aztán a hajómérlegelést követően jóizűt beszélgettek. Régen lemérték hajóikat, már a következő futam tagjai is "beparkoltak", Kolonicsék még mindig csevegtek. Megvitatták a nap történéseit. Azt is, hogy délutánra már alig volt zavaró a víz hullámzása. Hogy mitől változatak meg a körülmények? Azt senki sem tudta.

ákosz volt a sztár. Legalábbis a fotósok körében. Ki az az ákosz? Természetesen Vereckei, aki a tavalyi kajak egyes 500 méteren aratott győzelmével befutott a menők közé. A csütörtöki 500-as futama végén és amikor a stég felé evezett, kattogtak rendesen a fényképezőgépek. Aztán leült pihenni. Háttal. Rögtön megkérték, hogy ezt szemből tegye. Lesték minden mozdulatát.

A DéLUTáNI kilenc versenyszámnál egyébként már sokkal jobb (humánusabb) volt a rendszer, az első hellyel négy esetben közvetlenül is a döntőbe lehetett kerülni. Ezt a lehetőséget meg kell becsülni, ki kell használni.

A női kajak négyes (Kovács, Szabó, Viski, Kőbán), a kenu négyes (Horváth Cs., Kolonics, Pulai, Novák), valamint a férfi kajak négyes (Kammerer, Vereckei, Storcz, Horváth G.) is élt vele. A Pulai, Novák kettős viszont nem, csak a második helyen végzett.

A további öt egység - Kolonics, Vereckei, Kőbán, Storcz és Horváth G., Kovács és Szabó - második, illetve négy első helye is csak a középfutamra volt elegendő.

Az első nap mérlege: öt magyar egység már döntős.

Csapásszünet

Nézzük a magyarokat a számok oldaláról. A 31 fős válogatottban 5 újonc szerepel, a többi 26 versenyző között 18 világ, illetve 4 olimpiai bajnok van. A sportágban eddig összesen megnyert 103 vb-arany közül a Milánóban lévők 61 megszerzésében működtek közre, ami majdnem 60 százalékot jelent. Kolonics és Horváth Csaba 12-12 aranyéremmel vezet. Viski és Kammerer egy-egy, Laky és Vereckei eddig két-két vb-számban indultak, mindannyiszor nyertek, azaz 100 százalékosak. Hoffmann 12 esetben indult, ebből 11 alkalommal első, vagy második lett. Dónusz egyszeres világbajnok, viszont nyolcszor lett második; ő szerezte a legtöbb féle helyezést, hét különbözőt. A mostani válogatottak közül soha senki sem lett 8.; Fehérvári és Kőbán vitte véghez azt a bravúrt, hogy nyert már vb-t egyesben, párosban és négyesben is. Kőbán külön történet. Az 1985-ös vb-n mutatkozott be, azóta 11 vb-n, 3 olimpián és 1 Eb-n lapátolt, a milánói a 16. világversenye. Eddig 27(!) érmet gyűjtött, 30 versenyszámban indult, 14 különböző partner oldalán.


A part mentén nem a legjobb a csapatok elhelyezése. Két hatalmas sátorban zsúfolták össze valamennyi résztvevőt, a versenyzők egymás hegyén-hátán vannak. A futamok között így nincs lehetőség a pihenésre. Amikor a kajakokat, vagy a kenukat cipelik a vízhez, vagy vissza a sátorhoz, akkor minden lépésnél figyelni kell, hogy a hajójukat ne üssék neki valaminek, vagy valakinek. Igaz, minden nézőpont kérdése, voltak már ennél rosszabb körülmények között is.


Csütörtökön délelőtt újabb csapattagok csatlakoztak a válogatotthoz. A csak 200 méteren szereplő tízfős különítmény tagjai egészségesek, az ebéd elfogyasztása és némi pihenő után ők is tesztelték a pályát, azaz túl vannak az első edzésen.

Edzés a verseny után


A 27 éves kanadai Steve Giles tavaly robbant be a kenu élmezőnyébe, a szegedi világbajnokságon 1000 méteren aranyérmes lett. Későn érő típus.

- Jobb lett volna, ha egy évvel korábban sikerül, mert akkor Halifaxban rendezték a vébét, ott lakom. De azért így sem rossz - kezdte Giles.

+ Az előfutamok alapján kijelenthető, hogy jó erőben van. Képes lehet az ismétlésre?

- Nem tudom. Ezt majd szombaton, az ezres döntők után kérdezze meg.

+ A magyarok panaszkodtak, hogy hullámzik a víz.

- Délelőtt valóban borzasztó rossz volt kenuzni, délutánra sokat javult a helyzet.

+ Mi lehet ennek az oka?

- Fogalmam sincs.

+ A két hosszabb távú döntőt délelőtt rendezik.

- A finálék alatt nem szabad majd a pálya mentén hajóval mozogni, edzeni. Most viszont mindenki gyakorol. Ennél csak jobb lehet.

+ Mennyire volt nehéz az előfutam?

- Csak egy kicsit fáradtam el. Egyre több a jó kenus, kemény a mezőny, a döntő igazi csemege lesz.

Giles tényleg nem fáradhatott el túlságosan. A kötelező hajómérlegelés után fogta magát és elment, pontosabban elevezett.

Edzett egy kicsit.

Nemzeti Sport 1999. augusztus 27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK