FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Kolonics: ha érem nélkül megyek haza, nem leszek túl boldog

AZ IGAZI csaták csak szombattól a döntőkben következnek, de a péntek is különös szerepet kapott, az olimpia miatt. Ezen a napon kiderült, hogy a magyar válogatott tagjainak sikerül-e mind a 12, Sydneyben rendezendő szám kvalifikációját megszereznie. Ehhez a döntőbe kellett kerülni. (Igaz, a kenusok kivételével minden kajakosszámban a B-döntőbe is lehetőség van erre, de ezt szerettük volna elkerülni.) A magyar egységek csütörtökön öt esetben már kiharcolták a helyüket az A-döntőbe, de péntekre még mindig maradt 12.

éppen a 12 olimpiai.

STORCZ a szívbajt hozta ránk. A háromszoros világbajnok, a szám két évvel ezelőtti győztese, a délelőtti 1000 m-es középdöntők során féltávnál negyedik volt. és csak ketten jutottak tovább biztosan. A helyzet 750 m-nél sem változott.

Mi lesz, Botond?

Az utolsó kétszázon egyre följebb jött, két ellenfelét is megelőzte.

-- én mentem a legegyenletesebb iramot, a többiek a végére elfáradtak a bolgár Merkov által diktált iramtól -- mondta Storcz.

Aki egy hajóval kapott ki a bolgártól. Ennek nem örült túlságosan, halljuk a vigaszt:

-- Sokszor előfordult már, hogy a gyengébb idővel bekerülők előrébb végeztek a döntőben. Nekem is valahogy így kellene csinálnom.

ALMáSI éS BAUER betartotta az ígéretét. Nagyon bántotta őket, hogy a szakma azt mondta a párosukra, ez a válogatott "lyukas" (értsd: jó helyezésre esélytelen) száma. Megkérdőjelezték, képesek lesznek-e kiharcolni az országnak a sydneyi repülőjegyet. Előtte azt ígérték, mindenképpen megszerzik. Ehhez legalább a harmadiknak kellett lenniük. A második helyen végeztek. Simán.

Boldogság.

-- Megmutattuk, hogy a mienk nem lyukas szám. A döntőben könnyebb lesz jó helyezést elérni, mint amilyen bejutni a fináléba -- vélekedett Bauer.

-- Ez nekünk legalább annyit jelent, mint másnak mondjuk a bronzérem. Most már felszabadultan versenyezhetünk -- nyilatkozta Almási.

A többi egység futamgyőztesként jutott a vb-döntőbe -- és az olimpiára. Kolonics a második legjobb időt teljesítve, Pulai és Novák kiengedve, egy hajóhossznyi előnnyel, Kovács a legjobb idővel, a férfi kajak négyes pedig a harmadik pozícióból az elsőre lapátolva.

A délelőtt tehát a reggeli szakadó eső ellenére szép volt.

A DéLUTáN is, és nem csak azért, mert hétágra sütött a nap. Az 500 m-es számok közül talán Kovácsnak és Szabónak volt a legnehezebb dolga. Rendkívül nehéz futamba kerültek. Három egység juthatott a döntőbe, erre összesorsolták őket az ausztrál világelsővel, a lengyel vb-4. helyezettel, valamint azzal a kanadai párossal, amelyikben ott ült az egyéni ötszörös világbajnok Brunet. Kár volt félteni a hölgyeket. Féltávnál vezettek, a negyedik 1.5 másodpercre volt tőlük, később sem tudták megelőzni őket.

Kőbán, Kolonics, Vereckei futamgyőzelemmel, a Pulai, Novák és a Storcz, Horváth G. páros pedig másodikként lépett tovább a fináléba. Vagyis az 500 m-es egységek is kvalifikálták magukat (illetve az országot) az olimpiára, no, meg a vb-döntőbe.

A "Sydney-program" hibátlanul teljesítve, kipipálva.

KOLONICS sima győzelemmel került a döntőbe. Magyar részről mindhárom egyes számban ő indul. Elsősorban a páros az ő világa, de most háromszor is nekiláthat az éremszerzésnek egymagában. Tavaly is kipróbálta magát ebben, kevés sikerrel -- 7. lett 1000 m-en.

-- Idén felkapaszkodhatok a dobogóra, ha érem nélkül megyek haza, nem leszek túl boldog -- kezdte Kolonics. -- Szerintem a két hosszabbik távon nem nyerhetek. De nemcsak én, hanem a többiek sem. Legyenek bármekkora klasszisok. Az orosz Opalev ugyanis úgy megy, hogy ilyet még nem láttam. Félelmetesen gyors. A távok elején három másodperces, hatalmas előnyt szerez, a különbség vagy nem csökken, vagy csak annyit, hogy még marad az előnyéből. Nem tudom, hogyan csinálja. Szerintem kilencvenkilenc százalék, hogy a két hosszabbik távot ő nyeri meg.

Csapásszünet

Pulai Imre a Beatrice-stílushoz hasonlító baboskendőben, társa, Novák Ferenc anélkül szokott kenuzni. Miért van ennek jelentősége? A csütörtöki előfutamok előtt Angyal Zoltán kapitány szólt nekik, hogy a szabály miatt a döntőben így nem lapátolhatnak majd, mert az új irányzat szerint teljesen egyforma szerelésben kell indulni.

Akkor most mi lesz? Ilyen kendőt itt nem találnak, akkor viszont Pulainak anélkül kell versenyeznie. Nem tud, mert zavarja a haja, azaz fodrászhoz kell mennie. Pulai pénteken a középfutamok alatt kendő nélkül ment, mert a szállodában felejtette -- és mégsem zavarta a haja. Akkor a döntőben sem lesz gond. De Imre mégis kendőben lapátol majd, mert kiderült, az "egyenszerkó" vaklárma volt. így Kammerernek sem kell majd napszemüveget viselnie. A férfi négyesben ugyanis ő nem, de Storcz, Vereckei és Horváth Gábor is szemüvegben evez.

***

Kőbán Rita igazán elit társaságban kapott helyet és nagy terjedelmet. A nemzetközi szövetség ugyanis egy 76 oldalas magazinban emlékezett a fennállása óta eltelt 75 esztendőre. érdekes, hogy az odahaza legnépszerűbb, az olimpián 12 számmal szereplő síkvízi szakágnak csak 16 oldalt szenteltek a szerkesztők (a többin további öt szakág osztozott). A kétszeres olimpiai, hétszeres világbajnok Kőbánnak pedig kettőt. Egy versenyző ennél többet nem is kaphatott. Nézzük, kik kerültek még a kiadványba: a svéd Frederiksson, az orosz Parfenovics, a német Liwowski és Fischer, a norvég Holmann, valamint az egykor szovjet, később litván, ma már lengyel Klementyev. örülnünk kell Kőbán sikerének, de azért az érdekes, hogy két német került az újságba. Persze, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a nemzetközi szövetségnek német az elnöke.

A cseh példakép

A 25 éves cseh Martin Doktor híres, már-már hősnek számít hazájában. Mindez akkor kezdődött, amikor Doktor az atlantai olimpián két aranyérmet nyert kenu egyesben (azóta vb-arany- és ezüstérmet is szerzett). Népszerűsége azóta a hokisokéval vetekszik. Közvetlen, kedves ember.

+ Igaz, hogy barátja Kolonicsnak?

-- Ez azért túlzás, mert évente egyszer, maximum kétszer találkozunk a versenyeken. Akkor kellemesen elbeszélgetünk, de inkább jó versenyzőtársi kapcsolat a miénk -- válaszolta a cseh.

+ Tavaly ,Szegeden megszakadt egy sorozat: nem nyert aranyérmet.

-- Nem sikerülhet mindig, nem voltam olyan jó formában, mint korábban.

+ és most?

-- Nem panaszkodhatok, simán nyertem a legerősebb előfutamot.

+ Azaz győzhet?

-- Igen, de nagyon nehéz lesz. Rettenetesen nehéz. Egyre erősebb a mezőny, egyre több a kiváló kenus.

+ Kik lesznek a legveszélyesebb ellenfelek?

-- Mindenki, aki döntős, de elsősorban Dittmer, Giles, Kolonics és Opalev. Utóbbival kellett volna kezdenem a felsorolást, ötszáz és ezer méteren is rettenetesen gyors. Nagy bravúr kell a legyőzéséhez.

Nemzeti Sport 1999. augusztus 28.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK