FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Négy magyar férfi megtörte a nyolc éves átkot

Nyolc év után győzött a férfi kajak négyes. Szombaton ezer méteren Kammerer, Storcz, Vereckei és Horváth Gábor letaszította a trónról a németeket. Bravúr - ráadásul olimpiai számban. A további olimpiai számokban az összkép nem túl rózsás: Kolonics negyedik, Almási és Bauer hatodik, Novák és Pulai hetedik, Storcz pedig kilencedik lett. A csak a világbajnokságokon szereplő számokban három bronzérmet szereztek a mieink: Kovács, illetve Barócsi és Bóta a hölgyeknél, valamint a kenu négyes.

REPüLT A LAPáT. Férfi kajak négyesben az elmúlt négy világversenyt a németek nyerték meg, legutóbb Gutsche, Zabel, Bach, Ulm összeállításban. Most is ők ültek a hajóban. Nálunk is bombacsapat szerepelt, a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei ákos, Horváth Gábor kvartettnél nehéz lenne otthon erősebbet találni, ám a magyarok nyolc éve nem nyertek ebben a számban.

Most végre sikerült!

Kammererék megindultak. Nagyon. Tisztán vezettek, később több, mint fél hajónyi előnyre tettek szert a németekkel szemben. Sőt, még növelték is előnyüket. Zabelék iszonyatos hajrába kezdtek, de a magyar egységet nem lehetett befogni.

Storcz örömében messzire elhajítja a lapátját, Vereckeié is repül, Kammerer és Horváth önkívületi állapotban örül.

Tiszteletkör a magyar szurkolóknak.

ölelkezés, boldogság a parton.

Horváth egy puszit ad Kammerer feje búbjára.

Kammerer és Vereckei megtartotta jó szokását. Eddig ahány vb-döntőben indultak, annyi aranyat nyertek. A tendencia szerint nem hibázhattak.

A siker titka: a lift.

Igen, a lift.

A csapat szálláshelyén, a Forte Crest Hotelban öt lift van. Horváth reggel azt mondta, ha eltalálja, melyik jön először, akkor nyernek.

Eltalálta.

- Végre egyszer úgy tudtunk készülni, hogy a többi szám mellett mindenkinek maradt kellő energiája a négyesre is - így Storcz.

- Végre volt összhang, volt összetartás, nem volt széthúzás. Mi négyen nagyon jóban vagyunk - vélekedett Horváth.

- Kellőképpen oda tudtunk figyelni erre a három percre. úgy, mint még soha - mondta Vereckei.

- Most, vagy soha hangulatban készültünk. Nyernünk kellett. éreztük, van keresnivalónk - nyilatkozta Kammerer.

- A legszerencsésebb négy ember ült a hajóban - tette hozzá Vereckei.

- Nem, a négy legjobb - vágott vissza Kammerer.

- Az elmúlt években akkora különbséggel veszített a magyar hajó, amennyivel most nyert - emlékeztetett Storcz.

- Sydneyben csak egy célunk lehet - vette vissza Horváth a szót -, liftes szállodában lakni...

KOLONICS egyéni éremért utazott Olaszországba. A párosban világklasszis kenus egyesben is be akarja bizonyítani, hogy a legjobbak között van. A hétvégi eredmény vízválasztó abból a szempontból, hogy jövőre, az olimpia évében melyik egyes, illetve párosszámra készül. Kolonics és a cseh Martin azt jósolta, az orosz Opalevet nem lehet megverni, aztán ott van még a címvédő kanadai Giles, vagy a német Dittmer...

Bombamezőny.

Opalev taktikája bejött. Kamikáze módjára megindult, 500 m-nél már 3 (!) másodperccel vezetett, Kolonics a második helyen lapátolt. Az orosz előnye ilyenkor mindig csökkeni kezd. így volt most is. A végére persze mindig marad belőle. Most is így történt. Ami pedig Kolonicsot illeti, az ő előnye is csökkent a többiekkel szemben - ketten meg is előzték.

A PáROS királyát Antonio Rossinak hívják. Az olasz négyszer egymás után nyerte meg a K II 1000 m-t. Utánozhatatlan. Négy éve az atlantai olimpián Scarpával, 1997-ben és 1998-ban Negrivel. Most Bonomival indult. Az olaszok pedig hazai földön tőle, azaz tőlük várták a sikert. Otthon nem bukhattak.

Almási Péter és Bauer Márton nem dédelgethetett ilyen álmokat. Azt ígérték, felszabadultan eveznek majd. Két tizeddel kaptak ki az olaszoktól. Akik viszont buktak, azaz leégtek, mégpedig csúnyán. ötödikek lettek. Almásiék hatodikok, elégedetten.

ZSáKBAMACSKA. Pulai Imre így jellemezte azt, hogy Novák Ferenccel mire lehet képes kenu kettesben. Igaza volt. Hosszú évek után kerültek vissza a csapatba, másodvirágzásukat élik, ilyen összeállításban újoncok a válogatottban, Pulai ráadásul most párosozik először a vb-n. A zsákbamacskában nagyon apró ajándék volt. Egy hetedik hely. Ez nem is ajándék - csalódás a javából.

Ellenben a kubaik másodikok lettek. Még soha nem nyertek érmet, mostanra viszont megtanultak kenuzni. A magyar egység simán kikapott a tőlük. Brrr...

Csalódás. Már ami Storcz Botond egyéni teljesítményét illeti. Két éve nyerte a számot, tavaly 7. lett. Akkor sérült vol, most nem, mégis a kilencedik, azaz az utolsó helyen végzett. A végén feladta, nyilván a négyesre tartalékolt. Már az elején sem tudott beleszólni a küzdelmbe, féltávnál ötödik volt. Ez már több, mint kisiklás.

A KANADAI Brunet ötszörös világbajnok, a szám két évvel ezelőtti győztese, az olasz Idem a címvédő, az osztrák Profanter és a lengyel Urbaczyk is nagyon erős. De Kovács Katalin is. Az érem bravúr ebben a mezőnyben - és Kovács megszerezte. Tisztán. Bronzérmes lett. A kanadai pedig hatodszor is vb-első.

A Bóta Kinga, Barócsi Andrea kettős először szerepelt egymás oldalán. Bótának ez volt az első párosa, mi több az első vb-döntője (1997-ben egyesben kiesett az előfutamban). Nem várhattunk csodát, a két ifjú hölgy mégis kellemes meglepetést szerzett. Az ausztrál Wood és Borchert erre a számra szakosodott, címvédőként érkezett. Féltávnál Bótáék a harmadik helyen lapátoltak, később eggyel feljebb jöttek az ausztrálok mögé, a végén viszont a németek visszaelőzték őket. Bronz lett a vége.

A KENU négyesben csak nyolc egység indult. A magyarok Horváth Csaba, Belicza Béla, Gajárszki áron, Kozmann György összeállításban vették fel a küzdelmet. Előbbi kettő árnyéka volt korábbi önmagának, utóbbi kettő pedig újonc. Ráadásul a címet a magyarok védik. Ahogy sejteni lehetett, nem sokáig. Féltávnál az oroszok elképesztő fölénnyel vezettek, csak a második helyért folyt a harc. Az ezüstért a magyar és a román hajó csatázott, utóbbi sikerével. Beliczáék a harmadik magyar bronzérmet szerezték meg a döntők első napján, amely a várakozásokhoz képest gyengébben sikerült, de...

...de a kajak négyes győzelme minden bosszúságot feledtetett.

A szombat délutáni 200 m-es elő- és középfutamok magyar szempontból kellemetlen meglepetést is tartogattak. A férfi kajakegyesek versenyében Fehérvári Vince nem jutott a döntőbe. A négy középfutamból csak az első 2-2 helyezett kvalifikálta magát közvetlenül a fináléba, a fennmaradó egy helyre a legjobb időt evező harmadik helyezett került. Fehérvári futamában harmadik lett, ideje viszont rosszabb volt, mint a szintén harmadik jugoszláv Filipovicsé és a romániai Magyar Gézáé, így kiesett.

Danis Barna és Válfi Tamás helyszíni jelentése

Csapásszünet

A rivalizálásra jellemző, hogy az építők szinte hetente jelentkeznek új hajókkal. Ha a minőség jó, akkor megveszik. A minőség pedig általában kiváló, az árut viszik mint a cukrot. A kajakok és a kenuk egyre mondernebbek, egyre keskenyebbek, de a varsói cég legújabb kenu kettese talán már túlzás. Olyan keskeny a többihez képest, mint amikor egymás mellé állítunk egy hatvan és egy kilencven kilós embert. A súly említése nem véletlen, hiszen a hozzáértők szerint például a 100 kilós Pulai Imre és Hoffmann Ervin nem tudná használni a hajót. Széltében beleférnének külön-külön, de együtt már nem. Pulai és Hoffmann csak egyesben tudná használni a párosra szánt hajót...

A part mentén apró, idősödő japán férfi veszi videóra az eseményeket. Az összes futamot megörökíti. A japánok még sohasem nyertek érmet világbajnokságon, messze vannak tőle. Tanulni jöttek. Ellesik a menők technikáját, s már "csak" utánozniuk kell...

Nézőkben nincs hiány. Drukkolnak is szépen. Kár lenne tagadni, hogy remek a hangulat. Azt persze mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a szurkolók száma meg sem közelíti a tavalyi szegedi világbajnokságét (fél órával a kezdés előtt a közelben még lehetett parkolóhelyet találni). és a buzdítás hangereje, minősége sem ér fel a szegedivel. Igaz, azt már akkor, egy éve is tudtuk, hogy a hogy a magyar buzdítást lehetetlen felülmúlni. Legfeljebb megközelíteni.

A német Ulrich Feldhoff, akit egy évvel ezelőtt választottak meg a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) elnökének, elégedetlen a szövetség vezetőinek munkájával. "Sportágunkban a versenyzők profik, a vezetők viszont amatőrök" - mondta a 61 éves elnök. "A vezetőség az elmúlt időszakban szinte semmit sem változott, rengeteg az idős elnökségi tag. Gondolok itt elsősorban a hetvenhárom éves magyar főtitkárra, Bonn Ottóra, akinek a nyugdíjazását már javasoltam." A sportvezető arra is panaszkodott, hogy bizonyos kérdésekben nagyon lassan születnek meg a döntések, és nehézkesen oldják meg a különböző problémákat is. Feldhoff ugyanakkor az elmúlt év egyik jelentős sikerének tartja, hogy a tévéközvetítésekkel foglalkozó nemzetközi szervezettel, az EBU-val sikerült szerződést kötnie. így a kajak-kenu rendszeresen képernyőre kerül, és ezáltal a szponzorok is kezdenek jobban érdeklődni a sportág iránt.

Liwowski munka mellett duplázott

Aki a kajakosoknál ezer méteren nyer, különleges tekintélynek örvend. Mint a német Lutz Liwowski. Aki pedig ismétel, azé mindenki csodálata. A Düsseldorfban, feleségétől és gyermekétől külön élő Liwowski ezt is elmondhatja magáról. Az utóbbi években csak a norvég szuperklasszis, Holmann volt képes hasonlóra.

A német tavaly Szegeden és most, Milánóban egyaránt megelőzte.

Joggal volt elégedett.

- Tavaly nagyon boldog voltam a győzelmemmel, ám akkor még nem tudhattam, hogy lehet annál jobban is örülni - kezdte Liwowski.

+ A német hajók minősége köztudottan nagyon jó...

- Igen, főleg az enyém, tudniillik én terveztem.

+ Mit csinált...?

- Mérnök vagyok, miért ne tervezhetnék hajót? Egyébként nem hajón múlott a sikerem, meg egyébként sincs itt semmiféle titok. Edzeni kell. Sokat... és nívósan... Nálam ez a kulcs.

+ Azért más is kell hozzá, mondjuk tehetség.

- Az is kell, de nekem az is van.

+ Akkor ön minden bizonnyal ismert ember Németországban.

- Sajnos nem vagyok az. A kajak egy cseppet sem népszerű nálunk, a többségünk munka mellett sportol. Akár hiszi, akár nem, én is.

Csapásról csapásra

30. síkvízi világbajnokság, Milánó

Döntők

1000 m

Férfiak. K I. Világbajnok: Lutz Liwowski (Németország) 3:33.319, 2. Knut Holmann (Norvégia) 3:34.673, 3. Torsten Tranum (Dánia) 3:35.075, 4. González (Spanyolország) 3:35.255, 5. Kolganov (Izrael) 3:35.684, 6. T. Brabants (Nagy-Britannia) 3:36.189, ...9. Storcz Botond (Magyarország) 3:48.098

K II. Vb: Michal Riszdorfer, Juraj Bacsa (Szlovákia) 3:14.244, 2. Marek Twardowski, Adam Wysocki (Lengyelország) 3:14.437, 3. Jan Schäfer, Olaf Winter (Németország) 3:14.543, 4. Oscarsson, Nilsson (Svédország) 3:14.942, 5. Rossi, Bonomi (Olaszország) 3:15.075, 6. Almási Péter, Bauer Márton (Magyarország) 3:15.278

K IV. Vb: Magyarország (KAMMERER ZOLTáN, egyesület: GYVSE, edző: Sári Nándor, nevelő egyesület: Göd, nevelő edző: Nieberl László; STORCZ BOTOND, egy.: MTK-Kenwood, e.: Fábián László, nev. egy.: UTE, nev. e.: Fraknói Dalma, Horváth Péter; VERECKEI áKOS, egy.: Csepel-Pentaszervíz, e.: Sári Nándor, nev. egy.: PGSK, nev. e.: Marczinkó Györgyné; HORVáTH GáBOR, egy.: Honvéd-Westel 0660, e.: Fábián László; nev. egy: Bp. Honvéd, nev. e.: Mayer Gábor) 2:53.064, 2. Németország (Torsten Gutsche, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm) 2:53.626, 3. Románia (Sorin Petcu, Vasile Curuzan, Marian Sirbu, Romica Serban) 2:56.066, 4. Lengyelország 2:56.186, 5. Bulgária 2:56.698, 6. Egyesült államok 2:57.471

C I. Vb: Makszim Opalev (Oroszország) 3:54.600, 2. Andreas Dittmer (Németország) 3:54.963, 3. Martin Doktor (Csehország) 3:56.167, 4. Kolonics György (Magyarország) 3:56.290, 5. Pales (Szlovákia) 4:00.348, 6. Fredriksen (Norvégia) 4:00.754

C II. Vb: Alekszandr Kovalev, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 3:38.999, 2. Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira (Kuba) 3:41.270, 3. Patrik Schulze, Peter John (Németország) 3:41.969, 4. Buday T., Buday A. (Kanada) 3:42.046, 5. Bea, Mascato (Spanyolország) 3:42.359, 6. Andriev, Popescu (Románia) 3:42.538, 7. Pulai Imre, Novák Ferenc (Magyarország) 3:43.004

C IV. Vb: Oroszország (Ignat Kovalev, Konsztantyin Fomicsev, Alekszej Volkonszkij, Andrej Kabanov) 3:18.001, 2. Románia ( Mitica Pricop, Ionel Averian, Iosif Anisim, Samil Grigore) 3:19.434, Magyarország (Horváth Csaba, Belicza Béla, Gajárszki áron, egy.: Csepel-Pentaszerviz, e.: Ludasi Róbert; Kozmann György, egy.: Atom SE, e.: Sziklenka László) 3:19.451, 4. Csehország 3:19.664, 5. Franciaország 3:25.765, 6. Ukrajna 3:26.078

Nők. K I. Vb: Caroline Brunet (Kanada) 3:54.262, 2. Josefa Idem (Olaszország) 3:55.137, 3. Kovács Katalin (Magyarország, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:55.932, 4. Profanter (Ausztria) 3:57.525, 5. Urbanczyk (Lengyelország) 3:59.122, 6. Davey (Nagy-Britannia) 4:00.808

K II. Vb: Anna Wood, Katrin Borchert (Ausztrália) 3:38.266, 2. Manuela Mucke, Katrin Wagner (Németország) 3:38.608, 3. Bóta Kinga, Barócsi Andrea (Magyarország, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:38.997, 4. Toma, Radu (Románia) 3:41.170, 5. Vakula, Bec (Fehéroroszország) 3:43.388, 6. Piszcz, Koronkiewicz (Lengyelország) 3:44.380

Nemzeti Sport 1999. augusztus 29.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK