FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Viski a harmadikat, a férfi négyes a háromszázadikat nyerte
Az aranyeső három legszebb cseppje

CSODáLATOS magyar eredményekkel zárult az olaszországi világbajnokság. A tavaly Szegeden szerzett hét aranyéremnél ugyan eggyel kevesebb világbajnoki címet szerzett a válogatott, de ezt egyáltalán nem bánjuk, mert az olimpiai távokon viszont eggyel több, azaz három magyar első hely született. Ez minden előzetes várakozást felülmúlt. Sőt, további négy olimpiai számban is dobogós helyezésnek örülhettünk.

Több, mint biztató Sydney előtt.

Ha a vb 26 számából kivesszük az olimpiaiakat, akkor az alábbi eredmény született:

***

Olimpiai éremtáblázat

Magyarország 3 2 2

Lengyelország 3 1 2

Oroszország 3 -- 1

Németország 1 3 3

Kanada 1 1 --

Szlovákia 1 -- --

Csehország -- 1 1

Olaszország -- 1 --

Kuba -- 1 --

Bulgária -- 1 --

Dánia -- 1 --

Ausztrália -- -- 1

Franciaország -- -- 1

Románia -- -- 1

A világbajnoki éremtáblázaton (6-2-8-as mutatóval) az oroszok mögé szorultunk, de a pontversenyben és az olimpiai éremtáblázaton a magyarok nyertek. A nem várt tarolással viszont az oroszok megelőztek bennnünket a világbajnokságok 1938 óta íródó történetének örök éremtáblázatán.

így fest a dobogó:

Oroszország 110 83 68

Magyarország 109 110 86

NDK 73 36 35

***

A FéRFI NéGYES tagjai az utóbbi időben nem akarták ennyire a győzelmet, mint most. Ebben a számban a korábbiakban a legtöbbször Horváth Gábor próbálkozott világverseny megnyerésével, először hat évvel ezelőtt, aztán további három alkalommal, de egyszer sem járt sikerrel. Storcz Botond kétszer kapott ki, Vereckei ákos és Kammerer Zoltán viszont újonc volt ebben a számban. De korábban ők is kipróbálták magukat négyesben, rutinos versenyzőkről volt szó.

Minden szerencsésen összejött, így letaszították a németeket a trónról, akiket öt éve nem sikerült megverni, a számot pedig nyolc éve nem sikerült megnyerni. Aztán vasárnap az 500 m-t már a germánok nyerték. Utána Storcz elgondolkozott:

-- De jó, hogy szombaton volt az ezer, lehet, hogy vasárnap nem is nyertünk volna?

A döntőt szombaton rendezték, így Kammererék kellő önbizalommal vághatnak neki az olimpia évének. (Az 500 m-es bronz is szép sikert jelent, mert -- amit minden bizonnyal ők sem tudnak -- a sportág 300. magyar érmét szerezték a vébék történetében.)

Férfiak. 1000 m. K IV

1991: 1. Magyarország, 2. Németország, 3. Csehszlovákia

1992: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Ausztrália

1993: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Oroszország

1994: 1. Oroszország, 2. Lengyelország, 3. Németország

1995: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Lengyelország

1996: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Oroszország

1997: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Ausztrália

1998: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Oroszország

1999: 1. Magyarország, 2. Németország, 3. Románia

***

A NőI NéGYES gondoskodott arról, hogy a csak az éremtáblázat ötödik helyén végző németeknek (a kanadai Brunet egyedül megverte őket a maga három elsőségével) még rosszabb kedvük legyen. Az 500 m-es négyest is elveszítették. Ami még a férfiak alulmaradásánál is kellemetlenebb lehetett, hiszen ezt a számot zsinórban hatszor nyerték meg.

Most nem sikerült nekik. Mert Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Kőbán Rita tökéletesen lapátolt, minden csapás a helyén volt. Kőbán eddig is tudta, milyen érzés megnyerni a számot és legyőzni a németeket, mert az 1992-es olimpián is ott ült a hajóban. Most már a három fiatal is tudja. és elhiszi, hogy meg lehet csinálni. A hölgyek abban az UTE-ban edzenek, amelyben a kajakszakosztály az összeomlás határán állt. Viskit és Szabót éppen azért kellett eladni a Tiszaújvárosnak, hogy a lilák némi bevételhez jussanak.

Viski nevéhez egyébként különleges bravúr fűződik. Eddig háromszor indult vb-számban, mindháromszor első lett -- hibátlan produkció. Elképzelhető, hogy van olyan kajakos, vagy kenus a világon, aki száz százalékos, de olyanról nem tudunk, aki úgy produkálja a maximumot, hogy mindössze háromszor próbálkozott.

Nők. 500 m. K IV

1992: 1. Magyarország, 2. Németország, 3. Svédország

1993: 1. Németország, 2. Svédország, 3. Magyarország

1994: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Svédország

1995: 1. Németország, 2. Kína, 3. Magyarország

1996: 1. Németország, 2. Svájc, 3. Svédország

1997: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Spanyolország

1998: 1. Németország, 2. Magyarország, 3. Spanyolország

1999: 1. Magyarország, 2. Németország, 3. Lengyelország

***

VERECKEI áKOS nem ideges típus. Ha az lenne, akkot lehet, hogy nem védte volna meg az 500 m-es egyesben tavaly, Szegeden szerzett vb-címét. (Ez egyébként ezen a távon 15 éve nem fordult elő.) Nem érzett nyomást, nyugodtan versenyzett, még akkor is, amikor tudta, hogy nem áll az élen. Sőt, messze van a vezető pozíciótól. A döntő kellős közepén meglátta, felfogta és -- ami a legnagyszerűbb képesség -- reagálni is tudott rá. Nem esett pánikba, továbbra is a saját, egyenletes iramát hozta, mert érezte (tudta?), hogy az elég lesz a végső sikerhez, mivel a többiek elfáradnak az általuk az elején produkált iramtól.

A második 250 méter diadalmenet volt. úgy előzött, mintha Mercedesszel közlekedne a Trabantok között. Hivatalosan 1.2 másodperces vereséget mért az eddig szinte ismeretlen, végig a második helyen haladó bolgár Merkovra, de volt az kettő is, mert Vereckei a cél előtt nem gyorsított, hanem lassított -- előnye tudatában megtehette.

Az évezred utolsó olimpiai ciklusában rendezett három vb kiválóan sikerült. Csak tartson ki még egy évet a sorozat!

***

Hazai éremtáblázat

Kőbán Rita 2 -- 2

Kovács Katalin 2 -- 2

Szabó Szilvia 2 -- 1

Vereckei ákos 2 -- 1

Viski Erzsébet 2 -- --

Fehérvári Vince 2 -- --

Hegedűs Róbert 2 -- --

***

Nemzetközi éremtáblázat

Fomicsev (orosz) 4 -- --

Brunet (kanadai) 3 1 --

Opalev (orosz) 3 -- --

Kabanov (orosz) 3 -- --

Kőbán 2 -- 2

Kovács 2 -- 2

Nemzeti Sport 1999. augusztus 31.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK