FONTOS


 

Mol-kupa, országos bajnokság, Szeged
A világbajnok férfi négyes lekéste a rajtot

Ha szeptember eleje, és Szeged, akkor egyrészt kajak-kenu, másrészt eső. Tavaly szeptember első hetében rendezték az eredetileg a napfény városának tartott Tisza-parti városban a világbajnokságot - az 1000 méteres döntők alatt csepergő, az 500-as döntők alatt szakadó esőben.

Most pénteken megint az ezresek jártak jobban, az előfutamukban csak csepergett, míg az 500-as futamok alatt megint ömlött az eső. Az időjárásnak megfelelően gyér volt az érdeklődés, még a kevés fedett helyen sem voltak sokan. Pedig tavaly az előfutamokat is többezren szurkolták végig.

De hát más a vb és más az ob.

Az idei versenynaptárban erre a szeptemberi hétvégére jutott a magyar bajnokság, , hogy miért most rendezik meg a bajnokságot, Angyal Zoltán szövetségi kapitány azonnal három indokot mondott:

- Először, mert a válogatottakon kívül a többieknek a júliusi, második válogató óta nem volt versenyzési lehetőségük. Másrészt, ha a vébé előtt rendezik a bajnokságot, akkor a válogatottak nem tudtak volna indulni. úgy okoskodtunk, hogy egy héttel a világbajnokság után még formában lesznek a válogatottak. Harmadszor, mert másfél hét múlva, Sydneybe az előolimpiára repülünk, legalább edzésben lesznek az utazók.

Arra a kérdésre, hogyan késték le a világbajnok férfi kajak négyes tagjai az 1000 m-es rajtot, Angyal visszakérdezett:

- Miért? Lekésték?

A futamot ő sem látta, nem nagyon jutottak el hozzá az információk. Később kiderült, szándékos késésről volt szó. Horváth Gábor elmondta, a Milánóból a szövetség épületéhez érkező hajószállító vontán maradt a hajójuk. A négyes tagjai négy különböző egyesületből verbúválódtak, ezért mindegyik egyesület arra gondolt, hogy majd a másik klub felpakolja a hajót a saját egyesületi vontájára.

Nem így történt...

A kajak Budapesten maradt, a fiúk pedig nem akartak egy szedett-vedett, számukra idegen, kölcsönhajóban indulni. Nem bánkódtak, mert vígasztalanul esett az eső, amúgy is csak teher lett volna nekik a szereplés.

Angyal Zoltán nemcsak érvelt, hanem közölte is az előolimpiára utazó keretet. Férfi páros: Almási Péter, Bauer Márton. Férfi négyes: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei ákos, Horváth Gábor. Kenu egyes: Kolonics György. Kenu páros: Pulai Imre, Novák Ferenc. Női négyes: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita

Szinte mindenki abban a számban indul, amelyben Milánóban, csupán három szám kérdéses még. A férfi kajak 1000 méteres egyesben Vereckei (övé az 500 m), vagy Storcz, a női 500 m-es egyesben Kovács, vagy Kőbán indul (Ebből következik, hogy aki kimarad, az lesz Szabó Szilvia társa a párosban.). Az utazás nagyon sok pénzébe kerül a szövetségnek, de az ilyen olimpiai hagyományokkal rendelkező országnak, mint a magyar, illik belőnie a pályát.

A szegedi verseny előfutamai a várt eredményeket hozták. A menők döntőbe kerülésén kívül akadt egy kellemes meglepetés is : Bethlenfalvi István mindössze hét tizeddel maradt el Vereckei ákos mögött az 500 m-es egyesben. Erre mondta Schmidt Gábor, a Zágrábban nagyon sikeresen szereplő utánpótlás kapitánya, hogy az ifi menőknek illik a döntőbe jutniuk.

barok Nemzeti Sport 1999. szeptember 4.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK