FONTOS


 

Mol-kupa, országos bajnokság, Szeged
Kolonics nyert, hogy ne veszítsen


A kajakkirálynő - Kőbán rita - újabb győzelme után
HOFFMANN, Fürdök, Pulai és Novák, a világbajnokságot megjárt négy kenus a 200 m-es négyesben akart indulni. Aztán mégsem oda, hanem az ötszázas futamra nevezték őket. Sebaj!Végül nem indulhattak. Nem engedte őket a versenybíróság. Az ok: a kenusok kajakban (!) kívántak szerepelni. Viccből, mókából, balhéból. Nem lehetett, mert a szabály kimondja, hogy a sportoló csak abban a szakágban indulhat, amelyikben az év többi részében. A fiúk az első tavaszi regattán természetesen kenuban versenyeztek, így gyakorlatilag már akkor eldőlt, hogy most nem kajakozhatnak.

Kár.

Mert a versenyzők többsége által csak "szükséges rosszként" emlegetett, a milánói vb után egy héttel rendezett ob kellemes színfoltja lehetett volna a kenusok kajakos produkciója (paródiája?).

HOGY A BAJNOKSáG sajnos nem olyan komoly, mint kellene lennie, azt sok minden bizonyítja. Miután az ezer méteres világbajnok férfi kajak négyes nem szerepelt abban a számban, Horváth Gábor csak egy párosban indult, abban is egy ifivel; a kajakkirály, Vereckei ákos mindössze két számot vállalt; Storcz egyet se; Kőbán Rita mellett az aranyérem átvételekor ott állt (illetve ült) a dobogó tetején a kutyája is.

és a sort lehetne folytatni tovább.

Persze, voltak olyanok is, akik halmozták a számokat. Például az MTK-s Bauer Márton, akinek az utóbbi egy hétben a hatos szám körül forgott az élete. Hatodik lett a világbajnokságon (K II 1000 m Almásival), Szegeden pedig hat számban szerepel.

- Először csak a három párosról volt szó, mire elkezdődött a verseny, három négyes is lett belőle - mondta Bauer.

ANGYAL ZOLTáN diplomákat osztott. Nem mint docens vagy professzor - megmaradt a szövetségi kapitányi hivatásnál, mégis egy paksaméta oklevél gazdáit kellett megtalálnia. A síkvizi szakágban ugyanis Milánóban fordult elő először, hogy a résztvevők emlékplakettet kaptak. Mindjárt kettőt is. Egyet a nemzetközi, egyet pedig az olasz szövetségtől. A magyarokét Angyalnak adták, aki csak itt, Szegeden továbbította a tulajdonosoknak. A kapitány sértetlenül hozta haza a papírokat, ha Olaszországban kiosztja, akkor valószínűleg nem mondhattuk volna el ugyanezt.

KOLONICS GYöRGY kitett magáért. A világbajnokságon nem szerepelt túl fényesen (4., 4., 5., 9. helyeket szerzett), itthon viszont verhetetlen. Idén Magyarországon még nem kapott ki egyesben. Szombaton például az ezer méterest nyerte meg.

- én itt csak veszíthetek. Ha kikapok, akkor oda a veretlenségem. Ennek a bajnoki címnek nagyon örülök, annak is, hogy csak négy számban indulok - nyilatkozta Kolonics.

Jönnek az ifik. Közülük is leginkább a tiszaújvárosi Bethlenfalvi István. A fiatalok között az ezer méteres kajak egyesben ő a világbajnoki cím védője - a felnőttek között is megmutatta oroszlánkörmeit. Harmadik lett, igaz, Storcz és Vereckei is hiányzott. A milánói világbajnok ezer méteres négyes tagjai közül Horváth sem indult, igaz, így is közülük nyert valaki: Kammerer Zoltán.

Belicza és a serleg

"Kérjük Belicza Béla sporttársat, hogy hozza vissza a serleget" szólt a műsorközlő kérése a csepeli kenushoz. és Belicza hozta is. Mint kiderült, a kétszáz méteres kenu egyes győztesei minden évben vándorserleget kapnak. Ezt, persze, egy esztendővel később vissza kell adniuk, hogy a következő győztes is megkaphassa.

+ Nem felejtette el, hogy vissza kell adnia a kupát?

- Természetesen elfelejtettem, telefonon szóltak rám, hogy hozzam. Két éve is én nyertem, de tavaly megfeledkeztem erről a feladatról, igaz, nem lett belőle gond, hiszen ismét én nyertem.

Az majd csak a vasárnap délutáni kétszáz méteres számok után derül ki, hogy Belicza feleslegesen cipekedett-e.

(válfi) Nemzeti Sport 1999. szeptember 5.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK