FONTOS


 

Előolimpia, Penrith
Nyolctól indulunk

Elég egy érettebb hidegfront, és máris előkerülhetnek azon sapkák és kesztyűk, amelyeket a helyszínen vizitáló MOB-vezetők rendelnek majd meg a szabadtéren szereplő magyar sportolóknak. Merthogy előfordult, kora reggel csupán hét fokot mutattak a hőmérők - ami elsősorban lapátosainkra hathat vérfagyasztóan. Az előolimpia és az előtte Penrith-ben eltöltött két hét mindenesetre jó volt arra, hogy versenyzőink megízleljék a különféle idővariációkat. A döntők első napja esőben zajlott, a második melegben, itt-ott megcsillanó napsugaraktól cirógatva - de a korábbi időszakban azt is megtapasztalhatták, mi történik, ha ne adj Isten a pálya fölé magasodó hegyről lecsap a szél. Mi tagadás, nem valami szórakoztató, ilyenkor félméteres hullámok jönnek - szembe!

így vagy úgy, változtatni már nem lehet - csak felkészülni, na persze nem a legrosszabbra. Igaz, a legjobbra sem. Jóllehet az előolimpia nyolc aranyérme remek teljesítmény, ne feledjük, a mezőny lyukas volt, és még a győztesek időeredményei sem közelítették meg a Milánóban mérteket (általában öt-tíz másodperc különbség mutatkozott, még a női négyes adta ki magából a legtöbbet a három szekundumnyi elmaradással).

Azaz: bár nem szeretnénk engedni a nyolcból, alighanem kell majd.

Miképp arra sincs garancia, hogy a rendkívül sűrű magyar mezőnyből ugyanazok eveznek majd itt jövőre, mint akik most nyertek. A két egyéni számot leduplázó Kolonics György például kijelentette, számára az 500 páros az elsődleges (Horváth Csabával), azaz egyesben csak az ezret tervezi, a rövidebb távon biztos más áll majd rajthoz, elvégre háromnegyed órán belül lehetetlenség két számban százszázalékot nyújtani egy olimpián.

Az biztos, hogy a háttérrel nem lesz gond, a szövetség már most lefoglalta egy, a pályától három kilométernyire fekvő szálloda teljes szárnyát, ahová még a februári edzőtábor idejére is visszatérnek. A személyzet már most megkedvelte a magyar kompániát, de ami még fontosabb, a tulaj is. Ross Sinclair úr jelentős kedvezményt adott az amúgy igencsak borsos "olimpiai árból" (hetvenezer forint per nap), nem utolsósorban azért, mert igazi sportemberként nagy tisztelője az élversenyzőknek. ő maga úszni szokott a már említett holtágban, az úgynevezett "hídtól hídig" viadal rendszeres résztvevője.

Három kilométernyi tempózás nem lebecsülendő teljesítmény, főként, ha tudjuk, Sinclair úr jócskán elmúlt hetvenéves.

Nemzeti Sport 1999. szeptember 30.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK