FONTOS


 

Egyesben csak az ötödik legjobb magyar indul?
Komoly fejtörést okoz az olimpiai létszámcsökkentés

Az olimpia kvalifikációs rendszerét mindig nagyon nehéz kidolgozni -- ez most hatványozottan igaz volt, a NOB létszámra vonatkozó rendelkezése miatt. A sportág szlalomszakága eredetileg nem kapott helyet az olimpián, a síkvízi versenyzők közül háromszázötvenen utazhattak volna Sydneybe. Később a szlalomot mégis bevették, a létszámot nem növelték, ezért a síkvíziek legfeljebb kétszázhetvenen lapátolhatnak. A létszámcsökkentés miatt a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) által kidolgozott rendszer kedvezőtlen helyzetbe hozta a tagországokat. A szabály kimondja: tartalékot nem lehet vinni, akit beneveztek az adott számra, annak abban indulnia is kell. Sérülés esetén lehet cserélni, de csak a helyszínen tartózkodó, amúgy is szereplő versenyzőkkel.

Ez a magyaroknak azért okoz nehézséget, mert idén Milánóban az olimpiai számokat tekintve csak négy nő, és három kenus indult. Ha ugyanez érvényes lesz Sydneyre is, és a négy nő közül bármelyik megbetegedik, akkor az aranyéremre esélyes csapat nem tud rajthoz állni! A kenusoknál is kellemetlen lenne, ha tegyük fel az egyesmenő Kolonics megsérülne, és a párosból Novák ugrana be a helyére.

A magyar szövetségben a szakmai bizottság hétfőn egész nap ülésezett, Angyal Zoltán szövetségi kapitány pedig előterjesztette a válogatási elveit. Ezek szerint jövőre Szolnokon két olimpiai válogatót rendeznek, harmadik nem lesz, de elképzelhető, hogy egy-két számban a kapitány mégis elrendeli ezt. A milánói vb-n olimpiai számban győztes egységek semmilyen védettséget sem élveznek. Ugyanakkor azt is meghatározták, hogy az olimpián egy versenyző, egy napon csak egy számban indulhat.

Hogy ez mit jelent?

Azt, hogy a férfi kajak 1000 m-es egyesben valószínűleg feladjuk a jó eredmény lehetőségét. Ezt a számot egy napon rendezik a négyessel, amelyben elég valószínű, hogy a vb-győztes Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth egységet nem lehet legyőzni itthon. Viszont itt ülnek a legjobb egyesversenyzők, ők azonban -- a kapitány elképzelése szerint -- nem indulhatnak. Pedig az egyéni legjobb talán nyerhetne is az olimpián, ám választania kell a két szám közül. Valószínűleg az aranyesélyes négyesre tesz -- így elképzelhető, hogy egyesben csak az ötödik legjobb magyar száll hajóba.

Bizonyos szempontból érthető a válogatási szisztéma, mert a szakemberek inkább egy aranyérmet (négyesben) akarnak, mint két bronzérmet (egyesben és négyesben). A szisztémát magyarázza az is, hogy magyar részről világversenyen ugyanazon a napon eddig csak Gyulay Zsoltnak sikerült megnyernie a két számot. A kapitány fenti elképzeléseit elfogadták, meg azt is, hogy az utolsó percig fenntartja a jogot, hogy ha szükséges (sérülés, betegség, formahanyatlás) cserél a hajókban.

Ezenkívül a magyar szövetség a csapat nehéz helyzetére való tekintettel felveszi a kapcsolatot az ICF-fel, hogy további információkat szerezzen, mert számos felvetődő kérdésre a szabályzat nem ad választ. Ha semmi sem változik, akkor minden marad a régiben és még az a kitétel is él majd, hogy a két kenu páros számban nem indulhat ugyanaz a kettős, illetve a hölgyeknél a külön napon rendezendő egyesben és négyesben sem szerepelhet ugyanaz az ember. Ez utóbbival éppen azt akarják elérni, hogy legalább öt hölgy utazzon Ausztráliába, hogy sérülés esetén a négyes ki tudjon állni.

Az ülésen nemcsak a jövőről, hanem a múltról is szó esett, lezárták az esztendőt. Örömmel nyugtázták a kiváló szereplést a különböző világversenyeken, és megállapították, hogy mindezt rendkívül nehéz anyagi körülmények között sikerült elérni. Biztosak abban, hogy a kluboknak juttatott pénzek nem elegendőek mindenkinek, de az elosztáskor legjobb tudásuk szerint cselekedtek.

(válfi), Nemzeti Sport 1999. november 16.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK