FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Valamennyi magyar egység továbbjutott a vb nyitónapján
Lapátolás, ötkarikás szemmel

Harmincegyen a harmincadikon: akár ezzel a frappáns szlogennel is szerepelhetne a magyar küldöttség a csütörtökön, a Milánóhoz közeli Segratéban megkezdődött sík vízi világbajnokságon. A sportág legjelentősebb versenyének 1938-tól íródó történetében ugyanis sorrendben ez a harmincadik, amelyre harmincegy kajakost és kenust nevezett Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Dacára annak, hogy a sportág az átlagosnál népszerűbb az elsősorban a labda bűvöletében élő Itáliában, a Segrate környéki embereket nem kavarta fel különösebben a világbajnokság - legalábbis ez a látogató első benyomása. A nyári főidény zárultával, az őszi kezdete előtt néhány napos szabadságra mentek a hoteltulajdonosok, értelemszerűen bezárva szállodáikat - vagyis a jelek szerint nem a kajak-kenu vb-re idelátogatók líráiból akarnak meggazdagodni. Igaz, olyan érdeklődésben még a rendkívül optimisták sem reménykedhettek, mint amilyen a tavalyi, szegedi eseményt kísérte; a néhány száz versenyzőt és kísérőt meg az érdeklődő külföldieket felszippantja aközeli Milánó. (Az olasz szervezők arra mindenesetre büszkék lehetnek, hogy az idén éppúgy ötvenöt ország nevezett a vb-re, mint tavaly.)

S ha már szóba került Szeged: az ottani hét arany-, öt-öt ezüst- és bronzérmes teljesítményt nehéz lesz megismételni. Nem véletlenül volt óvatos és visszafogott az edzőtáborozás végén Angyal kapitány: megnevezett ugyan öt-hat esélyest, de egyikük győzelmére sem merne fogadni. Szerinte nyerhet a kajakos Storcz Botond ezren, Vereckei Ákos meg ötszázon, ott lehet a spiccen mindkét kajaknégyes, továbbá Kőbán Rita is, esetleg az ezúttal szólózó Kolonics György szintén, nem beszélve a kétszázas egységekről, de - tette hozzá a kapitány - mindig akadnak olyan versenyzők, akik meglepetést okozhatnak, és legyőzik az esélyeseket. Maradjunk annyiban, hogy ezzel az esélylatolgatással nem lettünk okosabbak.

Azt azonban a kapitány sem titkolta, hogy Sydney közelsége miatt elsősorban annak örülne, ha az olimpiai számokban a tavalyinál több elsőséget szereznének a magyarok. A túlszárnyalandó szám a kettő, ugyanis Szegeden Vereckei Ákos (K-1 500) és a Horváth, Kolonics kenukettős nyert ötkarikásegységben aranyérmet. Vereckei akár ismételhet is, hiszen ezúttal is indul, ellentétben az "örökös" bajnokpárral, amelyet az idén a Pulai, Novák duó oktatott a válogatókon.

A világbajnokság egyébként is az olimpia jegyében zajlik, miután ez az egyetlen verseny, amelyen kvalifikációt lehet szerezni a 2000-es játékokra. A döntők részvevői automatikusan jogot szereznek az indulásra - saját országuknak. A vb-k történetében első alkalommal B döntőket is rendeznek, amelyekből szerencsés esetben szintén el lehet jutni Sydneybe.

A világbajnokság első napján délelőtt az 1000 méteres, délután az 500 m-es előfutamokat rendezték. A kissé párás, fülledt időben rendezett versenyeken - hála a jó égnek - nem történt semmi váratlan, ami azt is jelenti: valamennyi magyar egység biztosan lépett előre. Többségük még csak a középfutamba, ám a hosszabb távon a férfi kenunégyes és a Bóta, Barócsi női kajakkettes, míg 500 méteren a férfi és a női, kajak-, valamint a kenunégyes közvetlenül a döntőbe került.

Kezdésnek éppen megfelelő.

Jakab József Nemzeti Sport 1999. augusztus 27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK