FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Versenyzéssel ünneplő kajakosok és kenusok

A kajak-kenuban mindig dilemma volt, hogy mikor is rendezzék az országos bajnokságot. Tették már a világbajnokság elé, akkor az volt a gond, hogy a vb előtt a legjobbak nem lehetnek csúcsformában, s így csak nyűg a versenyzés; utána meg már leeresztve, kényszeredetten vettek részt az ob-n a válogatottak; s előfordult már, hogy az ob az egyik vb-válogatónak számított, ami meg hangulatilag csapta agyon az egészet.

Nos, idén, e hét végén, péntektől vasárnapig Szegeden szállnak vízre az ob-n részt vevő kajakosok és kenusok, azaz egy héttel a hat magyar aranyat hozott, milánói világbajnokság után, a versenynaptár miatt ez mégis egy újabb, negyedik formának felel meg. Szeptember 25-29. között Sydneyben bonyolítják le ugyanis az előolimpiát, s ily módon az ob tökéletesen szolgálja azt a célt, hogy a válogatottak valamelyest átmentsék formájukat a hó végéig. Ha ezt vesszük figyelembe, nem is meglepő Angyal Zoltán szövetségi kapitány válasza a kérdésemre: mivel töltötték Vereckeiék az elmúlt napokat?

- Edzéssel... - kezdte Angyal. - Hogy mást ne mondjak, a világbajnok férfi négyes tagjai szerdán Csepelen még együtt gyakoroltak, de a többieknek se nagyon volt idejük mulatozásra. Tudom, hogy mindenki pihenni szeretne már, de a versenyzők tisztában vannak az előolimpia jelentőségével. Az akklimatizációtól a döntő futamokig lényegében napra pontosan ugyanazt a programot csinálhatják végig, mint majd jövőre, az olimpia évében. A szövetség persze senkit sem kötelezhet arra, hogy elinduljon az ob-n, ám mivel a műhelytámogatások szétosztásánál a bajnoki szereplés nagy súllyal esik latba, úgy gondolom, a szakosztályok érdeke az, hogy minél több kiemelkedő versenyzőt elindítsanak, azaz minél több jó helyezést érjenek el. Ezért biztos vagyok abban, hogy az összes világbajnok rajthoz áll Szegeden.

Sydneybe egyébként már szűkített csapat utazik, csak az olimpiai számokban érdekelt kajakosok és kenusok repülnek. Név szerint: Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth G., Almási, Bauer (férfi kajak), Kovács, Szabó, Viski, Kőbán (női kajak), Kolonics, Pulai, Novák F. (kenu).

Novák Miklós NÉPSZAVA, 1999. szeptember 3.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK