FONTOS


 

Előolimpia, Penrith
Négy arany az előolimpián

Nem éppen ideális, esős, hűvös időben kezdődött a Sydneytől 60 kilométerre lévő Penrith-tavon a kajak-kenu előolimpia. A döntők első napján főszereplők voltak a magyarok: az 1000 méteres finálé során győzött a kajakos Vereckei Ákos, a kenusok közül Kolonics György és a Pulai Imre, Novák Ferenc duó. Az első helyen végzett 500-on a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita női kajaknégyes is.

Az ausztráliai tavasz egyelőre felrúg minden hagyományt, már ami az időjárást illeti. Sokéves átlagban 20 százaléknyi esély van az esőre szeptember végén, de amióta a magyar kajak-kenusok a leendő olimpiai helyszínen, Penrithben tartózkodnak, pontosan fordítottja a megszokottnak az esős, illetve az esőmentes órák, napok aránya.

Jobbára zuhogott az eső akkor is, amikor a férfiak 1000 méteres döntőit rendezték - kiegészítve a női k-4 500 méterrel - hétfőn délelőtt. Ez sem zavarta azonban a magyarokat, akik a legtöbb számban szinte leiskolázták riválisaikat.

Kiemelést érdemel közülük is Kolonics György, aki egy olimpiai és 12 vb-aranyát párosban, illetve négyesben szerezte, s már régen kacérkodik azzal, hogy "önállósítja" magát, eddig azonban csak egyszer, még 1993-ban, Koppenhágában nyert egy vb-ezüstöt. Most viszont sem az olimpiai, sem a világbajnoki cím védője (a cseh Martin Doktor és az orosz Makszim Opaljov) nem tudott ellenállni a hajrájának.

- Tudtam, hogy az elején nem szabad felvennem a nekem túl gyors tempójukat, a végén meg minden úgy sikerült, ahogy én akartam - mondta Kolonics, miután ritkán látható két hajóhossznyi fölénnyel nyert.

Vereckei Ákos menetrendszerű győzelmet aratott: nemcsak ellenfeleit gyűrte le, hanem az egy-két napos láz következményeit is. Pulai Imre és Novák Ferenc már féltávnál biztosan vezette a kenupárosok mezőnyét, s még az is "belefért", hogy az utolsó 250 méteren csak az 5. részidőt lapátolják. A világbajnok oroszok csak hatodikok lettek.

- Nagyon nehéz volt, a vébé után két hét alatt elfogyott az az erő, amit előtte magunkra szedtünk, szerencsére így is sikerült nyerni - értékelt fáradtan, de elégedetten Pulai.

A negyedik győzelmet a női négyes tulajdonképpen úgy szállította, hogy Kőbánék igazolták a papírformát, realizálták a velük, egy hónapos világbajnokokkal szembeni jogos várakozást.

A férfi kajakpáros (Almási Péter, Bauer Márton) az 5. helyen végzett.

- Jobb, mint amit vártam - jegyezte meg Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Kolonics számára sokat jelenthet ez a presztízsgyőzelem, mert a két sztár, Doktor és Opaljov a milánói vb-ről szinte azonnal ide jött, itt készült, tehát reális, nagy versenyen győzött ellenük.

Hogy a viszonylag foghíjas mezőnyök ellenére is van értéke, becsülete egy-egy előolimpiai sikernek, azt egyébként éppen Martin Doktor esete példázza: négy évvel ezelőtt, az Atlantát megelőző hasonló eseményen nyert 500-on is, 1000-en is. Aztán emlékezetes kettős győzelmet aratott az olimpián.

A kajak-kenusok már most elkezdhetik hozzászoktatni magukat a kora hajnali keléshez, mert - éppen a mostani klimatikus viszonyok következtében - reggel nyolcra, vagyis a szokottnál egy órával előbbre hozták az olimpiai program kezdési időpontjait. Hátha akkor kevésbé fúj a szél, és még nem esik az eső.

[origo], 1999. szeptember 27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK