FONTOS


 

Előolimpia, Penrith
újabb négy előolimpiai győzelem

A Sydney melletti Penrith-tavon abszolút magyar fölény jegyében folytatódott, majd ért véget a kajak-kenu előolimpia, amelynek második napján, az 500 m-es döntőkben újabb négy győzelmet arattak a hazai sikersportág legjobbjai. Első lett a kajakos Vereckei Ákos és Kovács Katalin, valamint a Kovács Katalin, Kőbán Rita duó is, és újabb győzelmet aratott a kenus Kolonics György. Második helyet szerzett az Almási Péter, Bauer Márton kajakos duó, a harmadik hely jutott a Pulai Imre, Novák Ferenc kenukettősnek.

A kajak-kenus előolimpia 500 m-es döntőin a magyarok egyetlen szám eredményhirdetését sem hagyták ki.

A jók közül is a legjobb volt Kovács Katalin, az UTE 24 éves kajakosa, aki a legutóbbi olimpián, Atlantában még csak tartalékként volt jelen. Most mesterhármast ért el, minden megnyerhetőt megnyert, és a legközelebbi játékokon, ugyanitt már a favoritok közé számít majd.

- Jól mentünk, ma már kitűnően éreztem magam, szemben a tegnapi négyessel, ami egy kicsit "fájt" - értékelte a páros győzelmét Kőbán Rita.

Vereckei Ákos hű maradt önmagához: féltávnál még csak hatodik volt, a második 250 méteren viszont 3-4 másodpercet vert mindenkire, és biztosan nyert. Kolonics György nem volt annyira óvatos az elején, mint egy nappal korábban a hosszabb távon, bár az oroszok világbajnoka, Opaljov több mint egy másodperccel vezetett előtte a táv felénél. Innen viszont Kolonics volt a kezdeményező, szokatlanul nagy fölénnyel győzött.

- Semmiben nem befolyásol, hogy az előolimpián megnyertem mindkét egyest - magyarázta az eredményhirdetés után. - Változatlanul az ezer egyest és az ötszáz párost favorizálom, már ami az olimpiai indulási terveket illeti.

Ami a kenupárosra vonatkozik - legyen szó akár a rövidebb, akár a hosszabb távról - ahhoz nyilván lesznek "érvei" az olimpiai válogatásnál a Pulai, Novák duónak is: az 1000 m megnyerése után 500-on a harmadik hely jutott nekik. Hogy ne lógjon ki a sorból, előkelő második lett az Almási, Bauer kajakpáros.

- Hasznos volt az itt töltött közel két hét, elégedett vagyok a tapasztalatszerzési lehetőségekkel éppúgy, mint az eredményekkel - foglalta össze véleményét Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Most úgy érzem, legalább 80 százalékig kialakult az olimpiai csapatunk, de ez messze nem jelenti azt, hogy jövőre tét nélküliek lesznek a versenyek.

[origo], 1999. szeptember 28.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK