FONTOS


 

Edzenek, nézelődnek, vásárolgatnak
Már korábban leadták a rendelést


Hétfőn, miután az evezősversenyek vasárnap véget érnek, a kajakosok és a kenusok népesítik be a Sydneytől mintegy 50 kilométerre lévő Penrith-tavat, hogy azután kedden elkezdődjenek a sportág olimpiai versenyei.

A magyarok szeptember 13-án érkeztek meg Ausztráliába, Sydneyből rögtön a több alkalommal kipróbált, már megszokott penrithi szállásukra utaztak, azóta is ott készülnek. A Log Cabin Motor Inn motelben egy- és kétágyas szobákban laknak, a szállásuktól alig három percre lévő Nepean folyón edzenek. Korábban a lengyelek, a kanadaiak, az olaszok és a franciák is ugyanitt tréningeztek, szombatra viszont már csak a franciák maradtak.

- Mindenki egészséges, a szállás jó - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Az étkezéssel sincs különösebb gond, amikor korábban itt jártunk, leadtuk a rendelést.

Más véleményen van a kenus Novák Ferenc, aki az étteremből kijövet csak ennyit jegyzett meg: ăNem ettem semmit, azt mondták finnyás vagyok."

A versenyzők némiképp kimaradnak az olimpiai események követéséből, mert a versenyektől távol laknak, a televízió pedig csak az ausztrál érdekeltségű eseményeket közvetíti.

- Elvileg lehet jegyet igényelni, de nem biztos, hogy kapunk is - vélte Kammerer Zoltán, a férfi négyes vezérevezőse, hozzátéve, az atlétikára többen is szívesen elmennének (erre volt is lehetőségük, Kammerer Storcz Botond és a kenus Kolonics György társaságában szombat este ott volt a 100-as döntőkön az Olimpiai Stadionban).

A nyugodt Penrithben kevés lehetőségük van a magyaroknak a szórakozásásra, pedig a most már napi egy edzés és a sok alvás mellett szükségük lenne rá.

- Esténként bemegyünk a központba, a Penrith Plazában vásárolgatunk, nézelődünk - mesélte Szabó Szilvia, aki párosban és négyesben indul az olimpián. - Sydneybe nem nagyon járunk, mert már háromszor voltunk itt és akkor mindent megnéztünk.

A tréningeken szinte kizárólag pályát mennek a magyarok, azaz nagy szünettel egyszer-kétszer teljesítik saját távjukat, most már gyorsításon van a hangsúly. Kedden a férfiak 1000 m-es, valamint a női K4 500 m-es előfutamaival kezdődik meg a verseny.

A Színes Sport, 2000.09.24.

Valamennyi hajónk döntős lehet
Angyalnak nem kellett változtatnia


Öt férfi 1000 méteres számmal, valamint a nők 500 méteres négyesének előfutamaival kezdődnek el kedden az olimpiai kajak-kenu küzdelmek, amelyekben 43 ország 265 versenyzője vesz részt. A Sydneytől mintegy 50 km-re található Penrith-tavon 12 számban hirdetnek győztest, a magyar színeket tizenöten képviselik.

A hagyományos versenyektől eltérően, nem három, vagy négy, hanem hat nap alatt bonyolítják le az elő- és a középfutamokat, valamint a döntőket. A keddi rajt után szerdán a rövidebb, 500 méteres táv első erőpróbáira kerül sor, csütörtökön és pénteken a középfutamokat, majd szombaton és vasárnap a döntőket rendezik.

Az egyes versenyszámokban - az indulók létszámától függően - kettő, három, illetve négy előfutamra kerül sor. A legnépesebb mezőnyökben (férfi K1 1000, illetve 500 m) nem lehet közvetlenül a döntőbe kerülni, a négy előfutam első hat helyezettje, és idő alapján további három versenyző a három középfutamba kerül, amelyekből az első három versenghet az érmekért és a helyezésekért.

Az egyetlen három előfutamos számban (férfi K2 500 m) a győztesek már a vasárnapi döntőre készülhetnek. A 2-7. helyezettek a két középfutamba kerülnek, amelyekből újabb három-három egység csatlakozik a már korábban döntőbe jutottakhoz.

A magyarok mellett csak a németek és a lengyelek szereztek indulási jogot az összes számban.

- Szerencsésen túljutottunk az átálláson - magyarázta a rajt előtti napon Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Hála Istennek mindenki egészséges, a versenyzők jól viselték el az időeltolódás okozta nehézségeket. Az első héten egy kicsit könnyebb edzések voltak, azóta már persze komolyabban vesszük a terhelést. Kiváló helyen lakunk, jó az ellátásunk. Nyugodt környezetben vagyunk, a víz megfelelő, tökéletesen tudunk edzeni.

- Érezhető a versenyláz emelkedése?

- Most már határozottan érződik a versenyzőkön, egyre inkább várják, hogy elkezdődjön a nagy csata. Mivel mindenki egészséges, nem lesz változás a csapatban, mindenki abban a versenyszámban indul, amelybe beneveztük. Csak akkor lett volna változás, ha valaki megsérül, megbetegszik, vagy visszaesik a formája, de ilyen nem történt.

- Nagyobb a teher a versenyzőin a magyar olimpiai csapat eddigi, a vártnál gyengébb szereplése miatt?

- Minden olimpián az utolsó napokban rendezik a mi döntőinket, tehát ezt már megszokhatták a rutinos versenyzők, de akinek ez az első olimpiája, az is tisztában van vele. Ha a mi szereplésünk javít majd a magyar csapat szereplésén, annak csak örülhetünk. Az eddigi sikertelenségtől senkinek sem lesz nagyobb teher a vállán, mint volt.

A Színes Sport, 2000.09.26.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK