FONTOS


 

Az első elnökségi ülés az olimpia után
Kőbán Rita folytatja


Kajakosok, kenusok, történelmet írtatok! Ezt a transzparenst láthattuk már az aranygép megérkezése utáni népünnepélyen. Ott, ahol a magyar szurkolók ezrei ölelhették keblükre az olimpia hőseit. Akkor a kajakosoknak, kenusoknak jutott a legtöbb elismerés, hiszen 4 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmükkel a legeredményesebb hazai sportágként szerepeltek Sydneyben.

A fenti felirat előtt foglalt helyet Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke és Angyal Zoltán szövetségi kapitány a sportág olimpia utáni első elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. Baráth Etele elmondta, hogy már azon dolgoznak, hogy minél előbb kamatozzon mindaz, amit versenyzők elértek az olimpián. A szövetségi kapitány decemberben lejáró szerződését egy évvel meghosszabbították. Azért csak ilyen rövid időre, mert az elnökség mandátuma addig tart. A bizalom mindenesetre töretlen, hiszen a tizenöt versenyzőből tizenhárom döntős lett, és a kiesetteket is a későbbi dobogósok előzték meg a középfutamukban. Éppen ezért köszönték meg elsőként a sportolóknak, az edzőknek és vezetőknek az elmúlt négy esztendő munkáját. Utánuk szorosan következnek a támogatók, és kiemelten az állam. Angyal Zoltán egyelőre csak gyorsértékelést készített az olimpiai szereplésről, decemberre kért tőle az elnökség részletes elemzést. A szakvezető elmondta, hogy az idei sikerekben fontos szerepe van annak, hogy az elnökség mindig mögötte állt.


A kapitány arca okkal mosolygós

"A versenyzők most jól megérdemelt pihenőjüket élvezik -folytatta a szakvezető -, bár szinte minden napra jut meghívás. Ez jöhet általános iskolától, vagy nagyobb intézménytől, közösségtől, egyaránt nagyon jólesik. A felkészülést vovember végén, december elején kezdjük, és mivel senki sem jelezte visszavonulási szándékát, a csapat gerince marad."

Lapunk kérdésére válaszolva a kapitány elmondta, hogy Kőbán Rita is folytatja a pályafutását, bár egy olimpiai ciklust már nem kíván végigcsinálni. A kétszeres olimpiai bajnok versenyző legfeljebb egy évre tervez előre, a világversenyeken az egyéni számokban szeretne indulni, és elsősorban a 200 méteren, ezt levezetésnek szánja. Angyal reményei szerint Kőbán később sem szakad el a sportágtól, mert a szerencsétlen nyilatkozata ellenére is olyan értéke ő a sportágnak, akire mindenképpen számítanak.

Az elnökség tagja Tatai Tibor is, aki 1968-ban Mexikóvárosban nyert olimpiai aranyat kenu 1000 méteren. "Bevallom, a legjobban a kenusoknak szurkoltam, és Kolonics Gyuri elsőségének örültem elsősorban. Szívügyem volt Zala Gyuri szereplése is, aki az én számomban, ezer méteren indult, de neki Sydneyben nem sikerült jól szerepelnie. Kolonics versenyzése számomra is meglepetés volt, hiszen neki nem voltak korábban kiemelkedő egyéni eredményei. Az egész magyar csapat nagyszerű volt."

Kártérítés a szövetségnek

A tájékoztatón szó esett arról is, hogy a Pest Megyei Bíróságon megszületett az elsőfokú ítélet a szövetség és a BAT dohánykonszern egyik cége közötti perben. A bíróság szerint sérült a sportág és a szövetség jó hírneve, amikor a BAT a tavalyi győri maratoni kajak-kenu világbajnokság óriásplakátokon - az MKKSZ hozzájárulása nélkül - dohánytermékek reklámozásához használta fel a sportág versenyeszközeit. Ezért a bíróság nem vagyoni kártérítés megfizetésére (20 millió forint) kötelezte az érintett céget, amelynek a döntést több helyen közzé is kell tennie. Az ítélet nem jogerős.

(gadácsi), A Színes Sport 2000.10.21.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK