FONTOS


 

Kiválni készül a Csepelből a kajak-kenu szakosztály
"A fejlődés egyetlen útja az önállósodás"


A világon rengeteg ország szívesen vette volna, ha azokat az eredményeket éri el teljes olimpiai küldöttsége, amit csepeli kajak-kenusok produkáltak Sydneyben. Kolonics György, Vereckei Ákos, ésVeréb Krisztián aranyéremmel tért haza, ami a Ludasi Róbert vezette szakosztály erejét tökéletesen érzékelteti. De milyen körülmények között dolgoznak a sikerhalmozók? Ez a kérdés ritkábban kerül terítékre ilyenkor a sikerek időszakában. Ezekben a napokban még mindig az ünneplés fénye homályosítja el a gondokat. Pedig a háttérben már régóta húzódik a csepeliek pénztelensége. Az "anyaklub" egy kicsit már elengedte legeredményesebb szakosztálya kezét, hiszen a működőképesség érdekében megalakult a Csepel Alapítvány, amely így névleg levált a vasgyári óriásról, nem hordozva azt az adósságterhet, ami már a versenyzést, a létet is megakadályozta.


Vereckei Ákosnak sem maradt választási lehetősége. Mennie kell.

"A Csepel SC-nek akkora köztartozása halmozódott fel, ami lehetetlenné tette a kajak-kenu szakosztály működését. - mondta Sári Nándor, a kajakosok csepeli edzője. - Ez megakadályozza. hogy pályázatot nyújtsunk be, hogy adományt fogadjunk el, hogy elindulhassunk versenyeken. Nincs átutalás, mert a Csepel számlája állandó inkasszó alatt van, így ha küldene is nekünk pénzt valaki, az nem juthat el hozzánk, mert még mielőtt nálunk megjelenne, más lyukakat tömködnek be vele. Egyszerűen tennünk kellett valamit a működőképességünk megőrzése érdekében. Ez a lépés, a kiválás összesen százötven-százhatvan embert érint. Versenyzők, a gyerekektől az olimpiai bajnokokig, gondnok, a műhely dolgozói, és mi, edzők. Összesen huszonnégy fizetett alkalmazottról van szó. A klubbal úgy egyezkedünk, hogy a Csepel név benne marad valamilyen formában az új klub elnevezésében, a piros-kék színeket is megtartjuk, és az embléma is marad. Ennek fejében az Alapítvány és az önkormányzat közösen tartja fenn a vízitelepet, azaz fizeti a közüzemi díjakat. A többi költséget, a béreket, a versenyzésre fordítandó összegeket nekünk kell majd összeszednünk különböző helyekről. Így, hogy csak magunk vagyunk, sokkal könnyebb lesz szponzorokat, támogatókat találnunk. Ha csak a kajakosok, kenusok férnek majd hozzá a pénzhez, akkor nagyobb a bizalom irántunk. Ezért kell mindenképpen új alapokról kezdenünk a következő szezont. De szó sincs arról, hogy haraggal válnánk el egymástól, az épületen kívüli eszközöket, hajókat, utánfutókat, autóbuszt megkapjuk vagyonként."

Vereckei Ákos olimpiai, világ-, és Európa-bajnok már régóta várja, hogy rendeződjön végre a Csepel sorsa. Neki a jövője, az egész pályafutása foroghat kockán, ha nem tud megfelelő körülmények között készülni a következő évadra.

" A kényszerhelyzet szülte ezt a lépést. A Csepel SC adóssága milliárdos, ha önállóan akarunk gazdálkodni, meg kell ettől szabadulnunk. Ha továbbra is a fizetésképtelen egyesületben maradnánk, vagy a pénznélküliséget kellene választanunk, vagy mehetnénk máshová kajakozni. Nekem is, és a többieknek is tartozik a klub, és mi ezért a pénzért megdolgoztunk. Nem látok lehetőséget arra, hogy a Csepel SC-ben maradjunk. Már csak azért sem, mert nemrég adtak el egy balatoni ingatlant százmilliós nagyságrendben, de ebből nem minket fizettek ki."

Kökény Roland kajakos az olimpián újoncként indult, és a szakvezetés elégedett volt a szereplésével. Őt azért érintheti különösen "húsbavágóan" a lehetséges váltás, mert szó szerint a csepeli vízitelepen él. Ugyanis ott van a szolgálati lakása, mert versenyzői mivolta mellett ellátja az éjjeli őri hivatalt is.

"Amennyire tudom, a tartozások elől kell elmenekülnünk. A jövő héten lesz majd az egyesületalakító közgyűlés, és ott kell majd állást foglanunk a kérdésben, de az egész szakosztály egységesnek tűnik a kérdést illetően. A mélyebb okokról pesze senki nem mond semmit, de úgy látom, mindenképpen váltanunk kell. Az én vízitelepi állásomat illetően sem tudok biztosat mondani, de ha esetleg az önkormányzat lesz majd a kezelője, még az sem kizárt, hogy közalkalmazott leszek. "


Sári Nándor is követi a versenyzőit

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség már régóta szerette volna megoldani ezt a válogatottat is érintő kérdést. Füleki András ügyvezető igazgató annak nem örül, hogy így, szakítással kerülhet pont az ügy végére, de azt mindenképpen üdvözítőnek tartja, hogy valamilyen módon végre megoldódhat a kérdés.

"Élversenyzőkről van szó, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Már a Csepel Alapítvány létrejöttekor is segítséget nyújtottunk az átalakuláskor. Jogi tanácsokat adtunk és a támogatások megfelelő ütemezésével működtünk közre a folyamatban. Ebben az esetben a fejlődés egyetlen útja az önállósodás, hiszen ez a világ egyik legerdményesebb műhelye. Az új klub létrehozását is támogatni fogjuk, amelynek a feltételei a létesítmény használat, a kiemelt szövetségi támogatás - tavaly 7 milliót adtunk a csepelieknek -, a szponzori támogatások és a saját bevételek. Sajnos, egy olyan adósság miatt kell ennek a változásnak megtörténnie, amit nem azok hoztak létre, akiken most mindez lecsapódik."

gadácsi, A Színes Sport 2000.11.04.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK