FONTOS


 

Knut Holmann végleg visszavonult
Bakó Zoltán: Álom volt vele dolgozni


A magyar kajak-kenu válogatott olimpián sohasem látott sikereket ért el Sydneyben. A négy aranyérem a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta. Sot, néhány olyan számban, amelyben nem a mieink nyertek, volt magyar érdekeltség. A két férfi egyéni számban, a kajak egyes 500 és 1000 méteren egyaránt a norvég Knut Holmann hajója haladt át elsoként a célvonalon. Azé a versenyzoé, akinek a 16 éves pályafutása során mindössze egy, valóban jelentos edzoje volt, a most 49 éves Bakó Zoltán, aki nemrégiben Oslóban járt, Knut Holmann búcsúvacsoráján.

- Aki valaha tett valami számottevot a norvég kajaksportért, az mind ott volt - mesélte Bakó Zoltán. - Tizenhat évet töltött el a sportágban, s mint elmondta, három olimpiai és négy világbajnoki elsoséggel a tarsolyában egyszerűen elfogyott a motivációja. Ha meggondoljuk, kijelentése teljesen megalapozott, hiszen az említett aranyérmeivel együtt felnott világversenyeken összesen tizennyolc medáliát szerzett, utcahosszal o a nyári olimpiák legeredményesebb norvég részvevoje. A magyar szakember még versenyzett, amikor 1979-ben eloször hívták meg Norvégiába, ahol egyhetes eloadássorozaton vett részt. Az elso találkozás minden bizonnyal pozitív benyomásokat váltott ki vendéglátóiból, hiszen 1981-82-ben már o volt a norvég válogatott szaktanácsadója.


A sikerpáros, Hollmann és Bakó

- A harmadik, s egyben leghosszabb norvégiai tartózkodásom az 1986-tól 1992-ig, azaz a barcelonai olimpiáig terjedo idoszakot öleli fel. Ekkor a norvég válogatott szövetségi kapitánya voltam. Mindjárt 1986-ban feltűnt az akkor tizenhat éves fiatalember, aki elsosorban a vékony, hosszú, csontos alakjával tűnt ki a többiek közül. No, meg a kivételes szorgalmával. A korábban sífutóként megszerzett rendkívüli állóképessége nagy elonyt jelentett számára. Errol az alapról kezdte el a komoly munkát, úgy, hogy sohasem kérdezett, csak edzett és edzett. Azon kevesek közül való volt, akiket inkább visszafogni kellett, semmint noszogatni. Csak egy példa Knut állóképességére: elindult a híres, 85 kilométeres sífutó vetélkedon, az évenkénti Vasa-futáson, amelyen az egész norvég sífutó válogatottat megelozte! Szóval o volt az a sportoló, akivel tömény élvezetet jelentett együtt dolgozni. Pályafutásom rendkívül nagy ajándékának tartom, hogy én lehettem a neveloedzoje, s hogy ezt a kapcsolatot a sydneyi két aranyéremmel tudtuk megkoronázni.Bakó 1992-re már elso fokon belefáradt a norvégiai ingázásba, ami értheto is, hiszen akkoriban o már évtizede más vizeken evezett, amit egy pillanatra sem akart feladni.

- Nyolcvanegyben belevágtam a kereskedelembe, amely ugyancsak leköti az energiáimat, s csak ezért nem hosszabbítottam meg a szerzodésemet kilencvenkettoben, bár Atlantáig még szaktanácsadóként közreműködtem Norvégiában. Kilencvenhatban viszont, miután Knut megszerezte az elso olimpiai gyozelmét, elköszöntem a norvég barátaimtól, de természetesen mindenrol tudtam, ami a sportágban történt. Így azt is láttam, hogy a kilencvennyolcas szegedi vb-n Knut ugyancsak kínlódott, de akkor még nem tudtam igent mondani a felkérésére. Amikor azután 1999-ben, a milánói világbajnokságon vagy háromhajónyi hátránnyal kapott ki a német Liwowskitól, s megint kérte, dolgozzunk együtt, nem térhettem ki a hívó szó elol. Bakó Zoltán azt is elárulta, hogy a valóban tökéletes együttműködés ellenére, egy alkalommal, az idei, poznani Eb-t megelozoen "megroggyant" a tanítványa. Ám ekkor húztak egy merészet és lemondták az Eb-részvételt.

- Kimondottan taktikai okokból maradunk távol, de Knutnak egyébként is kevesebb versenyre volt szüksége, mint a fiatalabbaknak, hiszen több száz nemzetközi eropróbával a háta mögött, kello rutinnal készülhetet Sydneyre. Így elkerültük az esetleges kudarcot, az olimpiai felkészülés szempontjából viszont megnyertünk két hetet. A rendkívüli munkabírás, az akaratero, a nagy összpontosítási képesség, az általános intelligencia, a kivételesen jó baráti kapcsolat mind-mind "benne volt" az általa végül megszerzett két aranyéremben. Knut Holmann tehát, tökéletesre sikeredett olimpiai búcsúfellépéssel a háta mögött, immár gozerovel koncentrálhat a közgazdasági egyetemi tanulmányaira, a még hátralévo hét vizsgájára, hogy azután elkezdje élete új szakaszát. Adódik a kérdés: Holmann visszavonulásával Bakó Zoltán norvég kapcsolatának is vége szakadt?

- Amikor az ember tizenhat éven keresztül több szálon is kötodik valahova, az nem szokott csak úgy, máról holnapra véget érni. Annál is inkább, mert Knut sikereinek nagyon jelentos magyar vonatkozása van. Konkrétabban szólva, magyar mester, Hódy Kálmán által tervezett és megépített hajóban versenyezve nyerte meg a két olimpiai aranyat. Tény, hogy a "karbon-kevlár" hajók iránt az eddig is megvolt érdeklodés most jócskán megnövekedett. Ezért is határoztuk el Knuttal, hogy közös vállalkozásba fogunk ennek a hajócsaládnak a kereskedelmi szintű forgalmazása céljával. Az északi országokban "Holmann Line" név alatt kerülnek majd forgalomba. Ez a vállalkozás tehát itthon és külföldön egyaránt számottevo igénybevételt jelent majd, aminek a marketingügyeibol kivánok részt vállalni. Bakó Zoltán tehát megmarad a kereskedelemben, miközben a Hódy-féle piacra juttatásában is rengeteg tennivalója lesz. Ha ehhez még hozzátesszük: számos edzoi ajánlata is van, akkor már nem nehéz a következtetés: folytonos idozavarban él. Bakó három évig a magyar szövetség szakmai alelnöki tisztét is betöltötte. E tény ismeretében az sem lenne meglepo, ha a magyar szövetségben tűnne fel valamelyik megbízatás kapcsánÉ

- A négy olimpiai aranyérem ellenére is rengeteg a gond és a tennivaló a magyar kajak-kenu sportban! Talán a legutolsó pillanatban jött ez a nagy sikersorozat, mert így van remény rá, hogy a sportág megkapja azt a minimálisan szükséges anyagi támogatást, amelyet megérdemel, s amelynek betudhatóan elkerülheto lenne a korábban évtizedeken át eredményesen működo klubok, szakmai műhelyeket megszüntetése! Többen megkérdezték azt is, nem vállalnék valamiféle menedzseri szerepet a sportágban. Ez a lehetoség nem különösebben vonzó számomra, ugyanis alelnöki korszakomban több szponzort is szereztem, de a kedveményezettek semmit sem tettek azért, hogy az adományozók érdekeit bármilyen formában igyekezzenek képviselni. Knut ezt a kérdést is egészen másként kezelte. Hozzállásának köszönhetoen, amint megszerzi a diplomáját, a korábbi foszponzorai egyikénél kap majd jelentos megbízatást. A magyar mentalitás és gyakorlat viszont ezen a téren még boven hagy maga mögött kívánnivalókat.

Jocha Károly, A Színes Sport 2000.12.30.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK