FONTOS


 

Ludasi: élet a farmon
A dél-afrikai edzőtábor előtt elmaradt a hajók szétszabdalása

Akkor nem volt pénzük a hajók külön kiszállíttatására, ezért három kenut kettéfűrészeltek, a nagy bőröndnyi torzókra füleket szerkesztettek és feladandó pogyásszként pakolták fel azokat - saját koffereik közé - a ferihegyi gumiszőnyegre.

A fekete kontinensen aztán újra összecsirizelték mindet, igaz, azóta is ott várják a mieinket az ideig-óráig invalidus kenuk - újabb szétszedésük, szállításuk azóta nem ajánlatos... Most persze jó szolgálatot tehet majd az idegenben hagyott készlet, mert minden egységnek most sem vihettek ki külön hajót. Három egyes és egy új, szinte egyedülálló francia páros kenu egészben került fel a Bécs-Johannesburg járatra, s remélhetően épségben érkezett meg a hajnali órákban.

Miután szerdán csak délután bukkant fel a légikikötőben a java részt csepeli különítmény, Ludasi Róbert - aki közismerten nem csak menedzseli, edzi is versenyzőit - délelőtt még tréninget vezényelt a Dunán. "Nálunk ez így természetes - magyarázta a felszállás előtt Ludasi. - Miért hagytunk volna ki holmi kényelmi szempontok miatt egy kellemes edzést?! A versenyzők többsége bőröndökkel érkezett a vízitelepre, miként magam is."

Egyébiránt azért is fontos volt az utazást megelőző tréningezés, mert kiérkezésük után nem lesz lehetőségük azonnal a kemény munka folytatására: "Félreértés ne essék, ideális körülmények között készülhetünk - oszlatta el kételyeinket a szakvezető. - Johannesburgtól kétszáz kilométerre, egy farmon szállásol el minket Almási Nándor, a dél-afrikai válogatott kapitánya. Természetesen nem gazdának szegődünk el oda, a közelben, egy három kilométer hosszú tavon lankadatlanul lapátolni fogunk. Illetve az első napokban csak visszafogottan, ugyanis a tengerszint fölött kétezer méter magasan készülünk, ezért időt kell hagyni arra, hogy alkalmazkodjon a versenyzők szervezete. Valójában a visszaérkezés után leszek kíváncsi arra, milyen hatást gyakorol az egyes emberek teljesítőképességére a magaslati edzőtábor. Dél-Afrikában még nem gyakoroltunk ilyen természeti viszonyok között, ellenben 1994-ben, amikor Mexikóban voltunk egy hónapig, némiképp tapasztalhattuk, milyen is a megengedett vérdopping."

Érdekesség, hogy ez év tavaszától a Honvéd-Westel 0660 három kajakos hölgye, Mednyánszky Szilvia, Dékány Kinga és Laky Éva is a "szigetlakókkal" együtt készül itthon, illetve március 31-ig - a tizenhárom fős különítmény tagjaként - a külhoni edzőtáborban. Ludasi elmondta, már tavaly ősszel megállapodtak abban, hogy az olimpia évében ő irányítja Mednyánszkyék felkészülését, a versenyzők végleges átigazolásáról azonban egyelőre nincs szó.

Mindamelett biztató, hogy nem csupán a vér oxigénfelvevő-képességének emelkedlése javíthat a csepeli szakosztály munkáján, hanem az új versenyzők fel-, pontosabban időleges átvétele is. A remek honvédos hölgyek csatasorba állása ugyanis alighanem igazi vérátömlesztéssel ér fel.

GG, Nemzeti Sport 2000. március 9.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK