FONTOS


 

Falusi turizmus Sydneyben
Hét női és öt férfi kajakosunk készül az olimpia helyszínén

Ha biztosan akarjuk tudni, hogy máricus idusán még telelésre kényszerít-e bennünket az időjárás, bátran kérdezzük kajakosainkat. Az elmúlt napokban valamennyi válogatott versenyzőnk külföldi edzőtáborba utazott, mintha csak megérezte volna, hogy itthon nehezen tavaszodik majd ki. Három csapatunk három különböző kontinensen készül a hónap végéig, kajakosaink és kenusaink a rendszerint verőfényes Dél-Afrikában, Sevillában és Sydney-ben ez idő tájt akkor is izzadnak, amikor épp elbújik a nap.

Hiába tagja a társaságnak Kőbán Rita, aki az ötkarikás játékokon eleddig két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, ahhoz is jelentős energiabefektetésre volt szükség, hogy a kompániát egy hétvégi látogatás erejéig beengedjék az olimpiai faluba. A kajakosok ezzel együtt ideális helyzetben vannak, a szervezőbizottság az Ausztráliában élő, korábban e sportágban sikereket elért, itthon a Honvéd szakosztály-vezetőjeként is dolgozó Hotorán Györgyöt bízta meg a magyar csapat istápolásával.

Az Újpest női és a Csepel-Pentaszervíz férfi kajakosainak panaszos szavuk nem lehet, igaz, a vasárnapra engedélyezett "falusi turizmustól" eltekintve elsősorban nem szórakoztató programokon vesznek részt: "Egy tipikus alapozó edzőtábor mindennapjait éljük, heti hat napon át két-két vízi, s egy-egy erősítő edzést tartok - mondta Sári Nándor, a csepeliek edzője. - Az olimpiai pályától néhány kilométerre, egy kisváros, Pernith határában található a szállodánk. A közelben evezős klub működik, tehát a feltételek kiválóak. Persze ezt eddig is tudtuk, évek óta ide járunk, bár egy kis próbatétel a napokban még vár ránk. Jelenleg mindenki külön ebédel és vacsorázik, ám az olimpia idején ez már nem lenne ideális. Minthogy szeptemberben ugyanitt leszünk, az étkezést is helyben akarjuk megoldani. A hotel tulajdonosai most felajánlották, hogy az egyik nap három étkezésre a vendégeik vagyunk, így megízlelhetjük a főztjüket."

Előre ugyan magunk sem iszunk a medve bőrére, ezzel együtt tény, hogy több éremesélyes versenyzőnk tette át székhelyét áprilisig az ötödik kontinensre. A legutóbbi két világbajnokságon 500 méteren verhetetlen Vereckei Ákost immár két kontinensen várja egy-egy új, világszínvonalú hajó. "Tavaly, az előolimpia után, már erre az edzőtáborra és a játékokra gondolva, itt hagytunk egy kajakot. Időközben a szövetség vásárolt egy másik hasonló, lengyel hajót Vereckeinek, így a világ két pontján folytathatjuk gond nélkül a munkát. Ráadásul ezúttal orvos és gyúró is tarthatott velünk Ausztráliába, összességében még sosem volt ilyen jó dolgunk, csendben készülhetünk."

Nem is oly nagy baj, hogy a helybéliek egyelőre nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a magyar menők felbukkanásának, elég, ha a hét női és öt férfi kajakos alkotta csapatról szeptember végén bizonyosodik be, hogy a tizenkettő csak a számok nyelvén egy tucat.

GG, Nemzeti Sport 2000. március 17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK