FONTOS


 

Afrikai kalandok
Dékány távirati stílusban: az olimpiáról nem tudósítani akar

Dél-Afrikában csak az árak emelkedtek, a magaslati edzőtáborozásra alacsonyabb hegyormok között került sor az elmúlt hetekben. A Ludasi Róbert edzette Csepel-Pentaszerviz férfi kenusait és a Honvéd-Westel 0660 kötelékébe tartozó, ám velük együtt készülő női kajakosokat az ideális síkvizi edzéslehetőség izgatta igazán, éppen ezért váltottak táborhelyet a fekete kontinensen. Az eredeti helyszínen érkeztükkor vihar fodrozta a vizet, s a túrát szervező dél-afrikai szövetségi kapitány, Almási Nándor szerint csekély esély volt arra, hogy napokon belül jó idő legyen. Johannesburg közeléből, 2000 méter fölötti magasságból a valamivel alacsonyabban fekvő Pretoriába költöztek: a váltást 1300 dollárjuk, és Dékány Kinga egyik kislábujja bánta.

"A kiutazásunk rosszul indult, ám az edzőtábor végül pompásan sikerült -- összegzett a napokban hazaérkezett Ludasi Róbert. -- Először a Bécsből induló repülőgéppel adódtak problémák, ugyanis egy pontosabban nem ismertetett műszaki hiba miatt háromszor futott neki, mire felszállt. Elsősorban nem magunk, hanem a hajók miatt izgultunk. Különösen Kolonics és Horváth vadonatúj, a világon majdhogynem egyedülálló páros kenuját féltettük a zötykölődéstől. Odakint, ugyebár, rögtön tábort kellett váltanunk. Az eredeti szálláshely egy kis farmon lett volna, és a falusi turizmust egyértelműen olcsóbbnak kalkuláltuk. Elképzelhető, hogy a hotelszámlánk különbözetét kifizeti a szövetség, ám ha mégsem, fejenként huszonöt-harmincezer forinttal szegényebbek leszünk."

Legatyásodni remélhetően nem fognak, jóllehet, Ludasi Afrikában néhány napig alulöltözötten mutatkozott: "A bőröndöm, benne az összes ruhámmal, csak néhány nap késéssel érkezett meg, ezért egy kempingnadrágban és egy atlétatrikóban vezettem az edzéseket. Persze az én körülményeim mellékesek, igazából az a fontos, hogy a Horváth, Kolonics kettősnek kiváló az új hajója. Panaszunk nem lehet tehát, a versenyzők is csak az oxigént hiányolták a hegyi futásoknál. A magaslat kevdező élettani hatása persze csak utóbb, az itthon töltött napok során igazolódhat."

A futásokat egyébiránt csak Dékány Kinga nem teljesíthette, aki a drága hotel egyik mégoly míves dohányzóasztalával ütközött, és ezt kislábujja bánta: "Egy rossz mozdulat elég volt ahhoz, hogy eltörjön, minthogy már korábban is volt hasonló sérülésem -- magyarázta Dékány Kinga. --A szegedi vébé idején tört el az egyik lábközépcsontom, és azóta kissé lifeg a kislábujjam. Ezúttal nem tudták komolyabb terápia alá vetni, megröntgenezték, majd a mellette lévő ujjhoz ragtapaszozták. Valamikor jó lenne megoperáltatni, ám minthogy a láb nem olyan fontos ebben a sportágban, az olimpia előtt erre semmiképp nem vállalkozom."

Dékány mindemellett esélylatolgatásra sem vállalkozott: "Nagyon sok idő van még az utolsó, augusztusi válogatóig. Egyelőre annyit mondhatok, Ludasi kellőképp kemény edző ahhoz, hogy újra formába lendüljünk, s úgy tetszik, a többi versenyzője is elfogadja a jelenlétünket." Két évvel ezelőtt Dékány még két vb-érmet szerzett két különböző összeállítású négyes tagjaként (arany 200-on, ezüst 500-on), a kvartett-tagságra mégsem számít: "Jelenleg az Újpest színeiben készül a világbajnok négyes. Mi ráadásul hárman vagyunk, nem rivalizálhatunk velük. Egyesben és párosban azonban nem adjuk meg magunkat egykönnyen. Az MTI szponzorál minket, ám már jeleztük, hogy ha Sydneyben a stáb tagjai leszünk, ne tudósítói szerepkörben számítsanak ránk..."

GG, Nemzeti Sport 2000.04.05.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK