FONTOS


 

Baráth a barátságtalan német konstruktőrök ellen
Közgyűlés előtt állnak

"A tiszai vízszennyezés, majd az áradás egyaránt katasztrófahelyzetet teremtett, ám amennyiben pozitívumokat keresünk, elmondható: a kajak-kenu számára kedvező utóhatásokkal számolhatunk" -- állítja dr. Baráth Etele, a sportági szakszövetség elnöke, aki beszámolójában -- a pénteki közgyűlésen -- még elsősorban a szövetség tavalyi eseményfolyamát igyekszik mederbe terelni. Parttalan vitára amúgy sem lehet számítani: két világbajnokság sikeres megrendezését követően 1999-ben már nullszaldós költségvetéssel zárt a Magyar Kajak-kenu-szövetség, amely a néhány éve el
elt harmincmillió forintos hiány után mára 260 millió forintos vagyont halmozott fel.

Természetesen a kisegyesületek segítése jelenleg is nehéz feladat, ugyanis az -- ingatlanvagyona miatt gazdag föderációnak tetsző -- MKKSZ az olimpia évében semmiképp sem hanyagolhatja az élsportot (a Gerevich-alapítvány mellett létrehozott edzői- és sportolói ösztöndíj egyedülálló kezdeménezés). A Tisza-mentés mentén lelt előny főként az infrastruktúra javulását jelenti majd. A legkiválóbb magyar kajakpályaként jegyzett szolnoki meder ugyanis kiszélesítésre vár, e munkálat pedig kettős előnnyel jár: a beruházás révén a város tekintélyes szükségvíztározóhoz, a sportág újabb, nemzetközi méretű versenyhelyszínhez juthat.

Védekezés címén "csupán" sportdiplomáiai versenyképességének megőrzésére törekszik a honi kajak-kenu szövetség. Miután dr. Bonn Ottó az év végén visszavonul a nemzetközi szövetség főtitkári posztjáról, a közelmúltban, Japánban az ICF igazgatótanácsának ülésén Baráth egyértelműen jelezte, november végén alelnöknek jelölteti magát. Az érdekérvényesítés fontosságának példázata: magyar javaslatra máris munkabizottság vizsgálja, miként lehetne viszaverni a -- németek által már-már F--1-es tempóban diktált, elsősorban mérnöki versengésként méltatható -- konstruktőri rivalizálást, s az egyes hajóosztályokban bevezetni a tipizált kajakok és kenuk használatát.

Nem csupán a klasszikus síkvízi számok "élvezeti értékének" megőrzése a cél: a tömegkommunikáció és a "látványsport" ezredvégi egymásra találását kiszolgálandó a jövőben szlalompálya építését és a -- dobpergés kíséretében -- húsz fős csapatok hajtotta ázsiai dragon hajók beszerzését tervezi az MKKSZ. Persze Baráth Etele azonosul mindnyájunk maradi magyarságával, s számára is Kőbánék olimpiai érmei érnének a legtöbbet: "A kajak döntők Sydneyben az utolsó két napra esnek, s abban bízom, hogy nekünk csak a ráadást kell hoznunk. Én nem vagyok olyan borulátó, mint több kollégám: azt várom, hogy akár az atlantai eredményeket is túlszárnyaljuk, illetve legalább megismételjük. Nincs miért kertelni, ez esetünkben két aranyéremet jelentene."

Nemzeti Sport, 2000.04.28.

Egyesületek veszélyben
Csipes--Tatai csere

A Magyar Kajak-kenu-szövetség pénteki, évi rendes közgyűlésén nyilvánvalóvá vált: immár nem csupán a kisegyesületek fenntartására, a nagyobb klubok működtetésére is megoldást kell keresni. A tagság elfogadta az elnökség beszámolóját, jóváhagyta a mérleget, s a számvizsgáló bizottság jelentését, ám a jövőt illető tájékoztató már némi vitára adott okot. A klasszikus budapesti nevelőegyesületek szakosztályainak ellehetetlenülése fenyeget. Kétségeket ébresztett, hogy a jövőben a Bp. Honvéd, az MTK, az Újpest és a KSI ingatlanjait egyaránt a Sportminisztérium kezeli majd. A sportág számára vészterhes következményekkel járhat, hogy május elejétől a Honvéd ingatlanjai is átkerülnek az ISM-hez, ráadásul a különleges helyzetben lévő csepeli szakosztály sorsa is bizonytalan. Az MKKSZ saját forrásaiból szívesen áldoz a fenntartásra, amennyiben az önkormányzatok és az állam kész a közös szerepvállalásra. Szerepekről, feladatokról is döntöttek a közgyűlésen: Csipes Ferenc helyett egy másik olimpiai bajnok, Tatai Tibor került be az elnökségbe. A tavalyi maratoni vb sikeréért méltatott Kadler Gusztáv újabb nagy feladat előtt áll, ugyanis Győr városa kapta meg a 2001-es maratoni Eb rendezési jogát.

Nemzeti Sport, 2000.04.29.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK