FONTOS


 

Mechelenben járt Borhi, az idénykezdő

Borhi Zsombor az olimpia évében valóban komolyan gondolja, hogy 1994 után nagysokára kilapátol a hullámvölgyből. Kétszeres világbajnok kajakosunk az elmúlt hét végén 2000-ben elsőként versenyzett a magyarok közül. A mecheleni Világkupára egyetlen klubcsapat, a Kaposvár-Délviép utazott el testületileg Belgiumba, ám a küldöttségből végül egyedül Borhi lapátolhatott. A Faludy András, Szigeti Krisztián páros ugyanis utóbbi gyomorrontása miatt csak szemlélője lehetett a Vk-nak.

Az egyszemélyes "csapat", vagyis Borhi Zsombor két számban próbálkozott: 1000 méteren a finálé résztvevője volt, 500-on ellenben nem jutott a döntőbe. Több mint negyven ország versenyzőiből verbuválódott a mezőny, ily módon az "ezres klubban" is óriási volt a tolongás. Az egy kilométeres táv legjobbjai négy másodpercen belül értek célba -- közülük elsőként a Bakó Zoltán edzette, a közemúltban Magyarországon készült Knut Holmann. Az olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok norvég mögött a dán Tranum és az izraeli színekben versenyző Kolganov szerzett dobogós helyet, Borhi nyolcadik lett.

"Mindössze négy tizeddel maradtam el a negyedik helyezettől, tehát nem keseredhetek el -- mondta a kaposvári kajakos. -- Úgy érzem, jó erőben vagyok, csupán az okoz gondot, hogy a viszonylag erős iram mellett most még képtelen vagyok az elején, illetve a végén gyorsítani. Az e hét végi szegedi tájékoztató versenyen rövidebb távon, ötszázon indulok egyesben. Ezer méteren kajak kettesben, Kökény Rolanddal igyekszem bizonyítani magamnak és a velem már kevésbé számolóknak."

Az első igazán jelentős hazai esemény a Vk-sorozatba tartozó szegedi Mol-kupa lesz (május 26--28.), amelyen a teljes magyar élmezőny elindul, s külföldi sztárok is érkeznek. Például a 38 éves, ötszörös olimpiai és huszonhétszeres (!) világbajnoki aranyérmes Birgit Fischer, aki a napokban a duisburgi német válogatón vívta ki az olimpiai csapattagságot.

GG, Nemzeti Sport 2000.05.09

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK