FONTOS


 

Szolnokon már a sydneyi csapattagságért lapátolnak
Kedvezményes olimpiai helyjegyek


Lapátra még senki sem kerül, ám bizonyos, hogy a kajakosok és kenusok számára meghatározó, mi több, az év legfontosabb hazai veresenye lesz a hétvégi első olimpiai válogató. Szónoki készségre korántsem lenne szükség a szolnoki viadal jelentőségének hangsúlyozására, Angyal Zoltán szövetségi kapitány mégis meggyőzően beszélt azokról, akiktől épp azt várja, hogy őt győzzék meg olimpiai csapattagságukat illetően.

"Most már mindenkinek színt kell vallania, nem várhatunk tovább -- mondta Angyal. -- A sydneyi kiküldetésért körülbelül harminc versenyző száll majd harcba, köztük immár azok is, akik eddig elbújdostak egy kicsit azért, mert nem voltak formában, vagy azért, mert betegeskedtek, illetve nem óhajtották magukat idejekorán megmutatni."

Angyal hangsúlyozta, az olimpia előtt nem akarja a végsőkig kizsigerelni a legjobbakat, s maga sem kedveli a folytonos stresszhelyzetet, ezért hajlandó egyes kajakosoknak kedvezményeket adni -- feltéve, hogy szombaton és vasárnap rászolgálnak erre: "Lesznek olyan egységek, amelyeknek ez lesz az egyetlen válogató. Az elmúlt évek eredményei többeknél bizalmi garanciát jelentenek : a kiváltság megszerzéséhez természetesen magabiztos győzelmet várok az esélyesektől az olimpiai válogatón. Az elmúlt két vb-n aranyérmes Vereckei Ákos jó szereplése nagyon fontos, ezért ötszáz egyesben elsősége fejében számíthat az engedményre. Hasonló helyzetet élvezhet az ugyancsak világbajnoki címvédő női és a féfi kajak négyes. Az említett számokban bizonyítók persze az Eb-n folytatják, s augusztusban is el kell indulniuk a második válogatón, minthogy az országos bajnoki címért küzdhetnek, s versenyben maradhatnak a játékokig."

Miután az idén a legjobb kenusok nem verték kenterbe riválisaikat, a kapitány náluk nem kapkodhatja el a kerethirdetést: "Bizony, ebben a szakágban még Kolonicsékkal is volt egy kis gond, ám reméljük, a szegedi Világkupa óta összeszedték magukat. Kíváncsian várom Kozmann György szereplését, aki huszonkét évesen a Vk-n nagy meglepetésre, pocsék pályán szerzett ezüstérmet. Minthogy Zala György az olimpia évében általában remekel, s Hoffmann Ervinről is jó híreket hallottam, a kenusokkal sem lehet baj. Remélem, az olimpiai csapat gerince már most kialakul mindkét szakágban."

A szolnoki válogató egyébiránt az m1-en képernyőre kerül: erről épp csütörtökön írt alá szerződést Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke és Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke (a tv-társaság egyébiránt reklámidővel fizet a közvetítési jogokért). Reméljük, az augusztusi válogatón már az éremre esélyes interjúalanyok állnak a kamerák elé. Angyal mindenesetre indokoltnak véli, hogy az olimpia előtt még válogatót rendezünk: amondó, verseny híján a német és olasz csapat főnökei őt kérlelték, hogy néhány menőjük elindulhasson a magyarországi viadalon. Kérésüket persze nem méltányolhatta.)

GG, Nemzeti Sport 2000.06.16

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK