FONTOS


 

Első olimpiai válogató, Szolnok
A négyesek már Sydneyre készülhetnek


Egy júniusi szombat reggel általában nem tartogat semmiféle meglepetést, ám az olimpiai kajak-kenu-válogató első napján azért jobb óvatosnak lenni. Az emberek többsége bizonyára épp ezt a néhány órát tartja a hét legnyugalmasabb periódusának, ám Borhi Zsombor nem tartozik közéjük. Kilenc órakor pontosan 1000 méternyi lapátolással kezdte a napot Szolnokon, és a megterhelő három és fél perces művelet végeztével hatéves szenvedést zárt le. A nap további öt ötkarikás távú fináléjában az ugyancsak egyesben remeklő kenus, Zala György elsőségén lepődhetnénk meg, csakhogy ő immár mítoszt fabrikált abból, hogy a köztes időszakot feledtetve az olimpia évében ellenállhatatlanul szeli a vizet.

Borhi Zsombor, a K-1 győztese, viszont az elmúlt években saját legendáját "vágta haza". (Szó szerint: a Honvédba hajdan sztárként igazoló versenyző szülővárosába, Kaposvárra visszatérve szinte újrakezdhette kajakos karrierje építését.) Neki nemcsak a nyári játékok közötti időszakban ment gyengén, az 1994-es esztendő világbajnoka másfél olimpiai ciklust áthidaló "formahanyatlással" szakított.

"Már tavaly is éreztem, hogy újra feljövőben vagyok, ám akkor még csak nyolcszáz méterig tudtam tartani az iramot -- mondta Borhi. -- Lehet, hogy sokan már nem bíztak bennem, én ellenben tudtam, hogy a válogatón jó leszek. Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt években nem bizonyítottam, ezért nekem a második válogatóra is keményen készülnöm kell. Nem vagyok még csúcsformában, de képes vagyok arra, hogy tovább javuljak, hisz az a célom, hogy dobogóközelben legyek az olimpián. A mai győzelemmel kiharcolt Eb-indulás jól jön, mert engem igazán inspirál a versenyek légköre."

A már említett Zalát pedig az olimpia közeledte zaklatja fel kellőképp, és ezt most sem tagadta: "Igazoltam a mítoszt emlegetőket, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Az asztmám miatt sok gondom van, csakhogy a válogatón ezen is felülkerekedek. Tizenöt világbajnoki érem sem érhet fel egy olimpiaival, ezért nekem Sydney mindennél fontosabb. Leállni ezután sem fogok, hallgatok az edzőm, Solymár László szavaira, aki egy japán közmondással fogadott: A szamurájnak a győzelem után kell meghúznia a sisakszíját."

Ezerszázalékos biztonsággal igazolta a várakozásokat az ezer páros esélyesének tartott Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián kajakos egység. Két hajóval, imponáló magabiztossággal nyertek, a mérlegeléskor parthoz közelítő Bártfai mégis udvariaskodott, amikor az egyik szolnoki szurkoló gratulációját fogadta: "Ugyan! Csak jó volt a szél és a pálya." Társa, Veréb -- aki tavaly ugyanitt izomszakadást szenvedett -- az idei Vk-n és a válogatón is makulátlanul bizonyító párosuk titkáról később így beszélt: "Nincs szó csodáról, Sári Nándor irányításával keményen edzünk, és pontosan tudjuk, mely számokra kell koncentrálnunk. Ez annyit tesz, hogy vasárnap ötszáz méteren is az elsőségre törünk."

Pulai Imre és Novák Ferenc győzelme a "tandemben" kenuzók között ez évben még nem tapasztalt, váratlannak mégsem nevezhető siker volt. "Minket nem érdekelt a pénz, és a felkészülési időszakban rendezett Világkupa helyett, most mutattuk meg, mit tudunk -- jelentette ki Pulai. -- Középen lapátolva győztük le azokat, akik a széltől védett pályán hajóztak, így még nagyobb az örömünk. Lehet, hogy olykor túlontúl szókimondó vagyok, ám egy ilyen eredmény végre helyettem is beszél..." Pulaiék szószólója egyébiránt a verseny közben az edző, Szabó Attila volt, aki a túlsó parton kerékpáron hajtva, szócsőbe kiáltozva űzte a cél felé tanítványait.

Mi tagadás, két, világbajnoki címvédő kajak négyesünknek az indirekt biztatás is elég volt ahhoz, hogy elkedvetlenítse a haza maradék kvartettjeit. Angyal Zoltán szövetségi kapitány előre jelezte: a női és a férfi négyest magabiztosan kivívott elsőség esetén nyomban ötös osztályzattal jutalmazza, és eltekint attól, hogy augusztusban is izzadsággal válogatózzon. A gyakorta együtt készülő Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth összetételű férfi egység és a hölgyek Kovács, Szabó, Viski, Kőbán hajtotta TVK aranynégyese egyaránt négy másodpercet vert a mögötte célba siklóra, így elvileg eloszlatta a viharfelhőket. A gyakorlatban persze mit sem tehettek élversenyzőink -- no de csak a borút hozó időjárás ellen, amely azért volt oly kegyes, hogy a döntők végét kínosan bevárva zúdítsa a jelenlévőkre az esőcseppeket.

Vasárnap állítólag kiderül az ég, továbbá az olimpiát illetően kajakosaink és kenusaink számára is kiderül egy s más. Kőbán Rita például egyesben áll rajthoz az 500 méteres döntők során, de hiába vonnánk le ebből következtetéseket: "Nekem még ez a verseny is korai, lassan pörgök fel" -- ecsetelte végül Kőbán. -- Most, úgymond, csapatérdek, hogy egyesben álljak rajthoz, de a négyes mellett még párosban is kipróbálom magam a nyár folyamán."

Érzékelhető hát, hogy egy kétszeres olimpiai bajnok zsenijét a logika és a kishitű előrelátás sem regulázhatja. Persze, szombat óta megerősíttetett: a vízparton éberen kell figyelni, mert a kajakosok között bármely álmos hétvégi reggelen meglepetés érheti az embert.

Ganczer Gábor


Első olimpiai válogató és Eb-válogató, Szolnok

Döntők

1000 m

Férfiak. K-1: 1. Borhi (Kaposvár-DÉLVIÉP) 3:37.83, 2. Kökény (Csepel) 3:38.99, 3. Mangel (Honvéd-Westel 0660) 3:39.25. K-2: Bártfai,Veréb (MTK, Csepel) 3:178.00, 2. Almási, Bauer (Honvéd-Westel 0660, MTK) 3:21.48, 3. Mangel, Fekete (Honvéd-Westel 0660, Építők) 3:21.77. K-4: 1. Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth G. (Győri VSE, MTK, Csepel, Honvéd-Westel 0660) 3:03.79, 2. Szádovszki, Almási, Bauer, Hegedűs (MTK, Honvéd-Westel 0660, MTK, Honvéd-Westel 0660) 3:08.19, 3. Siebel, Ádám A., Katyina, Babella (Csepel, BSE--ESMA, Csepel, Csepel) 3:08.56. C-1: 1. Zala (BSE-ESMA) 4:06.09, 2. Fürdök (Szeged) 4:09.33, 3. Kolonics (Csepel), 4:13.75. C-2: 1 Pulai, Novák (Honvéd-Westel 0660) 3:45.02, 2. Gajárszky, Hüttner (Csepel), 3:46.10, 3. Iván, Zala (Csanádi--KSI, BSE--ESMA) 3:48.04

500 m

Nők. K-4: 1. Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán (Újpest, Tiszaújváros, Tiszaújváros, Újpest) 1:36.60, 2. Szádovszky Á., Barócsi, Bóta, Szabó Á. (Újpest) 1:40.57, 3. Rasztótzky, Fazekas, Kálmán, Keresztesi (Újpest), 1:41.10

Eb-válogató. K-1: 1. Bóta (Újpest), 4:09.53, 2. Mednyánszky (Honvéd-Westel 0660) 4:11.68, 3. Szádovszky Á. (Újpest), 4:17.11. K-2: 1. Szádovszky Á., Viski (Újpest, Tiszaújváros) 3:43.90, 2. Barócsi, Bóta (Újpest), 3:44.99, 3. Szilágyi, Csay (Csanádi-KSI, Győri VSE) 3:50.06

GG, Nemzeti Sport 2000.06.18

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK