FONTOS


 

Eb-csapat: érdekellentét a kapitány és a Honvéd kenusai között
Pulaiék lemondták, Kolonicsék köszönik


Pulai Imréék -- azaz kenus körökben érthetőbb, ha az említett beceneve alapján azt írjuk: "Sumákék" -- nem köntörfalaznak, csupán az érdekeiket védik. A szolnoki olimpiai válogatón a párosok mindkét sydneyi számában fölényesen diadalmaskodó Pulai, Novák Ferenc kettős a hivatalos álláspont szerint az előbbi rejtélyes légúti betegsége miatt nem él a hét végi viadalon kiharcolt Eb-indulás lehetőségével. Angyal Zoltán szövetségi kapitány előterjesztése alapján szerdán véglegesíti a kontinensbajnokságra utazó keretet a szövetség edzőbizottsága: a javaslatban az szerepel, hogy a hét végén kudarcot vallott Horváth Csaba, Kolonics György olimpiai címvédő páros különválása után kreált Hoffmann, Kolonics duó vegyen részt az Eb-n a C-2 500 méteres távján.

Szabó Attila (Pulaiék edzője) egyéb, a visszalépést szorgalmazó okot is említ, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy épp az általuk megszerzett részvételi joggal pallérozódjon Poznanban a -- két legjobb egyéni versenyző egy hajóba ültetésével -- pontosan ellenükben összeültetett páros. Angyal Zoltán viszont csak azt véli méltányolhatónak, ha a válogatott csapat összeállításánál a sportág egyetemes érdekeit veheti figyelembe.

"Nem csak Sumák betegsége miatt visszakoztunk az Európa-bajnoki részvételtől -- magyarázta Szabó. -- Légúti bántalmait persze ki kell vizsgálni, hiszen nem akarjuk, hogy ez akadályozza majd a közvetlen olimpiai felkészülést. Úgy bizony, komoly céljaink vannak, olimpiát szeretnénk nyerni, s a munkánkat veszélyeztetné az Eb-indulás. Pulai harminchárom éves, Novák harminc, nem tudnak már egy évben négyszer csúcsformába kerülni, ezért nekünk a második válogatón pozíciónk megőrzésére, valamint később a sydneyi játékokra kell koncentrálnunk. Amúgy általánosan sajnálatosnak tartom, hogy a válogató után nem a tanítványaim nevétől hangos a sportág, hanem Kolonicsék leszereplésétől."

Mindazonáltal nem ez, hanem a Kolonics, Hoffmann páros Eb-próbájának híre bántotta igazán Szabó "Toronyt", aki az első verseny alapján úgy hitte, az idén szinte riválisok nélkül, toronymagas esélyesként készítheti fel Pulait és Novákot: "Néhány éve hagytam abba a versenyzést, sokszor kikaptam Kolonicstól és Horváthtól, de tanultam a vereségekből. Tavaly és idén is ők maradtak alul Pulaiékkal szemben, ám most Kolonics új társsal, ugyanakkor az általunk kiharcolt lehetőséggel akar élni. A válogatón a Fürdök, Hüttner duó végzett a második helyen, szerintem őket illetné az indulás lehetősége" -- kardoskodott a Honvéd-Westel 0660 kenus edzője, aki habitusa folytán amúgy is hajlamos a határozott véleményformálásra.

Szabó már Szolnokon sem hallgatott, szócsőbe kajabálva kísérte a partról versenyzői futamát. Bővérűségét nem tagadja: "Ez a hozzállás és a szakmai felkészültség sikerre vezet. A TF Továbbképző Intézetében oktatok, külföldön is elismernek, ám nem vagyok szívbajos, ha cselekedni kell: kész vagyok maximálisan kiszolgálni a versenyzőimet. Csakis így lehetünk eredményesek, hiszen amennyiben a körülményeinken siránkoznánk, már rég abbahagyhattuk volna. Pulaiék például még a tavalyi vb után járó prémiumot sem kapták meg a szakosztálytól."

Szerencse (?), hogy az Eb sikerdíja most biztosan nem növeli az egyesületi tartozást... A presztízsveszteséget és főfájást okozó csapat-összeállításról Angyal Zoltán véleményét is kikértük. A szövetségi kapitány elmondta, hogy egyeztetett Szabóval a válogató után, és sajnálattal vette tudomásul, hogy az éremesélyes Pulai, Novák kettős nem áll rajthoz a kontinensbajnokságon.

"A betegség kivizsgálását méltányolom, ám a formába hozási nehézségeket nem értem... -- fejtegette Angyal. -- Az Eb idén eszköz az olimpiai felkészülés során, nem igényel különösebb készülést, menetből kell teljesíteni. Vállalom, Kolonicséknak én ajánlottam fel a lehetőséget, mert ez a sportág érdeke. Így még a válogató előtt eldőlhet, hogy érdemes-e párosban próbálkozniuk Hoffmannal. Ha összejön nekik, augusztusban igazi rivalizálás lesz, ha nem, akkor az egyesre koncentrálhatnak. A Pulai, Novák kettős is élvezi a bizalmamat, s a kontinensbajnoki szereplésük alighanem tovább erősíthette volna a pozíciójukat. A kerettel kapcsolatos határozatot a testület hozza majd meg, noha én személyesen is vállalom ezt a döntést."

Sumák tehát nincs, és sokan sajnálják, hogy az Eb-n sem lesz ott.

GG, Nemzeti Sport 2000.06.21

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK