FONTOS


 

Csak ketten túlóráznak pénteken
Spenótban az erő


Szögezzük le idejében, a kontinensbajnokság helyszínét nem a Máltai Szeretetszolgálat jelölte ki. A poznani Malta-tavon ugyanis, finoman fogalmazva, cudar idő fogadta a szerdai előselejtezők résztvevőit. Hogy alul sok a víz, az ebben a sportágban szükségszerű, ám hogy felülről is majd ennyi szakadjon az ember nyakába lapátolás közben, az alkalmasint horrorisztikus. Élversenyzőink tehát korántsem élvezték -- a magyarok kvalitása alapján általában -- a pálya kipróbálását szolgáló kezdő futamokat, ám talán a cudar esőzésnek is köszönhető, hogy rátettek egy lapáttal.

Mind a 26 számban nevezett egy-egy egységet Angyal Zoltán szövetségi kapitány, de a pénteki középfutamokban már csak négynek kell tovább küszködnie, a többi egyenes ágon a döntőbe verekedte magát. A nyitónap délelőttjén az ezer-, délután pedig az ötszáz méteres futamokat rendezték. A hideg és a nem várt csapadék elsősorban a hosszabb távon indulók életét nehezítette: közülük a kenus Zala Györgynek és a kajakos Borhi Zsombornak kell lapátolnia pénteken is. A másik két "túlórázó" a fél kilométeren startolt kajakos hölgy, Kőbán Rita és a másik kenus, Kozmann György.

Angyal Zoltán amúgy maximálisan elégedett, az Eb-re külön nem készülő, a versenyt "menetből" teljesítő versenyzőket dicséri is, és csak a szervezőket korholja: "A mieink szélvészgyorsak, Poznanban csupán a szakácsok lassúak. Láthatja, több száz ember vár a sorára, miközben két konyhafőnök békésen mereget a tányérokba" -- mondta már a Hotel Polonez éttermében, és kis híján legott javasolta a kuktáknak: ha sebes lapátolást akarnak tanulni, nézzék meg a másnapi magyar indulókat.

"Szerencsére a legtöbben rápihenhetnek a hét végi döntőkre" -- folytatta Angyal. "Közülük Bóta Kinga és Vereckei Ákos jutott biztosan a fináléba. Női K-1-es versenyzőnk a legjobb idővel szerzett magának helyet, sőt, Kovács Katalin párjaként párosban is jól teljesített." A hölgy(ek) sikerének értékét növeli, hogy a világ elitje egyetlen klasszis kivételével (a német állampolgárságát korábban kanadaira cserélő Brunet híján) jelen van. A középfutamban érdekelt Kőbánért sem kell aggódnunk: csütörtökön spenótot vacsorált, úgyhogy immár popeye-i erővel bír. Esetében csak az okozott komplikációt, hogy a vegetáriánus bajnoknő főzelékéből kihalásszák a termetes sült csirkecombot.

Önbizalom dolgában "kicombosodva" várhatja a folytatást a válogató nélkül, kapitányi döntés folytán kontinensbajnokin induló Kolonics György, Hoffmann Ervin kenusduó. A páros, dacolva esővel, hideggel és a kedvezőtlen pályabeosztással, futamgyőztesként került a vasárnapi döntőbe.

Jobb kezdést kívánni sem lehet, legfeljebb apró "helyszínmódosítást", legközelebb a Malta-tó helyett a festői Málta szigetét válasszák helyszínül a lelkes szervezők.

Nemzeti Sport, 2000.07.07.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK