FONTOS


 

3. síkvízi Európa-bajnokság, Poznan
Újabb érmek az olimpiai számokban
Kőbán és Vereckei páratlan szólózása



Kőbán Rita három Eb-aranyat nyert vasárnap

A kontinensbajnokság döntőinek második napjára sikerült igazán aklimatizálódni a lengyel viszonyokhoz: reggel még alig rendeltük meg a híg helyi főzésű kávéból dupla adagunkat, a magyar válogatott máris hasonlóképp cselekedett: az előző napon nyújtott teljesítményére ráduplázott. Szombaton még csupán egyetlen aranyat szereztünk (C-4), vasárnap pedig -- ha nem is egycsapásra: Kőbán Rita és Vereckei Ákos sok-sok csapásának köszönhetően -- már a délelőtt folyamán kettőt, ráadásul mindkettőt olimpiai számban. Az ötkarikás játékokon jegyzett futamokban a magyarok továbbra is nagy hatással vannak Európa kajakos sokadalmára: e "különviadalban" versenyzőink összesen hat érmet szereztek. A záró napon a kajakosok 500 méteres távján a női páros és négyes egyaránt ezüsttel, a férfi kettes tagjai bronzzal nyomatékosították: Sydneyben számolni kell velük.

Elképzelhető, a mozgékony őskövület, Birgit Fischer és az általa űzött-hajtott német négyes tagjai most azt hiszik, a tavalyi milánói világbajnokságon elszenvedett vereségért e helyt karakánul visszavágtak, holott a két hajó közötti különbséget látva megállapítható: elégtételnek elégtelen egy ilyen "diadal". Mindössze 0.14 másodperc (!) volt köztük és a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita alkotta újpesti-tiszaújvárosi kvartett között. Elenyésző. És bízzunk abban, az enyészeté is lesz három hónapon belül. "Engem azért idegesít a vereségünk -- mondta a nyakába akasztott éremtől iziben szabaduló Szabó. -- Nehéz is pozitívumokat találni, ha csak ennyivel kapunk ki. Azt azért elárulhatom, már megvan a németek elleni taktikánk, de idejekorán nem akartuk alkalmazni. Persze először a saját hibáinkat kell korrigálnunk. Rajtam ez nem fog múlni, hisz én csakis erre a számra koncentrálok."

Kőbán Ritának bezzeg fertályóra sem jutott arra, hogy kipihenje magát: az eredményhirdetés után újra kajakba szállt. Lassacskán évtizedek óta csodált buzgalmát siker koronázta: szólóban -- a tökéletlen regenerálódás ellenére -- aranyérmet szerzett. Élen álló riválisa, Josefa Idem ötven méterrel a vége előtt majdnem vízbe borult, ám a szakértők úgy látták: ha nem billen meg, Rita a hajrában mindenképp elhúzott volna mellette...

Kőbán pályafutását ismerve hihetetlen, ám ez volt az olimpiákon és világbajnokságokon ez ideig 31 érmet (ebből két ötkarikás és kilenc vb-aranyat...) nyert kajakosnő első Európa-bajnoki címe. A magyarázat mindazonáltal egyszer?: e sportában csupán 1997 óta rendeznek újra kontinensbajnokságokat, s az első Kőbán pihenőidejére esett. Világklasszisunk juszt is vágyott erre a medáliára: "Tényleg hihetetlenül sokat jelent nekem, hogy végre van egy Eb-aranyam is -- örvendezett Kőbán, miközben egy érdeklődő lengyel kissrácnak kölcsönadta a vágyott szerzeményt. -- Az égiek biztosan velem vannak, mi másnak köszönhetném, hogy még ennyi idő után is meglepnek újabb sikerekkel. Pedig én csak kapaszkodom a többiek után..." -- mondta mosolyogva, s még halkan hozzátette, csapathajójukat is hasonlóképp ösztökéli, hogy újra a németek befogására kényszerülnek.

A női páros -- Kovács Katalin és Bóta Kinga -- már e napon sem volt rest móresre tanítani Fischeréket. Ugyanakkor sajnos ezúttal nem velük kellett meccselniük: a német duó a harmadik helyen szerénykedett, míg előtte a lengyel és a magyar kettes kezeskedett az izgalmakért. A különbség megint bosszantóan kevés volt (0.19 másodperc) -- a Malta-tó vízcseppeit személyes ismerősként csapkodó hazaiak javára. "Már nagyon unom ezt -- jelentette ki Kovács Katalin, aki némiképp joggal tekinti magát sorsüldözöttnek: -- Sehogy sem tudok örülni a sorban kilencedik Eb-ezüstömnek. Nagy gond azért nincs, de én nyugodtabb lennék, ha már most legyőzhetetlennek tarthatnának minket a párosban és a négyesben ellenünk készülők."

E ponton szögezzük le, hogy a magyar csapat egyik tagja már itt, Poznanban (avagy korábban: tavaly, Milánóban...) elérte, hogy kihívói sikítófrászt kapjanak, ha a nevét látják a rajtlistán. Naná, hogy Vereckei Ákosról van szó. Az 1977-ben született fiatalemberhez hasonló hajrára senki sem képes a világon. Rendben, a kört sz?kíteni illik: kajakkal, fél kilométeren biztosan nem. Vereckei a táv feléig tudatosan elkapatja ellenfeleit, lemarad, majd elkapja őket. Vasárnap 250 méternél még a tökutolsó, kilencedik helyen lapátolt, tehát negyed kilométeren nyolc pozíciót javult (ez azért még a Forma--1-ben sem mindennapos bravúr...). "Ennyire azért nem akartam elengedni a mezőnyt, csak hát a rajtom nem sikerült -- vallotta be Vereckei. -- Máskor tényleg játszom velük, ám most ötven méterrel a cél előtt éreztem először, hogy megszerezhetem az aranyat."

Nála is rosszabb kezdés és kilátástalan folytatás várt a Fehérvári Vince, Beé István K-2 egységre: ehhez mérten gratulálhatunk bronzérmükhöz. A mérés e napon náluk amúgy Fehérvári belső hőmérsékletének ellenőrzésével kezdődött. Az üzeminél magasabb hőfok folytán Algopirin-injekciót kapott a párosmenő, akinek jártányi ereje sem volt. Nem jelentett persze könnyebbséget, hogy a hajóban ülnie kellett -- a kajakozást ezúttal kizárólag becsületből vállalta: "A start előtt azon törtem a fejem, miként megyünk majd végig a pályán, aztán már gondolkodni sem volt kedvem, úgy elfáradtam néhány csapás után -- pihegett Fehérvári, akinek olyannyira elszállt az ereje, hogy az eredményhirdetést követően rózsáját sem tudta felhajítani a lelátóra. -- Az előttünk végzettek a közelünkbe sem értek az előfutamok során. Idén még nem voltam beteg, erre tessék, épp ma robbantam le. Sebaj, az Eb-nél is fontosabb versenyen, a második olimpiai válogatón már biztos jobban leszek, s akkor jobbak leszünk."

Sikernek számító bronzérem is jutott e napra -- az 500-on utoljára, életükben így, együtt mégis szinte először rajtoló C-4-es csapat tagjainak (Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba) jóvoltából. "Most kormányoztam először négyest, úgyhogy nem bánkódom a harmadik hely miatt -- érvelt Hüttner, aki hüledezésünkre szolgált még egy-két információval az alkalmi kvartettről: -- Az Eb előtt egyszer térdeltünk együtt, s még jó, hogy az összejött, mivel négyen három városban készülünk. Szerencsénk volt azzal, hogy szombaton a rajtgép hibája miatt elhalasztották a kétszázas középfutamokat, mert így legalább volt időnk beállítani a kenunkat."

Az összeszokottabnak nem mondható kajak 500-as kajaknégyes ötödik helyével megbarátkoztunk a végjátékban, ám az, hogy a Kolonics György, Hoffmann Ervin kenu kettesnél is négy hajó volt gyorsabb az Eb-n: aggasztó. Fájdalom, hogy Hoffmann sem makk egészségesen ragadott lapátot.

Kolonicsék a négyesek 200 méteres futamán azért Buzál Miklóssal és Végh Attilával kiegészülve kárpótlásul még bezsebeltek egy ezüstérmet, miként a kajakos Fehérváriék egy újabb harmadik helyet. A magyar--német különmeccs két hónappal az olimpia előtt döntetlenre áll: a két válogatott holtversenyben végzett az élen az éremtáblázaton -- öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal.

Egy szimpla triplázás

Kőbán Rita már a fél kilométeres futamok után elégedett lehetett, ám az "aranyüzlet" igazán a 200 méteres döntők során indult be a számára. Először a TVK-aranynégyest vezényelte újabb diadalra: szegény németek nagyon megkapták a magukét. Ötszázon, ugye, angströmnyi különbséggel verték a mieinket, ám ez csak arra volt jó, hogy cudarul feldühítsék őket. "Dühből vágtunk vissza!" -- ismerte el Kőbán, aki érthető elégedettséggel vette tudomásul a rivális magabiztos legyőzését. Női K-4-ünk gyakorlatilag megsemmisítette a villámgyors vízi csata során Fischerék német "anyahajóját". A rövidke távon majdnem fél hajóval előzték meg a délelőtti sikert túlontúl magabiztosan elkönyvelő ősi riválisokat.

A legeredményesebb magyar kajakos hölgy amúgy e szám eredményhirdetése után "duatlonozni" kezdett: a kétpróba futásból és -- természetesen -- kajakozásból állt. A dobogóról leugorva rohamléptekkel közelítette meg a céltorony mögött partra húzott hajóját, hogy elérje a szóló versenyzők sprintszámának rajtját. Érdemes volt sietnie, minthogy újabb győzelmet szerzett. Harmincöt évesen három Európa-bajnoki aranyérmet nyert, ám úgy hisszük, nem a kontinens -- ez évre igazán rangossá vált -- regattáján triplázott az idén utoljára. A sydneyi olimpia még hátra van a 2000. év nagy versenyei közül, továbbá Kőbán vitrinjéből még (legalább...) egy arany hiányzik a Barcelonában és Atlantában nyert mellé.

Ilyen a rock

Lőttek az egyik éremlehetőségünkek... Úgy bizony: a női párosok 200 méteres rajtjánál azért nem indult időben a Viski Erzsébet, Szabó Szilvia páros, mert szentül hitték, visszalőtték a rajtot. Nem a szokásos startjelet hallották ugyanis, hanem folyamatos pittyegést, ami új indítást jelentene: "Jól emlékszem a jelenetre, még a németek is döbbenten néztek ránk egy pillanatra, mert ők sem értették a dolgot -- mesélte Viski --, aztán már lapátolni is kezdtek. Mi egy másodperccel később kaptunk észbe, így végül csak az ötödik helyen futottunk be." A verseny után amúgy az ezüstöt szerzett német duóval együtt reklamáltak, ám süket fülekre leltek. Persze, mire is számíthattak volna, tudniillik a hazai pályán lapátoló lengyel kettes nyert. Utóbb az egyik rendező azért odalépett hozzájuk, s azt mondta, biztosan a Malta-tó melletti réten az Eb utolsó napján tartott rockkoncert zajait hallották a késlekedő hölgyek. Mi tagadás, e magyarázat semmiképp sem lehetett zene füleinknek.

Csapásról csapásra

500 méter

Kajak

Férfiak

K-1. Európa-bajnok: Vereckei Ákos (Magyarország, egyesülete: Csepel-Pentaszerviz, edzője: Sári Nándor, nevelőegyesülete: PGSK, nevelőedzője: Marczinkó Györgyné) 1:37.94, 2. Michael Kolganov (Izrael) 1:38.40, 3. Petar Merkov (Bulgária) 1:39.14, 4. Grzegorz (Lengyelország) 1:39.42, 5. Merchan (Spanyolország) 1:39.93, 6. Liwowski (Németország) 1:40.00.

K-2. Eb: Ronald Rauche, Tim Wieskötter (Németország) 1:29.85, 2. Radek Zaruba, Pavel Holubar (Csehország) 1:30.11, 3. Fehérvári Vince (Magyarország, egy.: Honvéd, e.: Séra Miklós, n.egy.: FTC, n.e.: Végh László), Beé István (Magyarország, egy.: Honvéd, e.: Séra Miklós, n.egy.: UTE, n.e.: Séra Miklós) 1:31.26, 4. Riszdorfer, Baca (Szlovákia) 1:31.34, 5. Tiebo, Gonzalez (Spanyolország) 1:32.33, 6. Ivannyik, Zarubin (Oroszország) 1:33.04.

K-4. Eb: Németország (Jan Schäfer, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm) 1:21.51, 2. Szlovákia (Richard Riszdorfer, Robert Erban, Juraj Tarr, Erik Vlcek) 1:21.94, 3. Oroszország (Jevgenyij Salahov, Oleg Gorbij, Anatolij Tyicsenko, Andrej Csegolokiny) 1:22.20, 4. Csehország (Lestina, Polivka, Hottmar, Holubar) 1:22.31, 5. Magyarország (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Ádám Attila, Kökény Roland) 1:22.53, 6. Lengyelország (Seroczynski, Witkowski, Glazewski, Bialkowski) 1:23.63.

Nők

K-1. Eb: Kőbán Rita (Magyarország, egy.: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: FTC, n.e.: Kluka József) 1:51.58, 2. Katrin Wagner (Németország) 1:52.82, 3. Elizabeta Urbanczyk (Lengyelország) 1:54.09, 4. Profanter (Ausztria) 1:54.15, 5. Gafni (Izraeli) 1:54.88, 6. Idem (Olaszország) 1:55.33.

K-2. Eb: Aneta Pastuszka, Beata Sokolowska (Lengyelország) 1:40.15, 2. Kovács Katalin (Magyarország, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: Bp. Spartacus, n.e.: Bódi Csilla), Bóta Kinga (Magyarország, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: Honvéd, n.e.: Zsigmond Erzsébet) 1:40.34, 3. Birgit Fischer, Katrin Kieseler (Németország) 1:42.61, 4. Manchon, Sanchez (Spanyolország) 1:44.93, 5. Pindjeva, Zafirova (Bulgária) 1:45.36, 6. Piesakhovitch, Karmi (Izrael) 1:46.48.

K-4. Eb: Németország (Birgit Fischer, Anett Schuck, Manuela Mucke, Katrin Wagner) 1:31.75, 2. Magyarország (KOVÁCS KATALIN, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: Bp. Spartacus, n.e.: Bódi Csilla; VISKI ERZSÉBET, egy.: Tiszaújváros, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: Nagymaros, n.e.: Gyimesi László; SZABÓ SZILVIA, egy.: Tiszaújváros, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: UTE, n.e.: Nagy Katalin; KŐBÁN RITA, egy.: UTE, e.: Fábiánné Rozsnyói Katalin, n.egy.: FTC, n.e.: Kluka József), 3. Spanyolország (Belen Sanchez, Beatriz Manchon, Ana Penas, Balchada, Izaskun Armburu) 1:34.89, 4. Lengyelország (Michalak, Skowron, Piszcz, Sadalska) 1:35.25, 5. Fehéroroszország (Bets, Vakula, Bondarenko, Bakunova)1:36.99, 6. Oroszország (Goulij, O. Tyicsenko, T. Tyicsenko, Porjvajeva) 1:37.31.

Kenu

C-1. Eb: Maxim Opalev (Oroszország) 1:49.10, 2. Andreas Dittmer (Németország) 1:49.14, 3. Nikolaj Buhalov (Bulgária) 1:50.51, 4. Doktor (Csehország) 1:50.72, 5. Pales (Szlovákia) 1:51.00, 6. Szlivinszkij (Ukrajna) 1:51.30.

C-2. Eb: Daniel Jedraszko, Pawel Baraszkiewicz (Lengyelország) 1:42.30, 2. Iosif Anisim, Ionel, Averian (Románia) 1:42.68, 3. Alekszandr Kovalev, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 1:43.94, 4. Sablin, Klimnyuk (Ukrajna) 1:44.21, 5. Kolonics György, Hoffmann Ervin (Magyarország) 1:44.64, 6. Utess, Kober (Németország) 1:44.84.

C-4. Eb: Oroszország (Pavel Kolovanov, Vladiszlav Polzunov, Andrej Kabanov, Vlagyimir Ladocsa) 1:33.09, 2. Románia (Silviu Simiocencu, Robert Vinturis, Gheorghe Andriev, Chirac Marcov) 1:33.64, 3. Magyarország (MALOMSOKI SÁNDOR, egyesülete: Dunaferr, nevelőedzője: Vizi Gábor; IVÁN GÁBOR, egy.: UTE, e.: Oláh Tamás; FÜRDÖK GÁBOR, egy.: Szeged, e.: Kása Ferenc, n.e.: Kása Ferenc, Ferenczi Pál; HÜTTNER CSABA, egy.: Csepel, e.: Ludasi Róbert, n.egy.: Honvéd, n.e.: Parti Zoltán) 1:33.69, 4. Lengyelország (Gajownik, Kobierski, Rynkiewicz, Jezierski) 1:34.92, 5. Ukrajna (Romancsuk, Csos, Kamlocsuk, Bundz) 1:35.37, 6. Spanyolország (Manzanedo, Merchan, C. Villar, B. Villar) 1:35.62.

200 méteres döntők

Férfiak

K-1. Eb: Alvydas Duonela (Litvánia) 36.96, 2. Alekszij Szlivinszkij (Ukrajna) 36.991, 3. Iglesias Acuna (Spanyolország) 36.999, 4. Kimmo (Finnország) 37.16, 5. Hottmar (Csehország) 37.23, 6. Filipovics (Jugoszlávia) 37.46.

K-2. Eb: Nikolaj Zajcsenov, Mihail Lucsnik (Ukrajna) 33.72, 2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 33.89, 3. Rastislav Kuzel, Martin Chorvath (Szlovákia) 33.94, 4. Ivannyik, Zarubin (Oroszország) 33.98, 5. Fehérvári Vince, Heged?s Róbert (Magyarország) 34.01, 6. Petrukanecas, Balcuinas (Litvánia) 34.28.

K-4. Eb: Szlovákia (Ratislav Kuzel, Juraj Kadnar, Andrej Wiebauer, Martin Chorvath) 31.81, 2. Ukrajna (Nyikolaj Zajcsenkov, Mihail Lucsnik, Andrij Borzukov, Alekszij Szlivinszkij) 31.97, 3. Magyarország (KAJNER GYULA, e: Szeged, negy: BKV Előre, ne: Olejnyik Jenő; BEÉ ISTVÁN, egy: Honvéd, e: Séra Miklós, negy: UTE, ne: Séra Miklós; FEHÉRVÁRI VINCE, egy: Honvéd, e: Séra Miklós, negy: FTC, ne: Végh László, HEGED?S RÓBERT, egy: Honvéd, e: Séra Miklós, negy: DESE, e: Illinyi János) 32.10, 4. Oroszország (Tiszin, Gankin, Ivannyik, Zarubin) 32.38, 5. Németország (Schäfer, Zabel, Bach, Ulm) 32.76, 5. Finnország (Palmroth, Kanniainen, Pitkanen, Vasenius) 32.92.

Nők

K-1. Eb: Kőbán Rita (Magyarország, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 42.62, 2. Josefa Idem (Olaszország) 42.67, 3. Elizabeta Urbanczyk (Lengyelország) 42.82, 4. Honkanen (Finnország) 43.98, 5. Erbanova (Szlovákia) 44.22, 6. Janics (Jugoszlávia) 44.29.

K-2. Eb: Aneta Pastuszka, Beata Sokolowska (Lengyelország) 39.30, 2. Birgit Fischer, Katrin Kieseler (Németország) 40.85, 3. Beatriz Manchon, Belen Sanchez (Spanyolország) 41.21, 4. Rebecca Train, Rachel Train (Nagy-Britannia) 41.53, 5. Szabó Szilvia, Viski Erzsébet (Magyarország) 42.26, 6. O. Tyicsenko, T. Tyicsenko (Oroszország) 42.37.

K-4. Eb: Magyarország (KOVÁCS KATALIN, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla; VISKI ERZSÉBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; SZABÓ SZILVIA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin; KŐBÁN RITA, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 35.76, 2. Németország (Birgit Fischer, Anett Schuck, Manuela Mucke, Katrin Wagner) 36.58, 3. Spanyolország (Belen Sanchez, Beatriz Machon, Balchada Penas, Izaskun Amburu) 36.81, 4. Lengyelország (Skowron, Michalak, Piszcz, Sadalska) 38.00 , 5. Oroszország (Gulij, O. Tyicsenko, T Tyicsenko, Porvajeva) 38.04, 6. Csehország (Borkovcova, Hrochova, Stachovska, Pergnerova) 40.50.

Kenu

C-1. Eb: Dimitro Sablin (Ukrajna) 41.59, 2. Andreas Dittmer (Németország) 41.72, 3. Martin Doktor (Csehország) 41.74, 4. Opalev (Oroszország) 41.76, 5. Masejkov (Oroszország) 42.66, 6. Buhalov (Bulgária) 42.69, 7. Hoffmann Ervin (Magyarország) 43.01.

C-2. Eb: Daniel Jedraszko, Pawel Baskiewicz (Lengyelország) 38.53, 2. Petr Prohazka, Jan Brecka (Csehország) 38.73, 3. Konsztantyin Fomicsev, Alexandr Artemida (Oroszország) 38.98, 4. Buzál Miklós, Végh Attila (Magyarország) 39.39, 5. Anisim, Averian (Románia) 39.42, 6. Marinov, Sztojanov (Bulgária) 40.02.

C-4. Eb: Csehorszg (Petr Prochazka, Jan Brecka, Karel Kozisek, Petr Fuksa) 35.51, 2. Magyarország (BUZÁL MIKLÓS, egy: Honvéd, e: Szabó Attila, negy: BSE-ESMA, ne: Száz Ernő, VÉGH ATTILA, egy: BSE-ESMA, e: Szabó Attila, negy: BSE-ESMA, ne: Száz Ernő, HOFFMANN ERVIN, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Paksi Atom, ne: Hajba Antal, KOLONICS GYÖRGY, egy: Csepel, e: Ludasi Róbert) 35.72, 3. Ukrajna (Mihail Szlivnszkij, Dimitro Sablin, Szerhij Klimnyuk, Alekszandr Mosztovenko) 35.95, 4. Oroszország (Milejev, Krugljakov, Ladocsa, Kabanov) 36.13, 5. Lengyeország (Gajownik, Kobierski, Jeziersi, Rynkiewicz) 36.76, 6. Franciaország (Hoyer, Maucourant, Couton, Lavigne) 36.82.

Ganczer Gábor helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.07.10.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK