FONTOS


 

Hoffmann után egy honvédos nehezíti meg klubtársai dolgát
Kolonics Buzállal vállalja


Olimpiai bajnokunk, Kolonics György nem vádolható hűtlenkedéssel: tizenegy éve Csepelen kenuzik, s majd' egy évtizeden át egyazon párral, Horváth Csabával küzdött -- felettébb sikeresen. Az idei első válogató után azonban kimondták a válást: Kolonics egyik legnagyobb riválisával, Hoffmann Györggyel térdelt a C-2-be, és próbálta meg újra térdre kényszeríteni a világot. Csakhogy már Európa sem hódolt be. A válogatót nyert Pulai Imre, Novák Ferenc duó visszalépése folytán indulhattak a hónap elején a poznani kontinensbajnokságon, ám a "szabadkártyás" új páros csupán az ötödik helyen ért célba (igaz, Hoffmann a lengyelországi döntő előestéjén még lázas volt). E hét végén dőlt el véglegesen: a rövid munkakapcsolatnak véget vetnek, s "Kolo" Buzál Miklóssal készül az augusztusi, második olimpiai válogatóra.

Az ügy apró pikantériája, hogy Buzál a Honvéd s Szabó Attila versenyzője, aki a fő riválist, a Pulai, Novák kettőst is edzi. Koloniccsal persze Csepelen készül majd az olimpiai bajnokokat nevelt tréner, Ludasi Róbert irányításával. "Sajnos nincs már sok időnk a közös készülésre, mert két hét múlva a válogatón kell bizonyítani -- mondta Ludasi. -- Nem volt könnyű a döntés, ám több tényezőt figyelembe véve végül az újabb váltás mellett döntöttünk. Buzállal jobb időre volt képes Kolonics, ám a legfontosabb szempontként mást említhetek. Már az első próbálkozásnál látszott, hogy jobban mozognak együtt. Hoffmann is kiváló versenyző, de Buzál stílusa közelebb áll »Kolóéhoz«. Ha minden a reményeink szerint alakul, arra lehet esélyük, hogy a pótválogatón küzdjenek meg a sydneyi kiküldetésért."

Buzál egyébiránt az elmúlt években Végh Attilával indult, s főként -- az olimpia programjában nem szereplő -- 200 méteres versenyszámokban ért el sikereket (1997: Eb-2., 1998: vb-2.). "Jómagam már korábban is gondoltam arra, hogy összetérdelek Koloniccsal -- fejtegette Buzál. --, és bevallom, egy kicsit összetörtem, amikor arról értesültem, hogy az Eb-n Hoffmann-nal indul... Most mégis itt a nagy lehetőség. Úgy érzem, jók leszünk, az első tréningen is éreztük a ritmust. A Honvédban sem tiltakoztak az új felállás ellen: örülnek, ha kemény csata során dől el, ki indulhat majd ötszázon Sydneyben."

Maradjunk annyiban: Kolonics valószínűleg ott lesz a fél kilométeres táv rajtjánál. Ha nem párosban, akkor egyesben, hisz szólóban ő nyerte az első válogatót. Ráadásul amíg Hoffmann korábban kikötötte, hogy közreműködésük zavartalansága érdekében "Kolo" csak a párosra koncentráljon, addig Buzál nem ragaszkodik a kizárólagossághoz.

Nemzeti Sport, 2000.07.22.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK