FONTOS


 

Második olimpiai válogató, Szolnok
Helycserés számadás


Már a kajakokból és a kenukból is látszik a céltorony. Bizonyos, hogy szinte e sportágban dől el a legkésőbb, kik vehetnek részt az olimpián, ám az is igaz, Sydneyben sem sietősen rendezik majd a kajak-kenu-versenyek döntőit -- még október első napjára is jut hat finálé. A csütörtökön kezdődő szolnoki MKB-kupa változatos programkínálatából kiemelendő hát, hogy a tizenkét ötkarikás számban a második olimpia válogató döntőin lapátolnak válogatott versenyzőink pénteken és szombaton délelőtt (a viadal korántsem mellékesen egyúttal felnőtt, masters, kölyök és gyermek országos bajnokság).

"Ez a verseny fontosabb, mint a júliusi Európa-bajnokság. Amíg Poznanban csupán az erőfelmérés volt a cél, addig Szolnokon élethalálharc folyik majd" -- mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. Egyelőre a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor összetételű férfi kajak négyes, valamint a Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Kőbán Rita alkotta női kvartett, továbbá Vereckei K-1 500 méteres olimpiai indulására vehetünk mérget. (A teljesítményüket figyelve azért előbb-utóbb pezsgőt is vásároljunk...) Hogyha a két válogató alapján a maradék kilenc számban nem válna egyértelművé, kit illet a részvétel joga, augusztus 11-én pótselejtező, vagyis az érdekeltek "szétlövéses" különversenye következik.

"A csapat azért egy-két kivételtől eltekintve az augusztus nyolcadikai elnökségi ülés előtt kialakul. A vitás kérdéseknél én mondom ki a döntő szót, vagyis csak akkor kerül sor végső ki-ki meccsre, hogyha azt jónak látom -- szólt felelősségvállalásáról Angyal, majd így indokolt: -- Az esetleges szétlövés hete lehet az utolsó pihenésre szánt időszak októberig, így meggondolom, hogy kinek érdemes plusz penzumot előírni. Úgyhogy a lehető legkevesebb esetben támogatom, hogy valaki az utolsó percben kerüljön a csapatba."

Érdekesség, hogy azért akadnak olyanok, akik az első válogatón még másként vélekedtek olimpiai szerepvállalásuk esélyeiről, és nem azzal a párral, illetve nem abban a számban próbálkoznak, mint előzőleg. Az atlantai címvédő Horváth Csaba, Kolonics György kenukettős szétválásáról, és a Pulai Imre, Novák Ferenc duó megingathatatlanságáról már írtunk eleget. Kolonics az Eb-n Hoffmann Ervinnel kísérletezett eredménytelenül, most pedig Buzál Miklóssal áll rajthoz (csepeli bajnokunk biztosra megy, de megterhelő feladatot vállal: a két egyesbéli indulásról sem mond le).

A kajakosoknál, ha úgy tetszik, még árnyaltabb a helyzet. A nőknél könyebben megoldható a cserebere, minthogy az idei eredmények alapján szinte kizárólag Fábiánné Rozsnyói Katalin hölgykoszorújának tagjai esélyesek a csapatba kerülésre. Ellenükben harcba száll a honvédos Dékány Kinga, Mednyánszky Szilvia páros, ám azért az újpestiek lehetnek bizakodóbbak. Az általános alany indokolt, mivel K-2-ben az első viadalon még Bóta Kingával magabiztosan szereplő Kovács Katalin ezúttal Szabó Szilvia társaságában startol ötszáz méteren. Ezzel együtt még az sem elképzelhetetlen, hogy Kőbán Ritával indul az olimpián...

Végül egy meglepő váltás a férfiaknál: Storcz Botond, aki tavaly még Horváth Gáborral nyert vb-ezüstöt, ezúttal is a négyesben ülők közül választott, ám új társra lelt -- Kammerer Zoltánnal lapátol K-2 500-on. Nos, ezek után még a világbajnok négyes összetétele is változott! Ne orrontsanak botrányszagot, az újítás szakmai jellegű: a kvartettet edző Sári Nándor versenyhelyzetben most tesztelheti először, mire képesek fiai azután, hogy a két középső ember, Storcz és Vereckei a tanácsára helyet cserélt.

GG, Nemzeti Sport 2000.08.03.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK