FONTOS


 

MKB-kupa, második olimpiai válogató és országos bajnokság, Szolnok
Pulai és Kolonics levegőhöz jutott


Hét számban egyértelmű s további kettőben szinte egyesélyes, hogy ki indul kajakosaink közül az olimpián. Három egység pedig szétlövéssel dönti el jövő pénteken, melyikük nevére állítsák ki a végleges foglalást a sydneyi repülőjegyek elosztásakor. Szombaton a fél kilométeres döntők során Vereckei Ákos megint félelmetesen lapátolt, jóllehet ötkarikás részvételét már akkor sem veszélyeztethette volna, ha a rajtnál hátrafelé indul el. Kolonics György bezzeg kizárólag előremenekülhetett: egyesben lapátját markolva s utolsó előtti lehetőségét megragadva harcolta ki a játékokon való startolást. A párosok között a Pulai Imre, Novák Ferenc kenus kettős a rövidebb távon már megkímélte magát a pótválogató megpróbáltatásaitól, míg a Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajakos duó eleve az utólagos extra válogatózás lehetőségéért küzdött. Az utóbb említettek az első válogatón más-más párral indultak, s az akkor győztes Fehérvári Vince, Beé István K-2-es kihívásáért kellett most megküzdeniük. A hölgyeknél Kőbán Rita sérülés miatt feladni kényszerült a versenyt, ám miután csakis a Fábiánné edzette újpesti kajakosok ácsingózhatnak Sydneyre, az augusztus közepén kezdődő edzőtáborban még egymás között eldönthetik, ki miben tudós...

Vereckei Ákos például máris doktori disszertációt írhatna a K-1 500 méteres versenyszámából. Reményt keltő, hogy nyomában ott lihegnek jövőbeli tanársegédei: mind szombaton, mind vasárnap a csepeli Kökény Roland s a tiszaújvárosi Bethlenfalvi István bérelte ki mögötte a dobogó alsóbb fokait. Vereckei ezúttal "csak" egy másodpercet vert riválisaira. A "szárnyashajó fokozatba" kapcsolás késleltetésének igen prózai oka volt: "Nem reggeliztem, így takarékoskodnom kellett az energiámmal -- mondta Vereckei. --Elbandukoltam oda, ahol hajnaltájt vásárolni szoktam, de annyian álltak sorban, hogy lemondtam a falatozásról..."

Nagy étvággyal s még jelentékenyebb tettvággyal látott hozzá első közös fináléjához a Kammerer Zoltán, Storcz Botond páros: stílusos kajakozással nyertek, de jövő péntekre őket is visszatapsolták az ezúttal ötödikként záró Fehérvári, Beé egység ellenében. "Tudtuk, hogy bizonyítanunk kell, mert különben magyarázkodásra szorulunk azért, mert mind a ketten a nyár közepén váltottunk párt" -- kommentált Storcz, majd Kammerer vette át a szót: "Az új összetétel szerintem is bevált. A csere oka egyszerű: nem akartunk megint minimális különbséggel lemaradni a győzelemről... Remélem, hogy érdemes lesz a pihenőhetünket feláldozni a szétlövés sikeréért."

A kenu párosok között újra a rettentő erejű Pulai és társa, Novák "meccselt" a Fürdök, Hüttner C-2-es ellennaszáddal. A trónkövetelők akarnokságát ezúttal nem szívták mellre: Pulai például most nem szorult oxigénpalackos frissítő belélegzésére. Más kérdés, hogy a győzelem dacára a fellélegzésnek sincs itt az ideje: ezer méteren ugyebár az említett párosokat különviadalra invitálja a szövetségi kapitány. Angyal Zoltán egyébiránt elégedett lehetett, a második, az olimpiai válogatók szempontjából zárónapnak tekintendő versengést követően elégedetten nyugtázhatta, hogy a megnevezésében sem kifejezetten barátságos szétlövést csak három számban kell megtartani..

Kizárólag a hölgyekkel kapcsolatban zökkenhetne ki valóban angyali nyugalmából, ám Fábiánné Rozsnyói Katalin a keddi elnökségi ülés előtt, avagy a 14-én kezdődő edzőtábor első napjaiban a segítségére siet. Az újpesti nők gyakorlatilag kizárólagos szezonbérletet váltottak a válogatottságra (vasárnap soraikból Kovács Katalin győzött egyesben -- s párosban is: Szabó Szilviával). Mindazonáltal már az év elején borítékolhattuk, hogy a vb-első négyes indul az olimpián, s Kovács egy később kijelölendő társsal megoldja a párost. Többet most sem tudunk, noha ne izguljunk, bizonnyal a pillanatnyi forma dönt majd az indulás vagy a parton maradás kérdésében.

Hisszük, Kőbán Ritával sincs komoly baj, aki döntője feladása után, érthetően, még pályafutása neves figyelemmel követőjének, Vitray Tamásnak is csak kiintett nyilatkozattétel helyett.

A helyette szólók elmondták: hátizomhúzódása miatt nem kockáztatott. No hát szurkoljunk felépüléséért.

Ganczer Gábor

Sydneyi egységeink

Férfiak

Kajak
K-1 500 m Vereckei Ákos
K-1 1000 m Borhi Zsombor/Kökény Roland -- szétlövés
K-2 500 m Fehérvári Vince, Beé István/Kammerer Zoltán, Storcz Botond -- szétlövés
K-2 1000 m Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián
K-4 1000 m Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor

Kenu
C-1 500 m Kolonics György
C-1 1000 m Zala György
C-2 500 m Pulai Imre, Novák Ferenc
C-2 1000 m Pulai Imre, Novák Ferenc/Hüttner Csaba, Fürdök Gábor -- szétlövés

Nők

Kajak
K-1 500 m Kőbán Rita/Kovács Katalin/Szabó Szilvia -- később kijelölendő
K-2 500 m Kovács Katalin -- párja később kijelölendő
(Kőbán Rita, Szabó Szilvia, Bóta Kinga)
K-4 500 m Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Kőbán Rita

Hárman két térden

Három, fél életét végigtérdelő kenus kényszerült ez évre végképp főhajtásra. Az MTK-s Hoffmann Ervin, aki Kolonics György mögött kétszer is második lett C-1 500 méteren, párosban pedig el sem jutott a válogatóig: épp Koloniccsal ápolt rövid, elválással végződő C-2-es liazont a két válogató között rendezett Európa-bajnokságon. Hoffmann egyesben talán tartalékként kiutazhat az olimpiára. A csepeliek kétszeres világbajnoka, Belicza Béla az idén nem lelte a ritmust: alighanem itthon marad, s elnyűhetetlenként újabb energiagyűjtésbe kezd (mondjuk elfogyaszt egy tányérral kedvenc ételéből, a velős pacalból).

A harmadik, ez évben balsorsú kenusnak, Horváth Csabának az sem adatott meg, hogy a második válogatón bizonyítson. Kolonics György társaként olimpiai aranyat és bronzot, valamint tucatnyi világbajnokságot nyert klasszis vállsérülése miatt nem készülhetett fel a versenyre, s a VIP-sátor hátsó sorában magányosan ücsörögve várta, hogy átadja a IV. fiú korosztály C-1-es dobogósainak az érmeket, amikor megszólítottuk:

"Köszönöm, jól vagyok -- mosolygott sildes sapkája alól --, fájdalmaim legalábbis már nincsenek... Mielőtt kérdezné: a szívem sem hasogat. Lelkileg már fölkészültem erre az időszakra, hiszen a jelenlegi helyzet nem egyik napról a másikra következett be, ez egy folyamat vége. A szegedi világbajnokság óta hullámzó teljesítményt nyújtottunk Kolóval, s tavaly tudhattuk, baj van, hisz hét év után nem jutottunk ki a vb-re. Kolonics most egyesben kiharcolta az olimpiai indulást, drukkoltam neki... Én most leköltözöm a Balatonhoz, és előbb-utóbb eldöntöm, folytatom-e pályafutásomat."

Elemzők megjegyezték: párosuknak nem kedvezett, hogy Kolonics az utóbbi években új kialakítású egyes hajóban lapátolt, miközben párosban rendre a régi "ladikhoz" kellett (volna) visszaszoknia. A magyar kenuzás gondjai persze összetettebbek: az olimpián egyelőre csak Pulaiék éremszerzése tűnik reálisnak.

Csapásról csapásra

MKB-kupa, második olimpiai válogató és országos bajnokság, Szolnok

500 méteres döntők

Férfiak

Kajak. K-1: Bajnok: Vereckei Ákos (Csepel SC Alapítvány, edző: Sári Nándor) 1:44.91, 2. Kökény Roland (Csepel SC Alapítvány) 1:45.91, 3. Bethlenfalvi István (Tiszaújvárosi VE) 1:47.02

K-2: B: Kammerer Zoltán, Storcz Botond (Győri VE, MTK, e: Sári Nándor) 1:34.80, 2. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (MTK, Csepel SC Alapítvány) 1:35.49, 3. Szádovszki Zsolt, Hegedűs Róbert (MTK, Honvéd 0660) 1:36.60

Kenu. C-1: B: Kolonics György (Csepel SC Alapítvány, e: Ludasi Róbert) 1:57.31, 2. Hoffman Ervin (MTK) 1:57.79, 3. Zala György (BSE-ESMA) 1:58.98.

C-2: B: Pulai Imre, Novák Ferenc (Honvéd 0660, e: Szabó Attila) 1:46.05, 2. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (Szegedi VE, Csepel SC Alapítvány) 1:46.83, 3. Kolonics György, Buzál Miklós (Csepel SC Alapítvány, Honvéd 0660) 1:49.12

Nők

K-1: B: Kovács Katalin (Újpesti TE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 2:00.43, 2. Bóta Kinga (Újpesti TE) 2:00.74, 3. Szabó Szilvia (Tiszaújvárosi VE) 2:01.72.

K-2: B: Kovács Katalin, Szabó Szilvia (Újpesti TE, Tiszaújvárosi VE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:46.61, 2. Bóta Kinga, Viski Erzsébet (Újpesti TE, Tiszaújvárosi VE) 1:48.20, 3. Fazekas Krisztina, Barócsi Andrea (Újpesti TE) 1:49.70

GG, Nemzeti Sport 2000.08.06.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK