FONTOS


 

Második olimpiai válogató és ob, szétlövés, Szolnok
Senki többet, harmadszor


Egy jó tízes telitalálat lehet. A szétlövés, legalábbis kajak-kenuban, nem erről szól: tíz versenyzőnk közül öt szükségszerűen léket kap Sydney felé lapátolva. A szolnoki pótválogatón K-1 1000 méteren Borhi Zsombor és Kökény Roland, K-2 500 méteren a Fehérvári Vince, Beé István és a Kammerer Zoltán, Storcz Botond páros, C-2 1000 méteren pedig a Pulai Imre, Novák Ferenc, valamint a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor duó csap össze utószor az olimpiai részvétel kiharcolásáért.

Akadnak olyanok, akik nem örülnek a szolnoki túlórázásnak: szószólójuk Sári Nándor, a Csepel Alapítvány - ezúttal egyesben és párosban is érdekelt - kajakosainak edzője: "A párosunk újabb rajthoz állítását különösen fájlalom - mondta Sári. - A négyesben is érdekelt Kammererre és Storczra az edzőtábor előtt ráfért volna az egy hetes pihenő. Kammerer idén K-2-ben nyerte a tájékoztató versenyt, a Világkupát, és csak célfotó alapján került a második helyre az első válogatón. Igaz, hogy más párral ment, ám egy egység ötvenszázalékos megváltoztatása esetén a jogai megmaradnak, és az is egyértelmű, hogy Storcz-cal még kiválóbban teljesít. Egyesben Kökény képes a legjobban megközelíteni a világklasszis Vereckeit, ám miután nemzetközi szinten egyelőre nincs komoly eredménye, elfogadom, hogy Borhi ellenében kipróbálja magát a szétlövésen."

A tréner szerint fölösleges munkára kényszerített páros riválisai nem idegesítik magukat. Az ez ideig 200 méteren aranyakat halmozó Fehérvári például megpróbált rápihenni a versenyre: "Egy hét alatt már nem lehet sokat változtatni. Hiába végeztünk másodjára az ötödik helyen, úgy érzem, nem hibáztunk, csupán rossz napot fogtunk ki. Nem izgulunk, bár tudjuk, hogy a maximumot kell kihoznunk magunkból, ha győzni akarunk." A Sári-tanítvány Kammerer viszont így replikázott: "Részünkről kilencvenszázalékos teljesítmény is elég..."

Szólóban a nagy húzásokkal utolsó vb-aranya, azaz 1994 óta adós Borhi Zsombor igyekszik kiharcolni első olimpiai rajtjogát: "Hallottam, hogy vereségem esetén is csapattag lehetek, de én nem szeretnék többé kiegészítő ember lenni, indulni akarok Sydneyben. A múlt héten a középfutamban bambultam el, reményfutamban harcoltam meg a fináléért, ahol már nem lehettem kellőképp friss. Jó állapotban vagyok, és a feladatom adott: három másodperccel gyorsabbnak kell lennem."

Kenuban minden bizonnyal igazán kiélezett csata tanúi lehetünk. Valamelyest testvérharcot vív majd az ötszázon már biztos olimpiai résztvevő Pulai és Novák a Hüttner, Fürdök párossal, minthogy felerészt ez utóbbi egységet is Szabó Attila készíti fel. "Hüttner nálam kapott új erőre - magyarázta Szabó. -, így érte is szoríthatok. Edzőként persze elsősorban Pulaiékért felelek, ezért most azon leszek, hogy jobb taktikát dolgozzak ki, mint legutóbb. Annyi szent, amelyik páros most nyer, az kellő lelkerővel vérteződhet fel ahhoz, hogy érmet hozzon haza az olimpiáról." A két napja szegedi társával Szolnokon készülő Hüttner sem vitatkozik e kijelentéssel, bár egyelőre csak az aktuális feladatra gondol: "A válogató előtt csak négyszer-ötször lapátoltunk együtt, így ezen a héten végre többet gyakorolhattunk. Noha már az első összetérdelés idején is éreztük, jók vagyunk, az összecsiszolódásra nem árt időt fordítanunk..."

Pénteken ők is átírathatják sydneyi repülőjegyüket: kiegészítő emberekként már biztos a helyük a

turistaosztályon, ám ők előrébb merészkednének- a fedélzeten és a vízben egyaránt.

GG, Nemzeti Sport 2000.08.11.

Szétlövés - meglepetés nélkül

Szokásos arcát mutatta pénteken kora reggel a szolnoki Holt-Tisza. A sima vízfelületről áttetsző párafelhő emelkedett felfelé, fokozatosan kitakarva a piros és sárga bójasorokkal "felvonalazott" versenypályát. Fél hétkor két munkás próbálta beigazítani a rajtgépet helyettesítő műanyag csónakokat a 4-es és 6-os pályára. Azokra, amelyeken az olimpiai pótválogatót rendezték.
Nyolc óra után már szállingóztak az érdeklődők is arra a rendhagyó, de annál fontosabb versenyre, amely során három számban csaptak össze azok, akiknek az olimpiai indulási jogát nem sikerült eldönteni a múlt hét végén tartott négynapos válogatón sem. Valamennyien sokat próbált, kemény legények, markos férfiak, kiváló sportemberek. Valakinek - valakiknek - azonban itthon kell maradnia, nem mindegyikük állhat rajthoz Sydneyben. Ja kérem, a bőség zavara A "szétlövés" - így hívják ezt kajakoséknál - kilenc előtt néhány perccel kezdődött. A kajak kettesek 500 méteres távján a Kammerer, Storcz páros csak 350 méterig vívott éles harcot a Fehérvári, Beé egységgel, utána azonban Storczék váltottak egy sebességfokozatot, rátettek egy lapáttal - akár szószerint is érthető - és legalább egy hajóhosszal verték meg a riválisukat. - Egész héten jó formában voltunk, örülök, hogy immár két számban indulhatok Botonddal - mondta Kammerer, aki négy évvel ezelőtt ugyanitt éppen Storczot győzte le az atlantai játékokat megelőzően, ám akkor egyesben. Lám, akkor sem adták ingyen az olimpiai indulás jogát!


Kammerer - Storcz

Következett a kenu kettesek 1000 méteres versenye. Az egyik párosnak az utolsó ezer métere az Ausztráliába vezető útonÉ A Pulai,Novák és a Fürdök, Hüttner duó vívta a legnagyobb csatát a délelőtt folyamán. Fürdökék az utolsó méterekig szorongatták az ellenfeleket, így Pulaiék végül egy méternél kevesebbel, de inkább azt illene írni, "orrhosszalŇ nyertek.
- Csodálatos verseny volt. Amit megbeszéltünk, azt hajtották végre a fiúk. Hozzá kell tennem azonban, hogy le a kalappal Hüttnerék előtt, minden dícséretet megérdemelnek - mondta Szabó Attila, a győztes páros edzője.


Pulai - Novák

Két szám után úgy tűnt, a hatos pálya a pénteki nyerő, ám a harmadik válogatóban, a kajak egyesek 1000 méteres számában a csepeli Kökény bebizonyította, hogy nem a pálya, hanem a tudás teszi az embert. Már a rajtnál némi előnyt szerzett Borhival szemben, ám ezután 600 méterig nem tudta növelni a kettejük közötti távolságot. Utána azonban talán megfújta őt egy friss fuvallat, s a fokozatosan elmerevedő kaposvári versenyzőt könnyedén utasította maga mögé. - Számítottam rá, hogy nyerni fogok - mondta a győztes már a parton -, Sydneyben pedig döntőt akarok lapátolni.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány számára nem hozott meglepetést a szétlövés. - Az általam várt eredmények születtek - így Angyal -, mégis sajnálom Fehérváriékat. Ennek a pótválogatónak az ismeretében végleg összeállt az utazókeret, amelynek a tagjai hétfőtől négyhetes formabeállító edzőtáborozást kezdenek meg Dunavarsányban. Tegyük rögtön hozzá: a változatosság kedvéért.
A győztesek, akik kivívták az olimpiai részvétel jogát. K1 1000 m.: Kökény Roland. K2 500 m.: Kammerer Zoltán, Storcz Botond. C2 1000 m.: Pulai Imre, Novák Ferenc.

(néder), A színes Sport 2000.08.12.

A favoritok élték túl a kajak-kenu válogatót

Háromszámos különleges kajak-kenu versenyt rendeztek péntek délelőtt a szolnoki Holt-Tiszán: az úgynevezett "szétlövés" döntötte el, hogy k-1 1000 m-en Kökény Roland, k-2 500-on a Kammerer Zoltán, Storcz Botond kettős, c-2 1000-n a Pulai, Novák egység indul Sydneyben, az olimpián.

A júniusi és a múlt heti válogatókat követően ebben a három számban állt döntetlenre a harc az ötkarikás részvételért, s a döntés a mostani összecsapásokra maradt. Kökény, hasonlóan Pulaiékhoz fél hajó előnnyel nyert, Storczék ennél nagyobb különbséggel előzték meg vetélytársaikat. A győzteseké lett az olimpiai indulás joga, de Borhi és a Hüttner, Fürdök duó is utazik Sydneybe.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány azt mondta, hogy számára megnyugtatóan zárult le a válogatás, már csak egyetlen nyitott kérdés van: ki indul a női párosban? A dunavarsányi olimpiai edzőtábor hétfőn kezdődik.

k-1 1000 m: 1. Kökény Roland (Csepel)
2. Borhi Zsombor (Kaposvár)

k-2 500 m: 1. Kammerer Zoltán, Storcz Botond (Győr, MTK)
2. Fehérvári Vince, Beé István (Honvéd 0660)

c-2 1000 m: 1. Pulai Imre, Novák Ferenc (Honvéd 0660)
2. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (Csepel, Szeged)

[origo], 2000.08.11.

Kajak-kenu pótválogató, Szolnok

A keddi elnökségi ülés gyakorlatilag véglegesítette a kapitány névsorát az utazó csapat tekintetében. Lehetőséget adott neki abban, hogy az indulókat az egyes számokban a nevezési zárlatig véglegesítse. A két válogató eredményei alapján férfi kajakban és kenuban került sor pótválogatóra, férfi K-2 500, C-2 1000 és K-1 1000 méteren.

Most pénteken Szolnokon e számokban került sor szétlövésre. Kajak 500 méteres páros számban különös jelentősége volt a futamnak, hiszen ha ebben a számban a Fehérvári - Beé páros alulmarad, akkor nem utazhatnak az Olimpiára, míg a többi számban a vesztes egységek tartalékként tagjai lesznek a csapatnak.
9.00-kor a K-2 500 méteres számmal kezdődött a pótválogató, amelyet egy hajós fölénnyel a Kammerer-Storcz kettős nyert meg. Így eldőlt, hogy a Fehérvári - Beé páros nem utazik az Olimpiára. K-1 1000 méteren a II. válogató győztese nyert ismét, mely azt jelenti, hogy Kökény Roland képviselheti hazánkat ebben a számban, míg Borhi Zsombor tartalékként segíti a válogatott felkészülését. A C-2 1000 méteres számban igen szoros küzdelem alakult ki, amit végül az I. válogató győztese, a Pulai (képünkön) - Novák kettős nyert meg. Ezzel kivívták a jogot arra, hogy az 500 méteres szám mellett 1000 méteren is elrajtolhatnak Sydney-ben.

Schmidt Gábor, Sporthírek 2000.08.11.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK