FONTOS


 

Dunavarsányban kihirdették a válogatott végleges összetételét
Várva várt pár: Kovács, Szabó


Három szőke hölgy küzdött a kajak-kenu válogatottban utolsóként kiadó helyért, s a szőke Tisza mellől érkezett lehet a legboldogabb. A női K-2-es egységben az újpesti Kovács Katalin és a tiszaújvárosi Szabó Szilvia ül majd az olimpián, a tartalék következésképp Bóta Kinga lesz. Hármójuk közül Kovácsnak azért nem kellett túlzottan izgulnia, az ő helye már az idény elején biztosnak tetszett. Csakhogy másfél héttel ezelőtt edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin azzal a javaslattal állt elő a Magyar Kajak-kenu-szövetség elnökségi ülésén, hogy Kovács és Kőbán Rita az egyes indulásért vívjon különmeccset a csapathirdetés előtt. Hogyha az akkor kisebb sérüléssel bajlódó Kőbán ellenében Kovács nyert volna, saját párosbéli szerepvállalását tette volna lehetetlenné, minthogy a két szám döntőjét egy napon rendezik Sydneyben...

Végül az elnökség nemet mondott (Angyal Zoltán kapitány egyúttal kijelentette: szólóhajóban neki az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Kőbán kell), így Rozsnyóinak --minthogy a világbajnok négyes összetétele egyértelm? volt --már csak a páros megalkotása maradt. Hétfőtől készül Dunavarsányban a válogatott, s Angyal arra kérte a női szakág trénerét, hogy ott a hét végéig jelölje ki a nyerő duót. Nos már szerdán --a válogatott hírverő sajtótájékoztatóján --bejelenthették a fent ecsetelt fejleményt. A Kovács, Szabó egységről óvatosan fogalmazva is leírható: éremesélyes --jelzésérték?, hogy a tavalyi, milánói világbajnokságon a két hölgy bronzérmes volt.

"Akkor hárman siklottunk be egy hosszú m?körömnyi távolságon belül --magyarázta Szabó, aki maga is csak szerda reggel tudta meg, hogy a négyes mellett még egy számban bizonyítási lehetőséghez jut. --Bár egy évvel ezelőtt már a legjobbak között voltunk, nem lehettem biztos abban, hogy K-2-ben is megőrzöm a helyem, hiszen Bóta Kinga egész évben remekül teljesített. Boldog vagyok, hogy én indulhatok, s ígérem, a korábbiakhoz képest Katival ráteszünk egy lapáttal."

Nem titkolhatjuk: a versenyzők a kajakozás és a kenuzás mellett szörfözésben is egymást múlják felül. Ugyan nem a vízen, az edzőtábor portája mellett felállított két, internetre kapcsolt számítógépen. "A kedvenc hobbim a netezés, de most esténként ellenálló leszek --mondta Vereckei Ákos. --Jómagam többnyire magányosan szeretek készülni, ám itt, az edzőtáborban, a csapattal csak falkában készülhetünk. Minden résztávnál újabb és újabb riválisom akad, ezért a nap végére nagyon elfáradok, klikkelésnyi erőm sem marad..."

És ez így van rendjén: szeptember végéig az oldalak letöltése helyett a sokoldalú versenyző feltöltődése a cél.

A sydneyi csapat

Férfi kajak
K-1 500 m Vereckei Ákos
K-2 500 m Kammerer Zoltán, Storcz Botond
K-1 1000 m Kökény Roland
K-2 1000 m Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián
K-4 1000 m Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor

Tartalék: Borhi Zsombor

Női kajak
K-1 500 m Kőbán Rita
K-2 500 m Kovács Katalin, Szabó Szilvia
K-4 500 m Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Kőbán Rita

Tartalék: Bóta Kinga

Kenu
C-1 500 m Kolonics György
C-2 500 m Pulai Imre, Novák Ferenc
C-1 1000 m Zala György
C-2 1000 m Pulai Imre, Novák Ferenc

Tartalékok: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor

(g. g.), Nemzeti Sport 2000.08.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK