FONTOS


 

Sorban állás a válogatottságért

Egyszerre könnyű és nehéz a helyzete a hazai kajakosoknak és kenusoknak, mivel az olimpián mind a tizenkét számban indulhat magyar, ugyanakkor a kevés helyért sokan versenyeznek.

A sportág egyik legnagyobb hazai
egyénisége, Kőbán Rita
Ebben a sportágban egyetlen viadalon, a tavalyi milánói világbajnokságon (augusztus 26-29.) lehetett kiharcolni az olimpiai részvétel jogát. A magyarok százszázalékos teljesítményt nyújtottak, mindegyik olimpiai számban döntőbe kerültek. Mivel azonban a kvóta nem személyre szóló, az idei szolnoki válogatóversenyeken (június 16-18. és augusztus 4-6.) nyújtott teljesítmény alapján lehet bekerülni a Sydneybe utazó csapatba.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően a szövetség szakmai bizottsága nem fogadott el konkrét válogatási elveket, hanem Angyal Zoltán szövetségi kapitány hatáskörébe utalta az olimpiai csapat kialakítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a válogatókon elért eredmények figyelembevételével a kapitány dönti el: ki utazik Sydneybe. Arról is Angyal Zoltán határoz majd, hogy lesz-e pótválogató azokban a számokban, amelyekben a két selejtező versenyen két győztes lesz. A végső szót az elnökség mondja ki.

A szakmai bizottság hat számot - női K4 500 m, férfi K4 1000 m, férfi K1 500 m, C2 500 m, K2 500 m és női K2 500 m - kiemelt, így ha valaki több távon és egységben is kiharcolná az indulás jogát, elsősorban ezekben a számokban szerepel majd. Ha viszont bármelyik versenyző sérülése vagy bármilyen egyéb ok miatt egy egység meggyengül, másik szám is előtérbe kerülhet.

Gondot jelent, hogy nem lehet tartalékot nevezni a játékokra. Éppen ezért - a biztonságos versenyzés érdekében - Angyal Zoltán azt javasolta a bizottságnak, hogy minimum öt női kajakos, hét férfi kajakos és öt kenus utazzon az olimpiára.

A világverő páros: Horváth Csaba és
Kolonics György
A magyar kajakosok és kenusok február második felében elkezdték a vízi edzéseket. A versenyidény május elején kezdődik, a keret tagjai addig többnyire edzőtáborban lesznek, először külföldön, majd itthon. Március 8-tól kenusok - Kolonics, Horváth Cs., Belicza, Gajárszki Kozmann -, valamint női kajakosok - Mednyánszki, Dékány és Laky - a Dél-afrikai Köztársaságban készülnek a versenyekre. Március 10-én 11 kajakos - Kammerer, Vereckei, Ádám, Veréb, Bártfai, Kőbán, Kovács, Viski, Szabó, Barócsi, Bóta - utazik Sydneybe. A legnagyobb csapat (16 kajakos és kenus) - Almási, Horváth G., Fehérvári, Hegedűs, Beé, Storcz, Bauer, Szádovszki, Pulai, Novák, Fürdök, Hoffmann, Zala, Ipacs, Buzál és Végh - március 13-án indul Sevillába.

Az olimpia kajak-kenu versenyén - 54 km-re Sydneytől a mesterséges Penrith-tavon - 12 számra (férfi K1, K2 és K4 1000 m, K1 és K2 500 m, C1 és C2 1000 m, C1 és C2 500 m, női K1, K2 és K4 500 m) kerül sor, szeptember 26-a és október 1-je között.

Idén lesz Európa-bajnokság is (Poznan, július 6-9.), de az ottani teljesítmény az olimpiai részvételt nem befolyásolja. A kontinensviadalon várhatóan jelentős szerephez jutnak azok, akik a sydneyi utazásra kevesebb eséllyel pályáznak.

[origo], 2000. február 28.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK