FONTOS


 

Büntetik a magyar szövetséget a dohányreklámért

Tavaly nyáron az egyik hazai cigarettagyár a reklámjain a kajak-kenu versenyeszközeit hozta összefüggésbe a dohányzással, és ezért a nemzetközi szövetség megbünteti a hazai kajakszövetséget, akik viszont beperlik a reklámok gazdáit.

Ulrich Feldhoff, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a magyar szövetség büntetésre számíthat azért, mert a tavaly nyári győri maratoni világbajnokság idején dohánytermékek reklámplakátjain szerepeltek a sportág meghatározó versenyeszközei, a hajók.

- Az ICF előírásai egyértelműek, azokat mindenkinek be kell tartania - mondta Feldhoff. - Tilos szeszes italokat és dohánytermékeket reklámozni a kajak-kenuval összefüggésben. Erről a győri verseny előtt tájékoztattam Baráth Etelét, a magyar szövetség elnökét is, mégis kinn voltak a plakátok.

Feldhoff elmondta, hogy az ICF elnöksége április 3-i tokiói ülésén foglalkozik az esettel, és mindenképpen elmarasztalja a magyar szövetséget.

- A büntetés elvileg az írásbeli figyelmeztetéstől a sydneyi olimpiáról történő kizárásig bármi lehet - jelentette ki. - Kizárásra biztos nem kerül sor, de alaposan meg fogjuk vizsgálni az ügyet. Tudok róla, hogy a magyar szövetség pert indított a termékét kajakokkal illusztrálva reklámozó cigarettás cég ellen. Ezzel kapcsolatban egy héttel ezelőtt levélben kértem bővebb információkat Baráth Etelétől, de választ még nem kaptam.

Feldhoff hozzátette: örülne neki, ha a bíróság a szövetségnek adna igazat, ebben az esetben az ICF sem büntet.

- Április 3-án mindenképpen hozunk egy határozatot, kedvező bírósági döntés esetén pedig természetesen újraértékeljük a helyzetet.

A magyar szövetség azután kezdeményezett bírósági eljárást, hogy - tárgyalásokat követően - nem tudott peren kívül megegyezni a BAT budaörsi bejegyzésű Dohánykereskedelmi Kft.-jével, amely óriásplakátokon a dohányzást az egészséges kajak-kenusport "társaként" tüntette fel.

Az első tárgyalási nap március 17-ére volt kiírva, de a felek jelenlévő képviselői nem fejthették ki érdemi álláspontjukat, mivel az alperesi védekezés miatt további alperes bevonása szükséges. A budaörsi kft. képviselője szerint más céget, nevezetesen a pécsi Dohánygyár Kft.-t terheli a felelősség.

Molnár Mária, az MKKSZ-t képviselő ügyvéd elmondta: várhatóan az újabb alperes ellen is keresetet nyújtanak be. A szövetség, amely jó hírnevének sérelme és elmaradt támogatói bevételek miatt 47 millió forintot követel a vétkes cégtől, próbapernek tekinti az ügyet, amelyben a kérdés számára az: a reklámtörvény előírásai, a vagyoni jogok tiszteletben tartása betartandó érték-e?

[origo], 2000. március 23.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK