FONTOS


 

A két kajak négyes már készülhet Sydneyre

A kajak-kenusok olimpiai válogatójának legfontosabb eredménye: eldőlt, hogy a világbajnoki címvédő kajak négyesek - miután nyertek - már készülhetnek Sydneyre, számukra több bizonyításra nincs szükség.

Szolnokon a női négyesek kivételével minden döntős az 1000 m-es távon vetélkedett. A kajakosok közül az öt évvel ezelőtti 500-as világbajnok Borhi Zsombor régi formáját produkálta, s meggyőző sikert aratott, akárcsak a nők hasonló számában Bóta Kinga.

A legnagyobb figyelem természetesen a tavalyi világbajnok, s az olimpián is aranyesélyes négyesek szereplését kísérte: mind a férfiaknál, mind a nőknél bizonyítottak a favoritok, így gyakorlatilag már olimpikonnak tekinthetők. Párosban, akárcsak a szegedi Világ Kupán, magabiztosan lett első a két Krisztián: Bártfai és Veréb.

A kenusok döntőiben meglepetések követték egymást: egyesben a legutóbbi két olimpia bronzérmese, Zala György biztosan győzött, Kolonics messze lemaradva csak 3. lett, a páros a Pulai, Novák kettős sikerét hozta. A győztesek kerültek lépéselőnybe az augusztus 6-8-án sorra kerülő újabb válogató előtt.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedett volt az első döntők során szerzett tapasztalatokkal és így értékelt: - Kolonics váratlan és sima vereségétől eltekintve nem született meglepetés, az történt, amit vártam. A két négyes közül a nők formája látszik meggyőzőbbnek, de a férfiak is sokkal jobban lapátoltak, mint három hete Szegeden. Ezek az egységek már kiharcolták az olimpiai részvételt, az összes többi győztesnek ehhez ismétlésre lesz szüksége.

Az 1000 m-es döntők győztesei:
férfiak:
k-1:
Borhi (Kaposvár) 3:37.83 perc
k-2: 1. Bártfai, Veréb (MTK, Csepel) 3:18.00
k-4: 1. Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth G. (Győr, MTK, Csepel, Bp. Honvéd) 3:03.79
c-1: 1. Zala (BSE) 4:06.09
c-2: 1. Pulai, Novák (Bp. Honvéd) 3:45.02
nők:
k-1:
1. Bóta (ÚTE) 4:09.53
k-2: 1. Szádovszky, Viski (ÚTE, Tiszaújváros) 3:43.90
k-4, 500 m: 1. Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán (ÚTE, Tiszaújváros) 1:36.60

[origo], 2000.06.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK