FONTOS


 

Biztató olimpia előtti szereplés

Igazán jó hírek érkeztek Poznanból, a kajak-kenu Európa-bajnokságról. Az olimpiai számokban két aranyérmet, hat ezüstöt és két bronzot nyertek a magyarok, de a mi himnuszunkat játszották még a szombati kenu négyes után, a vasárnapi 200-as finálékban pedig két első, egy második és egy harmadik helyet szerzett a válogatott.

A szövetségi kapitány azt mondta vasárnap délután, hogy akár maximálisan is elégedett lehetne az Eb-szerepléssel, ám tisztában van azzal, hogy még csak július elején tartunk, s az olimpia szeptember közepén kezdődik. "Valóban elmondhatnám, hogy az olimpiai számokban kiválót teljesített a válogatott szinte minden tagja - hallhattuk Angyal Zoltántól -, a kajakos hölgyeket és fiúkat pedig akár külön is megdicsérhetném, mert minden számban versenyben voltak az aranyért, és amelyekben nem győztek, azokban is csak centiken múlott a siker. Ha már rákérdezett, külön kiemelném Kőbán Rita és Vereckei Ákos győzelmét, hiszen ők ketten a teljes olimpiai mezőnyt győzték le, méghozzá nagy fölénnyel. Kis csalódást jelent nekem a férfi kajak négyes. Nem is az, hogy még dobogóra sem került ötszázon, hanem, hogy nem tudott versenyben lenni a jobb helyezésért."

Az Eb első napján egy aranyat nyertünk, s azt sem olimpiai számban. Kicsit fájó, ám Angyal Zoltán így nyugtatott meg minden aggódót: "Azon túl, hogy hat arany sorsa csak néhány centin múlott, s ezüst lett belőlük a számunkra, tényleg figyelembe kell venni a dátumot, vagyis az olimpia kezdetének időpontját. Most azon lehet polemizálni, hogy csak ennyit tudunk-e, ám ha minden a legszerencsésebben alakul, esetleg azt kérdezhették volna, nem korai-e ez a sok győzelem, tart-e majd ez a forma Sydneyig? Nos, úgy hiszem, a két arany önmagában is nagyszerű, az olimpiát tekintve pedig több mint biztató. S ne feledjék, vannak igen tiszteletre méltó ellenfelek is. Végre nekünk is a legjobb hajóink vannak, köszönet érte az ISM-nek és a MOB-nak."

Kőbán Ritáról mindenki elragadtatással beszél, s joggal. Az élő kajakos legenda ismét megverte a világot, pedig most nem is készült külön a versenyre. "Az elő-, és a középfutamokban sokan nem hitték, hogy újra győzni fog - mondta a kapitány -, de a döntőben megint bebizonyította, fantasztikus versenyző, lenyűgöző volt a szereplése. Nagyon büszkék voltunk, amikor újra azt hallhattuk: Rita a világ legjobbja. Egyszerűen csodálatos."

A magyar érmesek. 1000 méter, nők, k-1: 2. Bóta Kinga, k-2: 2. Szádovszky Ágnes, Viski Erzsébet. Férfiak, k-2: 2. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián, k-4: 2. Magyarország (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), c-4: 1. Magyarország (Kozmann György, Fürdök Gábor, Iván Gábor, Zala György). 500 méter, nők, k-1: 1. Kőbán Rita, k-2: 2. Bóta Kinga, Kovács Katalin, k-4: 2. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita). Férfiak, k-1: 1. Vereckei Ákos, k-2: 3. Fehérvári Vince, Beé István, c-4: 3. Magyarország (Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba). 200 méter, nők, k-1: 1. Kőbán Rita, k-4: 1. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita) Férfiak, k-4: 3. Magyarország (Kajner Gyula, Beé István, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert), c-4: 2. Magyarország (Buzál Miklós, Végh Attila, Hoffmann Ervin, Kolonics György).

Az Eb éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen 5 arany-, hét ezüst- és három bronzéremmel, Németország és Lengyelország előtt.

(Katona Horváth János - Magyar Hirlap), [origo] 2000.07.10.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK