FONTOS


 

Kőbán kivételes sérülése

A hét végi kajak-kenu válogató kellemetlen meglepetését az jelentette, hogy Kőbán Rita feladta a kajak egyes ötszáz méteres futamot. Az első indoklás szerint a kétszeres olimpiai bajnoknő hátizomhúzódást szenvedett, de a tévéfelvétel azt engedte sejtetni, a versenyző a sérülése súlyosbodása mellett mintha a vereségtől is tartott volna. Akármi is történt, annyiban bonyolítja a helyzetet, hogy az eset után még nehezebb látni, kik alkotják az olimpiai győzelemre is esélyes egyes és kettes egységet.

A szigorú válogatási elvek alól ugyanis csak a Fábiánné Rozsnyói Katalin irányította újpesti-tiszaújvárosi női kajakoscsapat kapott felmentést. A már biztos öszszeállítású négyes mellett az edzőnő csak ezután dönt, kit nevez a két hajóba. Ezért is szerettünk volna érdeklődni nála, hogy Kőbán sérülése - illetve annak súlyossága - ismeretében milyen tervei vannak a vitás K1-es és K2-es egységek összeállítására nézve, ám a telefonhívásra férje, Fábián László, az MTK-s fiúk edzője felelt. Méghozzá minősíthetetlen hangnemben. Aminek lényegét nagyjából úgy lehetne összefoglalni, hogy felesége a futam után nem beszélt Kőbánnal, aki így azt se mondhatta neki, egyáltalán sérült-e, s különben is, hagyjuk békén a feleségét, kérdezzük a versenyzőt.

Tanácsát megfogadtuk, ám a bajnoknő tegnap telefonon elérhetetlen volt. Így, bár a vitás kérdés csak másodsorban Angyal Zoltán szövetségi kapitány kompetenciája, mégis tőle kellett higgadt értékelést várnunk.

- Két esetet megkülönböztetve, azaz feltételezve, hogy Kőbán sérülése súlyos, illetve, hogy nem, ha most kellene döntenie, kiket nevezne a női kajak egyesbe és kettesbe?
- Nem akarok kibújni a válasz alól, de addig nem szeretnék részletes elemzésbe bocsátkozni, amíg nem értesülök a pontos orvosi diagnózisról.

- Függetlenül Kőbán esetétől, mennyire valószínű, hogy ha valaki az izomzat számára a legnagyobb megterhelést jelentő rajtot "megússza", akkor utána, 300-350 méternél sérül meg?
- Általában nem ott szoktak megsérülni a versenyzők.

- Akkor, immár konkrétan, elképzelhető-e az alábbi forgató

: a tévéfelvételen látható volt, hogy Kőbán beragadt a rajtnál, majd úgy 300 méterig felzárkózott, utána azonban Kovács Katalin és Bóta Kinga ismét elhúzni látszott tőle. Tehát lehetséges-e, hogy ugyan sérülés is hátráltatta, de - látva, hogy nem nyerhet - presztízsét féltve Kőbán inkább feladta a versenyt?
- Lehet ez is, de csak elméletileg. Nekem ugyanis meg sem fordult a fejemben, hogy Kőbán feladja a futamot. Hadd tegyem ugyanis hozzá mindjárt, azt is lehetett látni, hogy Rita megbillen, s fáradtan annak a korrigálása bizony már okozhat sérülést. Ezért akarom mindenképpen megvárni az orvosi szakvéleményt.

Délutánra ez el is készült, aminek ismeretében a kapitány a következő tájékoztatást adta: - Szerencsére nem súlyos a sérülés, Rita csütörtökön már megkezdheti a könnyített edzéseket, s hétfőtől teljes értékű munkát végezhet. Bölcs döntést hozott, amikor megállt.

Mélyebb találgatásokba ezután nincs értelme bocsátkozni, így abba se, hogy ha olimpiai döntőről van szó, akkor Kőbán végig tud- ta volna-e evezni a távot. Olimpiai bajnoknőnk ugyanis egyvalamiben minden vetálytársánál jobb a világon. Rendkívül cél- és öntudatos, mindig minden helyzetben pontosan tudja, hogy milyen döntést kell hoznia. Ha tehát úgy érezte, hogy hátizomhúzódással nincs értelme megkockáztatnia a táv leevezését és az esetleges vereséget, akkor - az olimpiai szereplés érdekében - azt is el kell fogadni. Legfeljebb az furcsálható, hogy edzője - legalábbis férje elmondása szerint - még hétfő délben se tudta pontosan, mi történt a szombat délelőtti futam során.

Illetve még azon érdemes elgondolkozni, helyes-e, hogy a rendkívül éles és könyörtelenül szigorú válogatási rendszer alól Fábiánné csapata kivételt élvez. Elsősorban ugyanis ez ad okot találgatásokra. Na és taktikázásra. Alkalmasint az egy cél érdekében evező versenyzők között is.

(Novák Miklós - Népszava), [origo] 2000.08.08.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK